Niedziela 16-12-2018, imieniny Albiny, Zdzisława
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Najlepsi kucharze w Polsce z ZSG w Elblągu

 
Elbląg, Najlepsi kucharze w Polsce z ZSG w Elblągu fot. nadesłana
Rek

W dniach 18-20 maja w Wasilkowie koło Białegostoku odbyła się 12. edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy 2015 – kucharz” organizowanego corocznie przez Komendę Główną OHP.

Konkurs został zorganizowany dla uczniów klas trzecich z zasadniczej szkoły zawodowej w celu sprawdzenia poziomu wiedzy i umiejętności zawodowych zdobytych w ciągu trzech lat nauki w szkołach zawodowych, bądź u rzemieślników.
     W konkursie udział wzięło trzydziestu dwóch uczniów z szesnastu województw kraju, którzy w 20 kwietnia przeszli przez eliminacje wojewódzkie i zajęli tam pierwsze miejsce. W obu etapach, zarówno wojewódzkim, jak i ogólnopolskim, konkurs przebiegał w dwóch formach: praktycznej i teoretycznej.
     W części praktycznej uczniowie pracowali w zespołach dwuosobowych i mieli za zadanie przygotowanie pełnego zestawu obiadowego w przeciągu półtorej godziny.
     W etapie ogólnopolskim była to: zupa krem z białych warzyw doprawiana oliwą truflową z redukcją balsamiczną, polędwica wieprzowa marynowana w tymianku i czosnku, zawijana w boczku wędzonym, kładziona na pieczonych warzywach, w sosie pieprzowym z ziemniakami puree z gałką muszkatołową. Podczas oceny tej części konkursu jurorzy oceniali nie tylko efekt końcowy - posiłek, ale i pracę zespołową, higienę pracy i osobistą, znajomość sprzętu i receptur, przestrzeganie zasad bhp oraz sposób wykończenia i podania obiadu.
     W części drugiej – teoretycznej uczniowie rozwiązywali indywidualnie testy przygotowane na wzór arkuszy egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.
     Wyniki z części praktycznej i indywidualne osiągnięcia z części teoretycznej były sumowane i stanowiły o końcowym miejscu zespołu.
     Najlepszymi kucharzami 12. edycji ogólnopolskiego konkursu zostały: Dominika Andrzejewska i Agata Karaś z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu reprezentujące województwo warmińsko-mazurskie.
     Uczennice do konkursu przystąpiły bez specjalnego przygotowywania; realizowały jedynie zaplanowane w szkole działania związane z nauką podstawy programowej w zawodzie.
     Obie w bieżącym roku szkolnym wzięły udział w stażu zawodowym w Hiszpanii. Swoją przyszłość wiążą z pracą w wyuczonym zawodzie, ale chciałyby pracować w Polsce i kontynuować naukę w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych. Uzyskany wynik na pewno ułatwi im znalezienie pracy i realizację planów.
Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Fototapety do łazienki
Fototapeta lateksowa 300x260 cm - Pomost
Obraz na płótnie
Fototapety z kwiatami