Jak co roku, w trzeci czwartek listopada miłośnicy wina i Francji obchodzą Święto Wina Beaujolais Nouveau. Do świętowania zachęcamy też wszystkich elblążan, tym bardziej, że w sklepach już dziś pojawiło się młode wino beaujolais. Na pewno to święto obchodzić będą dziś członkowie stowarzyszenia Elbląg – Oise. A więc – beaujolais nouveau est arrive’!
Beaujolais to obszar winnic o szerokości ok 10 km i długości 150 km w południowo-wschodniej części Burgundii, między Lyonem i Macon. Rocznie produkuje się tu ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina produkowane są w tym regionie z jednego szczepu winogron: Gamay. Ze względu na zróżnicowany klimat wina z Beaujolais mają dość różny charakter, na północy produkuje się wina szlachetne, długo dojrzewające o własnej apelacji. Wina z centralnego rejonu są raczej średniej klasy (apelacja Beaujolais Villages). Na południu zaś produkuje się tanie wina apelacji Beaujolais.
Wszystkie wina Beaujolais charakteryzują się bardzo lekki, świeżym owocowym aromatem i jasną fiołkową barwą, pija je się raczej do lekkich czerwonych mięs i serów, a nie nadają się do dziczyzny. Mimo, że to w przeważającej mierze wina czerwone, należy je podawać schłodzone do 14-16 stopni, co podkreśli ich owocowy bukiet.
Święto wina Beaujolais to przede wszystkim święto radości, wesołości, wspólnego biesiadowania i cieszenia się pojawieniem się młodego wina. Ostrzegamy – młode wino beaujolais łatwo „idzie do głowy”, powodując podwyższenie nastroju, optymistyczne spojrzenie na świat i pozytywne nastawienie do życia w ogóle.
Wszystkie wina Beaujolais charakteryzują się bardzo lekki, świeżym owocowym aromatem i jasną fiołkową barwą, pija je się raczej do lekkich czerwonych mięs i serów, a nie nadają się do dziczyzny. Mimo, że to w przeważającej mierze wina czerwone, należy je podawać schłodzone do 14-16 stopni, co podkreśli ich owocowy bukiet.
Święto wina Beaujolais to przede wszystkim święto radości, wesołości, wspólnego biesiadowania i cieszenia się pojawieniem się młodego wina. Ostrzegamy – młode wino beaujolais łatwo „idzie do głowy”, powodując podwyższenie nastroju, optymistyczne spojrzenie na świat i pozytywne nastawienie do życia w ogóle.
oprac. PD