Sobota 23-06-2018, imieniny Wandy, Zenona. Dzień Ojca
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Na skraju świata Na skraju świata

Gorzki smak sardynek

Pracownicy Inspekcji Handlowej skontrolowali trzy elbląskie sklepy i hurtownię, które oferowały do sprzedaży konserwy rybne. Ich zastrzeżenia wzbudziły sardynki, które były gorzkie i zbyt tłuste.

Kontrolę przeprowadzono w trzech dużych sklepach hurtowni. Zbadano prawidłowość oznakowania 64 partii przetworów rybnych o wartości 2 tys. 970 zł.
     - Oznakowanie opakowań było prawidłowe i zgodne z obowiązującymi przepisami w tym z ustawą o języku polskim - informują inspektorzy. - Producenci zbadanych przetworów rybnych nie deklarowali zastosowania do ich produktów niedozwolonych substancji dodatkowych. Nie stwierdziliśmy również przeterminowanych puszek.
     Do badań w laboratorium inspektorzy pobrali próby z dziewięciu partii przetworów rybnych, głównie były to konserwy rybne o wartości 331 zł.
     - Konserwy rybne, głównie z sardynek, miały niewłaściwy smak - mówią inspektorzy. - Był on mało słony, gorzki, ryby były suche, rozpadające się, miały również uszkodzoną skórę. Były też ryby niewłaściwe przygotowane m.in. pozostawione z płetwami grzbietowymi. Wartość tłuszczu była wyższa niż prawidłowa, zaś białka było za mało. Koreczki śledziowe zawierały wyższą od dozwolonej zawartość sacharyny i jej soli.
     Inspektorzy nie mieli natomiast zastrzeżeń co do warunków przechowywania przetworów rybnych.
     W związku ze złą jakością konserw rybnych inspektorzy skierowali pisma do ich producentów lub importerów, jak również do Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.

A
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

karma kanarek
Artemia
karma p. falista
ichtovit