UWAGA!

Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Gospodarczych

 Elbląg, Konkurs kulinarny w Zespole Szkół Gospodarczych
fot. nadesłana

Wczoraj (22 marca) w Zespole Szkół Gospodarczych odbył się szkolny konkurs kulinarny ”Jak dobrze wykorzystać żywność? Potrawy z zastosowaniem popularnych produktów żywnościowych oraz czerstwego pieczywa”.

Celem konkursu było: propagowanie racjonalnego wykorzystania produktów żywnościowych, wykorzystanie jednego z produktów żywnościowych z programu POPŻ Podprogram 2016 (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet  z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy) oraz czerstwego pieczywa w planowaniu i sporządzaniu atrakcyjnych sensorycznie potraw. Konkurs kształtuje postawy kreatywne poprzez szukanie inspiracji kulinarnych, zachęca do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej oraz podnosi poziom efektywności kształcenia zawodowego, a także jest okazją do nawiązania współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.
       Podczas konkursu jego uczestnicy sporządzali potrawy, które będą umieszczone w broszurze dla podopiecznych Banku Żywności w Elblągu.
       W konkursie wzięło udział 13 uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym. Uczestnicy konkursu oceniani byli przez jury, w skład którego wchodzili: jury techniczne: Krystian Olejnik – Hotel Elbląg, Marek Reklin – Hotel Młyn. Jury degustacyjne: Teresa Urban – wiceprezes Banku w Żywności w Elblągu, Aleksandra Damentko - koordynatorka działań towarzyszących POPŻ - Federacja Polskich Banków Żywności w Warszawie, Jolanta Kutowska- koordynatorka działań towarzyszących POPŻ- Bank Żywności w Elblągu, Anna Jabłońska- Bank Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu.
       Uczniowie wykonali różnorodne potrawy, pokazując ogromny kunszt i umiejętności zawodowe. Najlepszymi uczniami okazali się:
       1. miejsce Magdalena Derecka IVa TG – czekoladowe brownies z malinami i musem z białej czekolady
       2. miejsce Nikol Mitek – IIIa TG - szarlotka
       3. miejsce Marta Szymarek – IIb TG - biała wyspa
       Nagrodę specjalną ufundowaną przez Samorząd Uczniowski otrzymała Ewa Dutkiewicz za fraszynki z mięsem w sosie grzybowo-śmietanowym, którą wręczyły podopieczne Banku Żywności w Elblągu. Organizatorem konkursu był Bank Żywności w Elblągu oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu.
      
Barbara Bukowska i Marzena Szczech, ZSG w Elblągu

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama