Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Niedziela 17-12-2017, imieniny Łazarza, Floriana
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Taka sytuacja na Moście Niskim Taka sytuacja na Moście Niskim

Gorzki smak sardynek

Pracownicy Inspekcji Handlowej skontrolowali trzy elbląskie sklepy i hurtownię, które oferowały do sprzedaży konserwy rybne. Ich zastrzeżenia wzbudziły sardynki, które były gorzkie i zbyt tłuste.

Kontrolę przeprowadzono w trzech dużych sklepach hurtowni. Zbadano prawidłowość oznakowania 64 partii przetworów rybnych o wartości 2 tys. 970 zł.
     - Oznakowanie opakowań było prawidłowe i zgodne z obowiązującymi przepisami w tym z ustawą o języku polskim - informują inspektorzy. - Producenci zbadanych przetworów rybnych nie deklarowali zastosowania do ich produktów niedozwolonych substancji dodatkowych. Nie stwierdziliśmy również przeterminowanych puszek.
     Do badań w laboratorium inspektorzy pobrali próby z dziewięciu partii przetworów rybnych, głównie były to konserwy rybne o wartości 331 zł.
     - Konserwy rybne, głównie z sardynek, miały niewłaściwy smak - mówią inspektorzy. - Był on mało słony, gorzki, ryby były suche, rozpadające się, miały również uszkodzoną skórę. Były też ryby niewłaściwe przygotowane m.in. pozostawione z płetwami grzbietowymi. Wartość tłuszczu była wyższa niż prawidłowa, zaś białka było za mało. Koreczki śledziowe zawierały wyższą od dozwolonej zawartość sacharyny i jej soli.
     Inspektorzy nie mieli natomiast zastrzeżeń co do warunków przechowywania przetworów rybnych.
     W związku ze złą jakością konserw rybnych inspektorzy skierowali pisma do ich producentów lub importerów, jak również do Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.

A
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama