Poniedziałek 24-09-2018, imieniny Gerarda, Teodora
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Wybory 2018

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Mistrz parkowania :d Mistrz parkowania :d

Czy kiełbasa z kapustą pokona raka?

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej wraz z pomorską firmą wędliniarską Nowak opracowali recepturę wędliny, która będzie wzbogacona związkami przeciwrakotwórczymi, zawartymi w kapuście. Pomysł został już zgłoszony do urzędu patentowego - czytamy w „Gazecie Wyborczej Trójmiasto”.

- Kapusta zawiera w sobie komplet substancji, które chronią organizm przed działaniem raka - wyjaśnia dr Agnieszka Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej. - Kapusta oddziałuje na nasz organizm na wiele różnych sposobów, wspomagając obronę własną organizmu i wzmacniając te mechanizmy, które naprawiają już powstałe uszkodzenia.
     Badaniami naukowców z Politechniki Gdańskiej zainteresowały się pomorskie zakłady mięsne Nowak. Po ponadrocznej pracy, naukowcy i wędliniarze wypreparowali z kapusty glukozynolany i opracowali specjalną recepturę wędliny, która może chronić przed powstawaniem raka.
     Małoseryjna produkcja nowej generacji wędlin ruszy w pierwszym kwartale przyszłego roku.
     Więcej w „Gazecie Wyborczej Trójmiasto”

oprac. PD
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Przecież było powiedziane, że mięso tu nie wchodzi w grę. Gołąbki z kaszą gryczaną, a nie kiełbaski!To chwyt reklamowy, bo przecież na wszystkim ktoś chce zarobić nie licząc sie z tym, że klientów sie oszukuje. A kiełbaski chcą zrobić oczywiście nafaszerowane chemią, bo jak inaczej? przecież by się zepsuły. A tak trochę nasmarują olejem i po sprawie. Słyszałam wypowiedź Z AM, że bez mięsa. Kapusta w różnej formie, ale bez mięsa i proszę artykuły pisać po ludzku, a nie przekłamane i w ten sposób okłamuje się ludzi.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2007-11-03)
  • Ja sądzę, że to jeden z cudów Donka :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2007-11-03)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Polar z haftem
POLO z HAFTEM
Torba z nadrukiem elbląskiej Starówki
Ręcznik z haftem