UWAGA!

Bakłażan, czyli kawior dla ubogich

 Elbląg, Bakłażan, czyli kawior dla ubogich
fot. Anna Dembińska

Oberżyna, gruszka miłosna i jajko krzewiaste - pod tymi hasłami kryje się dobrze nam znane warzywo, czyli bakłażan. To właśnie on wraz z botwiną był głównym bohaterem kolejnego spotkania w ramach cyklu „Ziołowe lato w bibliotece”. Zobacz więcej zdjęć. 

Jak zwykle spotkanie kulinarne w Bibliotece Elbląskiej przyciągnęło komplet słuchaczy. Tym razem warsztaty prowadzone przez Barbarę Bukowską miały dwóch bohaterów: bakłażana i botwinę. Na pierwszy ogień poszła popularna w czasach PRL-u pamiątka z wczasów w Bułgarii, czyli bakłażan.
       - Główną zaletą bakłażana jest jego niska kaloryczność, jedyne 30 kcal w 100g. Zawiera on również sporo błonnika, a co najważniejsze posiada właściwości obniżające cholesterol, więc jest idealny jako uzupełnienie potraw mięsnych – zachwalała Barbara Bukowska
       Lekko gorzkawy smak, konsystencja oraz sposób podawania sprawia, że nie przypadkowo bakłażan zyskał przydomek „kawioru dla ubogich”. Następnie przyszedł czas na botwinę, czyli łodygi młodego buraka. Słuchacze w pierwszej kolejności dowiedzieli się, że boćwina nie jest synonimem botwiny. Jest to specjalna odmiana buraka, rzadko spotykana w Polsce, której część jadalną stanowią sporych rozmiarów liście i łodygi. Zarówno jedno, jak i drugie jest nisko kaloryczne, jedyne 33 kcal na 100g oraz jest bogatym źródłem witamin z grupy A i B.
       - Należy wspomnieć, że botwina zawiera również estrogeny, które nam, kobietom, sprzyjają w byciu pięknymi i młodymi – dodała prowadząca.
       Minusem jest jej wysoki indeks glikemiczny. Dla zrównoważenia należy podawać ją z nabiałem np. serem feta i jajkiem. W takiej właśnie postaci pojawiła się ona podczas dzisiejszych (12 lipca) warsztatów. Po krótkim, teoretycznym wstępie noże poszły w ruch. Cztery ochotniczki, wraz z prowadzącą, rozpoczęły przygotowania potraw, które następnie trafiły do degustacji. Na zakończenie na uczestników czekały przepisy, aby każdy mógł samodzielnie przyrządzić je w domu. 
       Kolejne spotkanie w ramach cyklu „Ziołowe lato w bibliotece” już za tydzień o godzinie jedenastej. Wykład na temat kuchni żuławskiej z wykorzystaniem roślin rosnących na Żuławach, m.in. bylicy do mięs czy cebulek dzikich tulipanów poprowadzi Artur Wasielewski.
      
Michał Skorupa

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • jak zwykle samo mochey a dla tych co pracują nie ma spotkan oni chyab mysla ze inni siedza w domach
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    8
    7
    Elblazankaelblag(2018-07-12)
  • z chęcią bym przyszła a le nie w powszedni dzień a tym bardziej nie o takiej godzinie szkoda. .. .. A swoja drogą gdzie ta widownia. .. .. ?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6
    4
    gosc0606(2018-07-12)
  • Najsmieszniejsze elblazanka ze ty tez kiefys bedziesz mocherem hahaha ;) i taka jak ty powie o mocher:) swietna sprawa Boska sprawiedliwosc , nikogo nie ominie. Ja chce byc mocherem i miec czas na takie rzeczy ! A tu jeszcze 30 lat echh
Reklama