Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 10-12-2016, imieniny Bogdana, Julii
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Gorzki smak sardynek

Pracownicy Inspekcji Handlowej skontrolowali trzy elbląskie sklepy i hurtownię, które oferowały do sprzedaży konserwy rybne. Ich zastrzeżenia wzbudziły sardynki, które były gorzkie i zbyt tłuste.

Kontrolę przeprowadzono w trzech dużych sklepach hurtowni. Zbadano prawidłowość oznakowania 64 partii przetworów rybnych o wartości 2 tys. 970 zł.
     - Oznakowanie opakowań było prawidłowe i zgodne z obowiązującymi przepisami w tym z ustawą o języku polskim - informują inspektorzy. - Producenci zbadanych przetworów rybnych nie deklarowali zastosowania do ich produktów niedozwolonych substancji dodatkowych. Nie stwierdziliśmy również przeterminowanych puszek.
     Do badań w laboratorium inspektorzy pobrali próby z dziewięciu partii przetworów rybnych, głównie były to konserwy rybne o wartości 331 zł.
     - Konserwy rybne, głównie z sardynek, miały niewłaściwy smak - mówią inspektorzy. - Był on mało słony, gorzki, ryby były suche, rozpadające się, miały również uszkodzoną skórę. Były też ryby niewłaściwe przygotowane m.in. pozostawione z płetwami grzbietowymi. Wartość tłuszczu była wyższa niż prawidłowa, zaś białka było za mało. Koreczki śledziowe zawierały wyższą od dozwolonej zawartość sacharyny i jej soli.
     Inspektorzy nie mieli natomiast zastrzeżeń co do warunków przechowywania przetworów rybnych.
     W związku ze złą jakością konserw rybnych inspektorzy skierowali pisma do ich producentów lub importerów, jak również do Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.

A
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama