Wtorek 13-11-2018, imieniny Benedykta, Stanisława, Arkadego
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Wybory 2018

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Listopadowe maliny Listopadowe maliny

Historia żuławskiego sera

 
Elbląg, Historia żuławskiego sera O żuławskim serze rozmawiano, odbyły się również warsztaty (fot. MS)
Rek

Na świecie istnieje około czterech tysięcy gatunków sera. Twaróg, bryndza, gorgonzola, brie, mozzarella, parmezan czy gouda – to tylko niektóre z nich. Jednak tematem czwartkowego spotkania w ramach akcji „Lato pełne smaków” był ser żuławski. Uczestnicy poznali jego historię oraz wzięli udział w warsztatach serowarskich. Zobacz więcej zdjęć. 

Podczas dzisiejszego (27 lipca) spotkania Bibliotece Elbląskiej królował ser żuławski, którego historię przybliżył Jacek Opitz. Z kolei Marek Opitz poprowadził warsztaty kulinarne z serowarstwa. Zgromadzeni goście poznali bardzo prosty przepis na świeży ser deserowy podawany ze słodkimi dodatkami: suszoną śliwką oraz melasą z miodem. Na tyle prosty, że można go bez problemu powtórzyć w domowej kuchni. Fani wytrawnych potraw do sera mogą dodać paprykę bądź pomidory.
     Ser już od czasów krzyżackich odgrywał istotną rolę w gospodarce Żuław. Jednak to nie Krzyżacy, a niderlandzccy osadnicy sprawili, że ser żuławski (tzw. Werderkäse) został doceniony zarówno w Rzeczpospolitej, jak i poza jej granicami. Werderkäse początkowo sprzedawany był jako ser holenderski i słynął z doskonałej jakości, którą zawdzięczał najwyższej jakości mleka oraz dbałości o czystość produkcji. 150 lat temu na Żuławy zaczęli przyjeżdżać szwajcarscy serowarzy, którzy wprowadzili przemysłowe metody produkcji oraz rodzinne receptury. Wtedy też ser żuławski stał się prawdziwym, regionalnym przysmakiem. Niestety, po II wojnie światowej zniknął z kulinarnej mapy Żuław. Odtworzeniem przepisu na ten tradycyjny żuławski przysmak zajęli się dzisiejsi goście – Jacek i Marek Opitz, którzy prowadzą XVIII wieczny dom podcieniowy w okolicach Nowego Dworu Gdańskiego.
     - Serowarstwem zajmujemy się mniej więcej od 2013 roku. Ja opowiadam historię sera, a mój tata prowadzi warsztaty kulinarne. Wszystko robimy w naszym centrum – domu podcieniowym w Żelichowie. Odtworzyliśmy tam przepis na stary, żuławski ser, prowadzimy także warsztaty i degustacje – mówił Jacek Opitz.
     Kolejne spotkanie z cyklu „Lato pełne smaków” odbędzie się w czwartek 3 sierpnia o godz. 11. na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej (lub w razie niepogody w sali „U św. Ducha”), podczas którego Przemysław Zwański poprowadzi warsztaty kulinarne pod nazwą „Dekonstrukcja, czyli zderzenie nowego ze starym - polędwica skradziona z sarmackiego stołu”.
Agnieszka Pawowicz
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Samochody używane HADM Gramatowski
Wypożyczalnia aut HADM Gramatowski
Serwis i oryginalne części Volkswagen
Serwis i oryginalne części Seat