Środa 21-11-2018, imieniny Janusza, Konrada
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Kuchnia regionalna z muzyką dawną w tle

 
Elbląg, Kuchnia regionalna z muzyką dawną w tle Łukasz Nowotczyński serwował gościom zupę z raków (fot. AD)
Rek

Przez cały okres wakacyjny elblążanie będą mogli m.in. spróbować kuchni krzyżackiej oraz uczestniczyć w wykładach na temat historii żuławskiego sera czy uczt w średniowiecznym Elblągu. Na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej odbyło się dzisiaj (22 czerwca) uroczyste otwarcie drugiej edycji spotkań w ramach cyklu „Lato pełne smaków”, które w tym roku poświęcone będzie kuchni regionalnej. Zobacz więcej zdjęć. 

Podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadził Łukasz Nowotczyński, serwowano przybyłym gościom zupę z raków. Kulinariom towarzyszyła muzyka dawna, renesansowa jak i biesiadna.
     - Tajemnicą każdej zupy jest to, aby było w niej więcej składników niż wody i tak było w przypadku zaserwowanej dzisiaj zupy rakowej. Wywar jest bardzo esencjonalny, znalazła się w nim duża ilość warzyw i oczywiście raków – tłumaczył Łukasz Nowotczyński, który jest kucharzem. - Do zup rybnych powinno dodawać się soku z cytryny, którą zastąpiłem trawą cytrynową, nadało to zupie pikantności i kwaśności. Polecam wszystkim, aby próbować nowych smaków i modyfikować przepisy. Pod koniec sierpnia zaserwuję zupę myśliwską na mięsie z jelenia bądź dzika, do której dodam kawałki przypalonego drewna. Wszystkich serdecznie zapraszam na tę degustację – dodał.
     - Bardzo się cieszę, że jest propozycja, aby kontynuować cykl tych spotkań. Aktywny tryb życia oraz możliwość spotkania się w gronie życzliwych ludzi jest czymś czego nie zawsze można doznać na co dzień – mówił prezydent Witold Wróblewski. - Wraz z dyrektorem Nowińskim złożyliśmy wniosek do marszałka, aby przebudować obiekt biblioteki. Czekamy więc na pieniądze unijne, by móc zmienić to otoczenie na jeszcze przyjemniejsze – dodał prezydent.
     Tematem kolejnego spotkania, które odbędzie się 29 czerwca o godzinie 11 na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej, będzie kuchnia średniowieczna – zupa z pokrzyw oraz podpłomyki z miodem i orzechami. Wstęp wolny.
Agnieszka Pawowicz
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

OKOWOKO s.c.
Okulary korekcyjne I-D TOKYO
Okulary korekcyjne EVA MINGE
optyk Elbląg, okulista Elbląg, badanie wzroku