Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Środa 22-11-2017, imieniny Cecylii, Marka
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Pogoda nie ma znaczenia Pogoda nie ma znaczenia

Grzyby są i będzie ich więcej

 
Elbląg, Grzyby są i będzie ich więcej Zbieraj tylko te grzyby, które dobrze znasz.
Rek

Kurki, podgrzybki, koźlarze, borowiki. Pogoda sprzyja i grzybów w okolicznych lasach nie brakuje. Łatwo też je znaleźć podczas spacerów po Bażantarni, o czym zaświadczają osoby wracające z grzybami w siatkach i wiaderkach. Z grzybami trzeba jednak uważać.

Przepadujące deszcze i sprzyjająca temperatura to najlepsze warunki do szybkiego rozwoju grzybni. Kurek i podgrzybków jest coraz więcej – w lasach i na targowiskach. Pojawiły się już niestety pierwsze ofiary zatruć. Dlatego mykolodzy i lekarze apelują, aby zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
     Pamiętać należy, że przy najczęstszych w naszym regionie zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza, prowadząc nawet do śmierci. Trzeba działać szybko, bo muchomor sromotnikowy uszkadza wątrobę nieodwracalnie w dwa dni. Lekarzom udaje się uratować zaledwie co drugą osobę, która zjadła trujące grzyby.
     
     Z grzybami trzeba ostrożnie
     
Zachowując podstawowe zasady związane ze zbieraniem i spożywaniem grzybów można uniknąć zatrucia i zabójczego działania toksyn zawartych w niektórych rodzajach grzybów. W tym celu należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
     Poza tym, grzyby należy układać w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów. Nie wolno przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo (nawet w lodówce), ponieważ łatwo się one psują i szybko powstają w nich substancje trujące. Grzyby są potrawą ciężko strawną i dlatego nie wolno podawać ich dzieciom do 12 roku życia, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
     W przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości po spożyciu grzybów należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki niespożytej potrawy, kał, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów powinno się zabezpieczyć i przekazać do badań diagnostycznych w celu określenia gatunku grzyba, który spowodował zatrucie.
     
     Jeśli nie masz pewności
     
W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych – klasyfikacji grzybów świeżych można dokonać w Laboratorium (Oddział Badania Żywności) ul. Bema 40 w Elblągu; od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30-15 lub skonsultować się z mykologiem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Żołnierskiej 16 w Olsztynie, Oddział Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku, tel. 89 524 84 40, w godz. 8-14.
     

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama