Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 21-11-2017, imieniny Janusza, Konrada
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Szpital Miejski ul.Komeńskiego Szpital Miejski ul.Komeńskiego

Czy kiełbasa z kapustą pokona raka?

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej wraz z pomorską firmą wędliniarską Nowak opracowali recepturę wędliny, która będzie wzbogacona związkami przeciwrakotwórczymi, zawartymi w kapuście. Pomysł został już zgłoszony do urzędu patentowego - czytamy w „Gazecie Wyborczej Trójmiasto”.

- Kapusta zawiera w sobie komplet substancji, które chronią organizm przed działaniem raka - wyjaśnia dr Agnieszka Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej. - Kapusta oddziałuje na nasz organizm na wiele różnych sposobów, wspomagając obronę własną organizmu i wzmacniając te mechanizmy, które naprawiają już powstałe uszkodzenia.
     Badaniami naukowców z Politechniki Gdańskiej zainteresowały się pomorskie zakłady mięsne Nowak. Po ponadrocznej pracy, naukowcy i wędliniarze wypreparowali z kapusty glukozynolany i opracowali specjalną recepturę wędliny, która może chronić przed powstawaniem raka.
     Małoseryjna produkcja nowej generacji wędlin ruszy w pierwszym kwartale przyszłego roku.
     Więcej w „Gazecie Wyborczej Trójmiasto”

oprac. PD
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Przecież było powiedziane, że mięso tu nie wchodzi w grę. Gołąbki z kaszą gryczaną, a nie kiełbaski!To chwyt reklamowy, bo przecież na wszystkim ktoś chce zarobić nie licząc sie z tym, że klientów sie oszukuje. A kiełbaski chcą zrobić oczywiście nafaszerowane chemią, bo jak inaczej? przecież by się zepsuły. A tak trochę nasmarują olejem i po sprawie. Słyszałam wypowiedź Z AM, że bez mięsa. Kapusta w różnej formie, ale bez mięsa i proszę artykuły pisać po ludzku, a nie przekłamane i w ten sposób okłamuje się ludzi.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2007-11-03)
  • Ja sądzę, że to jeden z cudów Donka :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2007-11-03)
Reklama