UWAGA!

Dopiero się uczą, ale już wiedzą, co dobre

 Elbląg, Uczniowie ZSG przygotowywali desery na medal
Uczniowie ZSG przygotowywali desery na medal (fot. Michał Skroboszewski)

Fondue z owocami leśnymi, tarta z karmelizowanymi śliwkami podana z włoską bezą, pomarańczowy duet czyli legumina i pomarańcze faszerowane bitą śmietaną czy czekoladowy suflet – te i wiele innych deserów przygotowali dzisiaj (7 kwietnia) uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych podczas szkolnego konkursu kulinarnego Smaki Wsi. Zobacz zdjęcia.

W konkursie wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów, w skład których wchodzili uczniowie technikum i szkoły zawodowej w wieku od 16-20 lat. W jury zasiedli: Joanna Włodarska i Wojciech Krefft z siedliska w Węzinie, Iwona Pęczkowska – miłośniczka kulinarna z koła emerytów i rencistów oraz Adriana Grad – wieloletnia pasjonatka sztuki kulinarnej ze Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego nr 1 w Elblągu. Komisja brała pod uwagę m.in. wybór potrawy pod względem zgodności z tematem, sposób podania, czyli dekorację potrawy, kolorystykę i zachowanie proporcji, trudność przygotowania potrawy, a także prezentację ustną na temat przygotowanego deseru.
       - Tego typu konkurs odbywa się w naszej szkole po raz drugi - mówiła jego organizatorka Katarzyna Wróblewska. - W zeszłym roku tematem były zapomniane potrawy regionalne, w tym roku są to desery na wiejskich stołach. Uczniowie mają 60 minut na przygotowanie deseru, które oceni profesjonalne jury. Zwycięski zespół weźmie udział w konkursie ogólnopolskim w Karolewie, który odbędzie się w maju. Propozycje deserów uczniowie wymyślali sami. My, jako nauczycielki, od trzech tygodni pomagałyśmy im się do tego przygotować. Jesteśmy w szoku, ponieważ ten konkurs przyciągnął dużo uczniów klas pierwszych, co nas ogromnie cieszy - dodała. - Dla wielu z nich jest to pierwszy konkurs kulinarny w życiu, ale mamy nadzieję, że dadzą sobie radę. Udział w eliminacjach jak i w konkursie ogólnopolskim będzie brany pod uwagę przy kwalifikacjach zawodowych i z pewnością ułatwi młodym kucharzom start w przyszłość – zakończyła Katarzyna Wróblewska.

  Elbląg, Pyszności!
Pyszności! (fot. MS)


       Po wielkim gotowaniu, jury udało się na obrady, po czym ogłosiło wyniki. Na trzecim miejscu znalazł się męski zespół: Piotr Siekierko i Michał Suchodolski - panowie przygotowali tarteletki z owocami, na miejscu drugim uplasowali się Agnieszka Byczyńska i Gabriel Kamiński, którzy zaserwowali jabłko z musem śmietanowym. Jednak ten konkurs należał do dziewczyn – Marty Szymarek i Natalii Urbanowskiej, które zwyciężyły serwując fondue z owocami leśnymi. Zwycięska para, oprócz udziału w konkursie ogólnopolskim, odbędzie warsztaty serowarskie, piwowarskie lub wędliniarskie w Węzinie.
       Jury przyznało także wyróżnienie dla Magdaleny Dereckiej i Magdaleny Cyrankowskiej za deser czekoladowy z gorącymi malinami.
       Organizatorkami konkursu były nauczycielki kształcenia zawodowego gastronomicznego z ZSG w Elblągu: Katarzyna Wróblewska, Aleksandra Nowocin oraz Marta Gołębiowska.
      

Agnieszka Pawowicz

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama