Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 16-01-2018, imieniny Włodzimierza
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Konkurs Sanepid-u

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu zorganizował konkurs wiedzy „Wiem co jem” dla uczniów szkół gimnazjalnych (klasy I-III) oraz ich rodziców, a także uczniów klas V i VI szkół podstawowych. Konkurs odbędzie się 10 grudnia o godz.12 w Gimnazjum Nr 9 przy ul. Browarnej.

Narastający problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży szkolnej niepokoi. W ślad za tymi zjawiskami idą ich równie niekorzystne skutki: obniżenie sprawności fizycznej, pojawienie się wad postawy, a w przyszłości - choroby układu krążenia, cukrzyca, przedwczesne starzenie się itp.
     Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu mając na uwadze te zjawiska zorganizował konkurs wiedzy „Wiem co jem” dla uczniów szkół gimnazjalnych (klasy I-III) oraz ich rodziców, a także uczniów klas V i VI szkół podstawowych. Konkurs jest elementem realizacji programu edukacyjnego „Trzymaj formę” w którym obecnie bierze udział 26 szkół z terenu miasta Elbląga i powiatu elbląskiego.
     Program edukacyjny „Trzymaj Formę”, dotyczy promowania zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Adresatami są przede wszystkim uczniowie Głównym celem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
     Celem programu edukacyjnego „Trzymaj Formę” jest:
     1. Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka.
     2. Kształtowanie zmian postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną.
     3. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.

Marek Jarosz, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama