UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Elbląska szkoła zwycięzcą w międzynarodowym konkursie

 
Elbląg, Elbląska szkoła zwycięzcą w międzynarodowym konkursie
Reklama

Projekt Zespołu Szkół Gospodarczych „How to make good use of food?” został zwycięzcą międzynarodowego konkursu Reduce Food Waste Award 2019, w którym do ścisłego finału zakwalifikowano 15 uczestników z różnych krajów centralnej Europy. Celem konkursu jest zwrócenie uwagi na problem marnowania żywności, budowanie świadomości oraz promowanie zdobywającej popularność idei zero-waste poprzez wcielanie w życie działań, a także najlepszych praktyk i inicjatyw na rzecz ograniczania marnowania żywności w Europie.

Projekt „Jak dobrze wykorzystać żywność?” Zespołu Szkół Gospodarczych to inicjatywa podejmowana od 2015 roku wraz z Bankiem Żywności w Elblągu, a jej celem wspólnym jest propagowanie racjonalnego wykorzystania produktów żywnościowych. Działania przebiegają w trzech etapach. Pierwszy etap to jest konkurs kulinarny dla uczniów wszystkich klas w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Konkurs kształtuje postawy kreatywne poprzez szukanie inspiracji kulinarnych, a zadaniem uczniów jest opracowanie receptury oraz wykonanie nieoczekiwanej potrawy z prostych produktów. Drugi etap to przygotowanie broszury kulinarnej z przepisami na potrawy i dania, które brały udział w konkursie. Dzięki ogromnemu wsparciu dyrektora szkoły pani Marii Dobosz oraz prezesa Banku Żywności, pani Teresy Bocheńskiej, uczniowie Technikum Gastronomicznego pod opieką nauczycielek szkoły na bazie konkursowych przepisów kulinarnych, opracowują broszurę kulinarną pt: „Jak dobrze wykorzystać żywność?”. Trzeci etap projektu to dystrybucja broszury do podopiecznych Banku Żywności w Elblągu, w której zawarte są potrawy zawierające produkty z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 oraz te najczęściej marnowane przez Polaków.
       Ocena projektu w konkursie Reduce Food Waste Award 2019 została dokonana na podstawie dwóch kryteriów. 40% oceny stanowiły oceny internautów, którzy oddawali głosy on-line. W tej części nasza szkoła zdobyła zdecydowane prowadzenie. Chcielibyśmy w tym miejscu serdecznie podziękować wszystkim osobom, które oddały swój głos na nasz projekt. 60% oceny pozostawało w rękach jury eksperckiego, które oceniało wartość projektu pod kątem promowania i zapobiegania marnotrawstwu żywności, walory edukacyjne projektu i jego wpływ na środowisko lokalne, a także pomysłowość i innowacyjność podejmowanych działań.
       Nagrodą w konkursie będzie zaproszenie do udziału w konferencji na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności w Pradze 23 marca 2019, co będzie doskonałą okazją do zaprezentowania swoich działań, dzielenia się doświadczeniem z innymi uczestnikami oraz promowania idei zero-waste.
      
      
      
      
Barbara Bukowska i Marzena Szczech, autorki projektu
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem (od najstarszych opinii)
Pokazuj od
najnowszych
Pokazuj od budzących
największe emocje
  • Ludzie uczcie się gotować, nie jedzcie śmieciowego żarcia bo to trucizna. Gotowanie to frajda i każda matka i ojciec od małego powinni uczyć czy to dziewczynę czy chłopaka gotować, a nie później żona dostaje takiego do małżeństwa co nić nie umie tylko odgrzać żarcie przetworzone i dla niego to obiad. Rodzice uczcie swoich dzieci bo nawyki się z domu wynosi. !!!!! TO WY JESTESCIE PIERWSZYMI NAUCZYCIELAMI NIE WYCHOWUJCIE NIEDORAJDÓW I KALEK ŻYCIOWYCH !!!! A później kalekie takie to, żeby baba czy facet ugotować prostego obiady nie umieli to wstyd. Teściowe poźniej synkom noszą żeby synek nie zdech z głodu bo sobie taką wziął, co gotować nie umie. WINNI RODZICE !!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    7 0
    (2019-03-01)
  • Brawo gary
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6 0
    (2019-03-01)
  • Niech żyje:, ,Klops Akademia, ,. .. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 0
    troll2018(2019-03-01)
  • Super! Gratulacje. Proszę więcej działać w idei zero-waste i przeciw marnowaniu żywności, warto na to zwracać uwagę, bo sporo żywności marujemy. Promujcie bardziej te broszury z potrawami.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6 0
    (2019-03-01)
  • Gotowanie może być nie tylko pasją, ale i czymś pożytecznym społecznie i ekonomicznie w budżecie domowym. Brawo.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5 0
    (2019-03-02)
  • Super, Gratulacje!!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3 0
    hsd(2019-03-03)
  • Brawo gary!!! Gratulacje dla młodych kucharzy i ich nauczycieli.Jak nie wyniosą tych umiejętności z domu to te zdobyte w szkole okażą się w życiu... jak znalazł
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3 0
    Mieszkanka(2019-03-03)
  • Brawo za wysiłek i dostrzeżenie problemu wyrzucania żywności. Kupujemy, kupujemy a potem nie czujemy skrepowania jeśli trafia na śmietnik.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 0
    (2019-03-04)
Reklama