Niedziela 16-12-2018, imieniny Albiny, Zdzisława
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek

Gimnazjalistów zachęcano łososiem w szpinaku

Nietypową promocję swojej szkoły przygotował Zespół Szkół Gospodarczych przy ul. Królewieckiej. Do podjęcia nauki w ZSG zachęcali nie tylko uczniowie i nauczyciele, ale też profesjonalny kucharz Marcin Matyjasik, który gotował w obecności i z udziałem przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Łosoś z sosem szpinakowym czy gruszki w sosie waniliowym to tylko niektóre ze specjałów przyrządzonych w czasie pokazu.

W czasie przygotowywania kolejnych potraw Marcin Matyjasik szczodrze dzielił się swoimi doświadczeniem i spostrzeżeniami. Szczerze przyznał, że on sam dopiero po pierwszym roku nauki poczuł, że zawód kucharza to jest to, co chciałby robić w przyszłości. Zebranym gimnazjalistom nie szczędził pochwał na temat pracy kucharza, lecz nie ukrywał, że ta profesja, jak i każda inna, nie jest pozbawiona wad. Podkreślił jednak, że jeśli będzie wykonywać się tę pracę z pasją, odda się jej serce, poświęci czas na naukę i praktykę, wówczas żadne drobne niedogodności nie popsują szczęścia z możliwości praktykowania w zawodzie, który się kocha.
     Marcin Matyjasik zachęcał do próbowania swoich sił podczas wakacyjnej pracy w barach, restauracjach, smażalniach: - Nie patrzcie na zarobek, w tym przypadku to jest mniej istotne. Najważniejsze jest, ile możecie się nauczyć podczas takiej pracy, ile doświadczenia zdobyć.
     Zaproszony kucharz wyraźnie zaznaczył, że taka szkoła, jak „gastronomik”, to świetne miejsce, w którym wiele się dzieje i w którym można się wiele nauczyć. Zawód, który zdobędą uczniowie tego technikum, to coś, czego już im nikt nie zabierze. A z racji tego, że to zawód coraz bardziej prestiżowy, absolwenci „gastronomika” nie powinni mieć także problemów ze znalezieniem pracy po zakończeniu szkoły.
     Z tym zdaniem zgadza się również Barbara Bukowska, p.o. dyrektora Warsztatów Szkolnych. W rozmowie z nami przyznała, że widzi, jak na naszych oczach zawód kucharza, kiedyś traktowany bez specjalnego poważania, w końcu zaczyna wychodzić z cienia, jest coraz bardziej popularny a tym samym doceniany: - Cieszę się, że w końcu nastała moda na gotowanie. Nastąpiło jakby odczarowanie tego zawodu. Absolwent Technikum Gastronomicznego już nie jest „kuchtą”, ale artystą. Próbowanie nowych połączeń smakowych, dbanie o wygląd potrawy, eksperymentowanie z różnymi kuchniami świata to wyzwanie, jakiemu musi sprostać kucharz w dzisiejszym świecie.
     Zapytana o to, komu poleciłaby wybór tej szkoły odpowiedziała: - Myślę, że tę szkołę powinni wybrać przede wszystkim ci, którzy czują potrzebę gotowania, którzy lubią smakować, poznawać nowe smaki, są otwarci. Równie gorąco poleciłabym wybór naszej szkoły także tym, którzy nie wiedzą, co z sobą zrobić, nie mają pomysłu na życie. To miejsce to dobra szkoła życia. Gotować musimy wszyscy, więc ta umiejętność zawsze się w życiu przyda. Ale przede wszystkim to ciekawy zawód. A ponieważ oferta szkoły jest tak bogata, można wiec nauczyć się nie tylko zawodu kucharza, ale i kelnera czy na przykład technika żywienia. Dodatkowo od tego roku szkolnego oferta ZSG poszerzyła się o kierunek technik hotelarstwa oraz technik organizacji usług gastronomicznych. Tak więc każdy z gimnazjalistów może znaleźć u nas coś dla siebie.
kos
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
  • Migracja spowodowała, że w Polsce istnieje zapotrzebowanie na pracowników w wyspecjalizowanych określonych zawodach. Takimi są min pracownicy hoteli i restauracji. Dla potwierdzenia, że tak jest wystarczy spojrzeć na ofery pracy, czy też w wyszukiwarce wpisać "zawody przyszłości". Otrzymamy podpowiedż co warto wybrać myśląć o swojej przyszłości.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2009-05-03)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

optyk Elbląg, okulista Elbląg, badanie wzroku
OKOWOKO s.c.
Okulary korekcyjne I-D TOKYO
Okulary korekcyjne Oscar Ventura