Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 18-11-2017, imieniny Karoliny, Romana
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Park Dolinka Park Dolinka

Jadłospis na piątkę

Elbląg, Jadłospis na piątkę (fot. nadesłane)
Rek

Nauka to naprawdę ciężka praca. Dlatego menu naszych dzieci powinniśmy przyglądać się wyjątkowo uważnie. Niedobory składników odżywczych mogą bowiem być powodem wielu problemów zdrowotnych, a co za tym idzie – kłopotów w szkole.

Matematyka, fizyka, polski, a na koniec jeszcze lekcja wf-u. Po szkole dodatkowy angielski, kurs gry na pianinie lub zajęcia sportowe – często tak wygląda dzień naszego dziecka. Trzeba sporo energii, by przetrwać intensywny plan zajęć. Dlatego, zanim zaplanujemy obiad lub wrzucimy naszym pociechom drugie śniadanie do tornistra, pomyślmy jakich produktów użyć, aby posiłki te miały jak najwięcej wartości odżywczych.
     
     Na początek dnia
     Podstawowym składnikiem – którego obecność warunkuje właściwą pracę mózgu – jest glukoza. Dlatego kolejne posiłki w ciągu dnia powinny być zaplanowane tak, żeby dostarczać ją regularnie. Bardzo ważne jest więc, by jeszcze przed wyjściem do szkoły nasze dziecko zjadło wartościowe śniadanie.
– Doskonałym pomysłem rano jest tradycyjna owsianka z rodzynkami i posiekanymi orzechami, zaś wiosną i latem godne polecenia jest musli z dodatkiem świeżych owoców – mówi Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia. Uzupełnieniem takiego posiłku może być na przykład kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, porcja białego sera ze szczypiorkiem, pasta rybna lub jajka. Oczywiście najlepiej żeby na talerzu naszego dziecka znalazły się również owoce lub warzywa.
     
     Drugie śniadanie
     Kolejnym ważnym punktem w planie odżywiania ucznia jest drugie śniadanie. Pamiętajmy, że to, co zabierze z domu nasze dziecko będzie najprawdopodobniej jedynym posiłkiem jaki spożyje od rana do popołudniowego obiadu. Dlatego warto do plecaka włożyć mu nie tylko kanapki, ale również owoce i wodę.
– Im bardziej kolorowe i urozmaicone śniadanie do szkoły przygotujemy dziecku, tym chętniej je zje – mówi Andrzej Pietrucha, prezes Fundacji Banku Ochrony Środowiska, realizującej w szkołach całej Polski program Aktywnie po zdrowie, który ma na celu zmianę złych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży – Apetycznymi i zdrowymi dodatkami do kanapek mogą być na przykład liście sałaty, cykoria, różnokolorowa papryka, ogórki, rzodkiewki i kiełki – dodaje.
     Dobrym pomysłem jest także dodanie do śniadania obranych małych marchewek lub pokrojonej papryki, którą uczeń może schrupać na przerwie zamiast chipsów. Jeśli nasze pociechy nie lubią pić wody, można zastąpić ją butelką jednodniowego soku.

 


     Nie objadaj się na obiad
     Obiad powinien dostarczać najwięcej kalorii spośród wszystkich zjadanych w ciągu dnia posiłków. Nie oznacza to jednak, że ma być ciężki i tłusty. Obiad zazwyczaj składa się z dwóch albo trzech dań, co daje możliwość zaopatrzenia organizmu w niezbędne składniki odżywcze i podania ich w atrakcyjnej formie dla dziecka. Wielu rodziców uważa, że mięso jest absolutnie konieczne w codziennym zestawie obiadowym. Tymczasem równie odżywcze i smaczne mogą być dania z ryb, czy warzyw strączkowych. Nieodzownym dodatkiem do drugiego dania powinna być solidna porcja surówki. Im więcej w niej kolorów tym smaczniej i zdrowiej. Po obiedzie wiele dzieci czeka na nagrodę w postaci czegoś słodkiego. Na deser więc, zamiast słodyczy, możemy zaserwować suszone owoce, na przykład morele, banany lub jabłka. Są łatwo dostępne oraz smaczne i na pewno znacznie zdrowsze niż przetworzone i tuczące czekoladki.
     
     Wspólne wieczory
     Podwieczorek i kolacja powinny stanowić uzupełnienie wcześniejszych posiłków. Dania przygotowywane późnym popołudniem powinny być lekką przekąską.
– Doskonałym pomysłem wieczorem są potrawy przygotowywane z różnych owoców na przykład pieczone jabłka czy banany –
     mówi Maria Jakubowska
– Warto zachęcić dzieci, aby pomogły nam w przygotowaniu kolacji. Wspólne przyrządzanie posiłku to świetna zabawa i dobra okazja do spędzania czasu wspólnie z dzieckiem – dodaje Andrzej Pietrucha z Fundacji BOŚ.
     Menu nie musi być wyszukane – gotowane warzywa, kolorowe kanapki, sałatka lub omlet to łatwe i szybkie do przyrządzenia dania. Etap szkolny w rozwoju dzieci jest niezwykle ważny. To czas szybkiego dojrzewania zarówno fizycznego, jak i umysłowego, a zdrowie i dobre samopoczucie dziecka są kluczową sprawą dla tego procesu. Dlatego pamiętajmy jak ważną rolę odgrywa odpowiednie odżywianie naszej pociechy.

Joanna Soroko, LTM Communcations
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama