Delegatura Inspekcji Handlowej w Elblągu przeprowadziła kontrolę jakości i prawidłowości oznakowania mięsa i przetworów mięsnych.
Kontrolę przeprowadzono w pięciu placówkach, w tym w czterech sklepach i jednej hurtowni. Do badań w laboratorium kontrolno - analitycznym inspektorzy pobrali próby z 13 partii wyrobów. Zakwestionowali jakość trzech partii.
- Przetwory mięsne miały wyższą od deklarowanej zawartość wytopionego tłuszczu i galarety, wady organoleptyczne, czyli niewłaściwy smak i zapach - nieświeżego tłuszczu i mięsa oraz niższą zawartość mięsa w stosunku do deklaracji producenta podanej na opakowaniu – informuje Radosław Rzepecki z elbląskiej delegatury Inspekcji Handlowej.
W trakcie kontroli inspektorzy sprawdzali również prawidłowość oznakowania 60 partii mięsa i przetworów mięsnych. Zakwestionowali oznakowanie jednej partii konserw, gdyż w składzie surowcowym uwidocznionym na etykiecie wyrobu nie podano procentowej zawartości mięsa.
- Wśród badanych produktów nie stwierdzono przeterminowanego mięsa bądź przetworów mięsnych – zapewnia Radosław Rzepecki. - Warunki ich przechowywania były zgodnie z zaleceniami producentów.
Do producentów zakwestionowanych przetworów mięsnych skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto trzy informacje o niewłaściwej jakości handlowej kontrolowanych przetworów mięsnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
- Przetwory mięsne miały wyższą od deklarowanej zawartość wytopionego tłuszczu i galarety, wady organoleptyczne, czyli niewłaściwy smak i zapach - nieświeżego tłuszczu i mięsa oraz niższą zawartość mięsa w stosunku do deklaracji producenta podanej na opakowaniu – informuje Radosław Rzepecki z elbląskiej delegatury Inspekcji Handlowej.
W trakcie kontroli inspektorzy sprawdzali również prawidłowość oznakowania 60 partii mięsa i przetworów mięsnych. Zakwestionowali oznakowanie jednej partii konserw, gdyż w składzie surowcowym uwidocznionym na etykiecie wyrobu nie podano procentowej zawartości mięsa.
- Wśród badanych produktów nie stwierdzono przeterminowanego mięsa bądź przetworów mięsnych – zapewnia Radosław Rzepecki. - Warunki ich przechowywania były zgodnie z zaleceniami producentów.
Do producentów zakwestionowanych przetworów mięsnych skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto trzy informacje o niewłaściwej jakości handlowej kontrolowanych przetworów mięsnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
opr. A