Poniedziałek 18-06-2018, imieniny Elżbiety, Marka
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Gdybym mogła, pojechałabym jeszcze raz

 
Elbląg, Gdybym mogła, pojechałabym jeszcze raz Uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające praktyki we Włoszech (fot. Michał Skroboszewski)
Rek

32 uczniów z elbląskiego Zespołu Szkół Gospodarczych brało udział w praktykach zawodowych w Rimini we Włoszech. Zdobywali doświadczenie, pracując w trzy- i czterogwiazdkowych hotelach, poznawali specyfikę włoskiego rynku pracy.

Uczniowie pracowali w recepcji, kuchni i jako hotelowa pomoc. - To jest całkiem inna praca niż w Polsce, tam panuje bardziej swobodna atmosfera w pracy, w Polsce stosunki są bardziej sformalizowane – mówi Katarzyna Kluzek, która odbywała praktyki w recepcji hotelu.
     Problemem okazała się znajomość języków. Uczniowie „gastronomika” znali jedynie podstawowe zwroty w języku włoskim. Jak sami przyznają, nie pozwoliło im to wykorzystać w pełni okazji pracy w międzynarodowym towarzystwie. - Z gośćmi hotelu trzeba było się porozumiewać w języku włoskim, dlatego w większości mogliśmy się tylko przyglądać pracy obsłudze hotelu – wspomina Katarzyna Kluzek.
     Mimo wszystko wpis w cv o praktyce we włoskim hotelu powinien zwrócić uwagę potencjalnego pracodawcy. - Warto zdobyć doświadczenie w pracy w międzynarodowym zespole, poznać nowych ludzi, nowe kultury – zachęca Kamila Urbańska, koordynator projektu praktyk ze strony szkoły.
     Uczniowie mogli poznać nowe kulinaria, nowe potrawy i obyczaje. Włochów cechuje bardziej swobodna atmosfera w pracy i brak presji na wynik finansowy. Czy takie praktyki są potrzebne uczniom, zweryfikuje rynek, na którym absolwenci „Gastronomika” powinni bez trudu znaleźć pracę. - Gdybym mogła, pojechałabym jeszcze raz – śmieje się Katarzyna Kluzek.
     W tym tygodniu na praktyki wyjechała kolejna grupa uczniów szkoły, tym razem do Niemiec.

Sebastian Malicki
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Pieczątki Trodat
Parker
Płyn do mycia i dezynfekcji
Prezent na Komunię