Środa 14-11-2018, imieniny Emila, Wawrzyńca
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Wybory 2018

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Bez lubczyku nie ma rosołu

 
Elbląg, Bez lubczyku nie ma rosołu (fot. Anna Dembińska)
Rek

W świat ziół przeniosła dzisiaj elblążan Barbara Bukowska. Bez aromatycznych przypraw nie wyobraża sobie gotowania. Uczyła uczestników cyklu „Zielone lato w bibliotece” jak między innymi przygotować domową mozzarellę. Zobacz więcej zdjęć

- Lato to doskonały sezon na zioła – zaczęła spotkanie Barbara Bukowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu. - Często nie wiemy, w jaki sposób wykorzystywać zioła i które pasują do danej potrawy.
     Barbara Bukowska opowiadała uczestnikom spotkania o właściwościach ziół. Jak sama mówi – rośliny kryją w sobie drugie dno. Nie wszyscy wiedzą, że osoby przeziębione powinny pić herbatę z tymiankiem, rozmaryn natomiast dobrze działa na porost włosów. Pojawiły się też porady dotyczące wykorzystania ziół w kuchni.
     - Nie ma rosołu bez lubczyku. Tej rośliny nie można zastąpić żadnymi sztucznymi mieszankami przypraw – przekonywała Barbara Bukowska. Razem z uczestnikami zajęć przygotowała lekką sałatkę z grillowanym kurczakiem. Aromat ziół i przygotowywanego mięsa wypełnił całą salę (ze względu na warunki pogodowe organizatorzy przenieśli spotkanie do jednego z pomieszczeń w budynku Biblioteki Elbląskiej). Barbara Bukowska pokazała również, jak zrobić domową mozzarellę z twarożku i odrobiny jogurtu, udekorowaną szczypiorkiem oraz pietruszką.
     Elblążanie tłumnie przybyli na spotkanie. Nie kryli zainteresowania tą tematyką. Wiele osób miało przy sobie notatniki i zapisywało kolejne składniki przygotowywanego dania.
     - Staram się używać ziół w kuchni, dodaję je właściwie do każdej potrawy. Na upalne dni uwielbiam także przygotować orzeźwiające napoje z dodatkiem mięty – powiedziała nam pani Ela, jedna z uczestniczek spotkania.
     Było to już czwarte spotkanie z wakacyjnego cyklu „Zielone lato w bibliotece”. Kolejne odbędzie się 14 lipca o godz. 11. Tym razem gość specjalny - Aleksandra Misiewicz - opowie o zastosowaniu lawendy w kosmetyce.
Patrycja Ochab
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Powuem tak super fajnie ale spojrzcie na przedzial wiekowy ...same emerytki a to przeciez glownie mlode mamy powinny nauczyc sie gotowac zdrowo dla swoich dzieci . Ale mlodzi w robocie ... Powinno byc pozniej zeby kazdy mogl przyjsc nawet cale rodziny ohcowie zeby tez mogli sie nauczyc. Teraz plaga jedzenia na miescie stad mamy od malego grubaski.Bo zadko ktora mloda mama umie gotowac.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5 1
    (2016-07-07)
  • Rosół z lubczykiem Fuj!!!!!, sztuką jest zrobić rosół bez tego smrodka, aby był pyszny, znam osobe, która potrafi zrobic niepowtarzalny rosół bez tego śmierdzącego zioła. .. .. na marginesie proponuję pojechać do jakiegokolwiek sanatorium to więcej lubczyku nie użyjecie. .. .
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 6
    Anatol(2016-07-07)
  • Se człowiek posadzi zioło to przyjadą, zawiną i jeszcze krzaczki zabiorą
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 1
    (2016-07-07)
  • Bez lubczyku nie ma rosołu, a ja dodam że i z gwoździa można rosół ugotować, byleby był kawał kury lub innego zwierza
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2016-07-07)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

POLO z HAFTEM
Naszywka HERB ELBLĄGA
Czapka z nadrukiem
Torba z nadrukiem elbląskiej Starówki