Niedziela 18-11-2018, imieniny Karoliny, Romana
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Mistrz Parkowania Mistrz Parkowania

Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Gospodarczych

 
Elbląg, Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Gospodarczych fot. nadesłana
Rek

Wczoraj (22 marca) w Zespole Szkół Gospodarczych odbył się szkolny konkurs kulinarny ”Jak dobrze wykorzystać żywność? Potrawy z zastosowaniem popularnych produktów żywnościowych oraz czerstwego pieczywa”.

Celem konkursu było: propagowanie racjonalnego wykorzystania produktów żywnościowych, wykorzystanie jednego z produktów żywnościowych z programu POPŻ Podprogram 2016 (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet  z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy) oraz czerstwego pieczywa w planowaniu i sporządzaniu atrakcyjnych sensorycznie potraw. Konkurs kształtuje postawy kreatywne poprzez szukanie inspiracji kulinarnych, zachęca do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej oraz podnosi poziom efektywności kształcenia zawodowego, a także jest okazją do nawiązania współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.
     Podczas konkursu jego uczestnicy sporządzali potrawy, które będą umieszczone w broszurze dla podopiecznych Banku Żywności w Elblągu.
     W konkursie wzięło udział 13 uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym. Uczestnicy konkursu oceniani byli przez jury, w skład którego wchodzili: jury techniczne: Krystian Olejnik – Hotel Elbląg, Marek Reklin – Hotel Młyn. Jury degustacyjne: Teresa Urban – wiceprezes Banku w Żywności w Elblągu, Aleksandra Damentko - koordynatorka działań towarzyszących POPŻ - Federacja Polskich Banków Żywności w Warszawie, Jolanta Kutowska- koordynatorka działań towarzyszących POPŻ- Bank Żywności w Elblągu, Anna Jabłońska- Bank Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu.
     Uczniowie wykonali różnorodne potrawy, pokazując ogromny kunszt i umiejętności zawodowe. Najlepszymi uczniami okazali się:
     1. miejsce Magdalena Derecka IVa TG – czekoladowe brownies z malinami i musem z białej czekolady
     2. miejsce Nikol Mitek – IIIa TG - szarlotka
     3. miejsce Marta Szymarek – IIb TG - biała wyspa
     Nagrodę specjalną ufundowaną przez Samorząd Uczniowski otrzymała Ewa Dutkiewicz za fraszynki z mięsem w sosie grzybowo-śmietanowym, którą wręczyły podopieczne Banku Żywności w Elblągu. Organizatorem konkursu był Bank Żywności w Elblągu oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu.
Barbara Bukowska i Marzena Szczech, ZSG w Elblągu
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Serwis i oryginalne części Seat
Serwis i oryginalne części Volkswagen
Wypożyczalnia aut HADM Gramatowski
Autoryzowany Serwis Skoda Hadm Gramatowski.