Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Czwartek 18-01-2018, imieniny Małgorzaty, Piotra
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Nie tylko gotują, ale i dekorują

 
Elbląg, Nie tylko gotują, ale i dekorują Zwycięska aranżacja z boku... (fot. Anna Dembińska)
Rek

Liczył się każdy szczegół – kompozycja, odpowiednio ułożone menu i dobrana zastawa. Zwyciężył pomysł, w którym karta dań zrobiona była z drewna, pojawiły się drewniane wiórki, orzechy czy kasztany, a nawet...futro. W Zespole Szkół Gospodarczych odbył się konkurs aranżacji stołów bożonarodzeniowych. Zobacz zdjęcia.

 Pomysły na dekorację stołów były bardzo różne. Uczniowie wykorzystali gałęzie drzew iglastych, pojawiły się orzechy schowane pod kieliszkami czy serwetki w kształcie choinki. Dominujące kolory? Czerwień, biel, złoto, zieleń. Były też i ciekawe połączenia – róż, brąz, czerwień. I wszystko grało.
     W konkursie wystartowało 17 zespołów dwuosobowych. Nad jego przebiegiem czuwały trzy nauczycielki – Dorota Olejnik, Aleksandra Bala i Dorota Dutkiewicz.
     - Albo robimy konkurs aranżacji stołów bożonarodzeniowych, albo konkurs wielkanocny. Odbywa się to naprzemiennie, dlatego nie liczymy, który to z kolei. Na pewno robimy go od pięciu lat – mówi Dorota Dutkiewicz. - Uczymy nie tyko gotowania, ale i obsługi imprez oraz przygotowania do nich. Dziś oceniane jest menu na Wigilię albo na pierwszy dzień Świąt [można było to sobie wybrać- red.], a także nakrycie, które zostało do niego przygotowane. Kolejną rzeczą jest aranżacja, kompozycja stołu, kolorystyka. Ostatnim ocenianym elementem jest prezentacja.
     - Jury pyta o menu, co zostanie podane, a także o zastawę, którą się do niego podaje. Liczy się każdy szczegół, sprawdza się, czy potrawy są w dobrej kolejności i czy sztućce są prawidłowo ułożone – dodaje Aleksandra Bala.

  ... i od góry (fot. Anna Dembińska) ... i od góry (fot. Anna Dembińska)

 Uczniów oceniali ludzie z branży – elbląscy restauratorzy, a także przedstawiciele firm, które na co dzień zajmują się dekoracją. 
     Wygrała aranżacja, w której można znaleźć orzechy, kasztany, drewno, ciężkie, srebrne sztućce i naczynia ozdobione tradycyjnymi motywami, a nawet futro.
     - Pomyślałyśmy, że wrócimy do czasów, kiedy zasiadało się przy stole, z rodziną, na wsi – mówiła Natalia Sadowska, uczennica drugiej klasy technikum, jedna druga zwycięskiego duetu.
     - Wykorzystałyśmy wszystko to, co dała ziemia, czyli kasztany i orzechy, a także drewniane wiórki użyte do zrobienia menu i podstawek na talerze – dodała Karolina Świerczewska, która razem z Natalią stworzyła zwycięską aranżację.
     Ich aranżacja okazała się również i tą, która podbiła serca publiczności.
     Drugie miejsce zajęła Monika Pajor i Dominik Redlicki, a trzecie duet Martyna Dziadowicz i Igor Strach.

mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama