W świat ziół przeniosła dzisiaj elblążan Barbara Bukowska. Bez aromatycznych przypraw nie wyobraża sobie gotowania. Uczyła uczestników cyklu „Zielone lato w bibliotece” jak między innymi przygotować domową mozzarellę. Zobacz więcej zdjęć.
- Lato to doskonały sezon na zioła – zaczęła spotkanie Barbara Bukowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu. - Często nie wiemy, w jaki sposób wykorzystywać zioła i które pasują do danej potrawy.
Barbara Bukowska opowiadała uczestnikom spotkania o właściwościach ziół. Jak sama mówi – rośliny kryją w sobie drugie dno. Nie wszyscy wiedzą, że osoby przeziębione powinny pić herbatę z tymiankiem, rozmaryn natomiast dobrze działa na porost włosów. Pojawiły się też porady dotyczące wykorzystania ziół w kuchni.
- Nie ma rosołu bez lubczyku. Tej rośliny nie można zastąpić żadnymi sztucznymi mieszankami przypraw – przekonywała Barbara Bukowska. Razem z uczestnikami zajęć przygotowała lekką sałatkę z grillowanym kurczakiem. Aromat ziół i przygotowywanego mięsa wypełnił całą salę (ze względu na warunki pogodowe organizatorzy przenieśli spotkanie do jednego z pomieszczeń w budynku Biblioteki Elbląskiej). Barbara Bukowska pokazała również, jak zrobić domową mozzarellę z twarożku i odrobiny jogurtu, udekorowaną szczypiorkiem oraz pietruszką.
Elblążanie tłumnie przybyli na spotkanie. Nie kryli zainteresowania tą tematyką. Wiele osób miało przy sobie notatniki i zapisywało kolejne składniki przygotowywanego dania.
- Staram się używać ziół w kuchni, dodaję je właściwie do każdej potrawy. Na upalne dni uwielbiam także przygotować orzeźwiające napoje z dodatkiem mięty – powiedziała nam pani Ela, jedna z uczestniczek spotkania.
Było to już czwarte spotkanie z wakacyjnego cyklu „Zielone lato w bibliotece”. Kolejne odbędzie się 14 lipca o godz. 11. Tym razem gość specjalny - Aleksandra Misiewicz - opowie o zastosowaniu lawendy w kosmetyce.
Barbara Bukowska opowiadała uczestnikom spotkania o właściwościach ziół. Jak sama mówi – rośliny kryją w sobie drugie dno. Nie wszyscy wiedzą, że osoby przeziębione powinny pić herbatę z tymiankiem, rozmaryn natomiast dobrze działa na porost włosów. Pojawiły się też porady dotyczące wykorzystania ziół w kuchni.
- Nie ma rosołu bez lubczyku. Tej rośliny nie można zastąpić żadnymi sztucznymi mieszankami przypraw – przekonywała Barbara Bukowska. Razem z uczestnikami zajęć przygotowała lekką sałatkę z grillowanym kurczakiem. Aromat ziół i przygotowywanego mięsa wypełnił całą salę (ze względu na warunki pogodowe organizatorzy przenieśli spotkanie do jednego z pomieszczeń w budynku Biblioteki Elbląskiej). Barbara Bukowska pokazała również, jak zrobić domową mozzarellę z twarożku i odrobiny jogurtu, udekorowaną szczypiorkiem oraz pietruszką.
Elblążanie tłumnie przybyli na spotkanie. Nie kryli zainteresowania tą tematyką. Wiele osób miało przy sobie notatniki i zapisywało kolejne składniki przygotowywanego dania.
- Staram się używać ziół w kuchni, dodaję je właściwie do każdej potrawy. Na upalne dni uwielbiam także przygotować orzeźwiające napoje z dodatkiem mięty – powiedziała nam pani Ela, jedna z uczestniczek spotkania.
Było to już czwarte spotkanie z wakacyjnego cyklu „Zielone lato w bibliotece”. Kolejne odbędzie się 14 lipca o godz. 11. Tym razem gość specjalny - Aleksandra Misiewicz - opowie o zastosowaniu lawendy w kosmetyce.
Patrycja Ochab