Niedziela 16-12-2018, imieniny Albiny, Zdzisława
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek

Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem (Zawody znane i nieznane, odc. 22)

 
Elbląg, Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem  (Zawody znane i nieznane, odc. 22) W niektórych rodzinach panuje jeszcze takie przekonanie, że pulchne dziecko to zdrowe dziecko i że z tego wyrośnie - mówi Małgorzata Szulfer (fot. Anna Dembińska)
Rek

Półki sklepowe uginają się od przeróżnych produktów. Artykuły spożywcze zachęcają do kupna kolorami, zapachem, ceną. Czy jednak aby są zdrowe? O tym, po jakie produkty sięgać, a jakich zdecydowanie nie kupować i jak się odżywiać, by długo żyć, rozmawiamy z dietetykiem Małgorzatą Szulfer.

- Dominika Kiejdo: Z jakimi problemami zwracają się najczęściej do Pani pacjenci?
     Małgorzata Szulfer: - Najczęściej z problemami związanymi z otyłością. Ale trzeba pamiętać, że rozróżniamy dwa typy otyłości: pierwotną-wynikającą z dodatniego bilansu energetycznego, czyli jemy więcej niż potrzebuje nasz organizm i otyłość wtórną, będącą jednym z objawów zaburzeń metabolicznych i różnych stanów chorobowych (np. niedoczynność tarczycy). Są też pacjenci z problemami żołądkowo-jelitowymi, chorobami stawów, kamicą pęcherzyka żółciowego i tacy, którzy chcą zmienić nawyki żywieniowe. Tych ostatnich jest jednak niewielu. A szkoda, bo łatwiej zapobiegać chorobom niż je leczyć.
     
     - Zdrowe odżywianie stało się ostatnio bardzo modne.
     
- Po części na pewno. Ale jeśli moda na zdrowy styl życia ma dobry wpływ na nas, to niech trwa jak najdłużej. Z czasem przestanie być modą i stanie się stylem życia.
     
     - Jaki wpływ na rozwój chorób ma niezdrowe odżywianie?
     
Jest takie stare powiedzenie: Jesteś tym, co jesz. Jeśli wrzucamy w siebie to, co jest pod ręką, nie zwracając uwagi na jakość pożywienia i jego przygotowanie, to organizm odpłaci nam prędzej czy później brakiem energii, zmęczeniem i chorobą.
     
     - Rozumiem, że złe nawyki żywieniowe mogą wywołać choroby?
     
- Nie tyle co mogą wywołać, ile je wywołują. Złe nawyki żywieniowe prowadzą nie tylko do problemów żołądkowo-jelitowych, ale przede wszystkim do otyłości. Otyłość jest obecnie uznawana za chorobę cywilizacyjną i ma związek z występowaniem chorób układu krążenia takich jak nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca, z cukrzycą typu 2, zaburzeniami lipidowymi i niektórymi nowotworami. Według Światowej Organizacji Zdrowia zwiększona masa ciała odpowiada za więcej niż milion zgonów rocznie w regionie europejskim.
     
     - Czy odpowiednia zdrowa dieta może zwyciężyć poważne choroby, na przykład nowotwory?
     
- Tak jak wcześniej wspomniałam, łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Nie odważyłabym się na stwierdzenie, że dzięki odpowiedniej diecie jesteśmy w stanie zwalczyć każdą chorobę. Ale uważam, że bez odpowiedniej diety często nie mamy szans. Lekarstwa leczą skutek ,a nie źródło choroby. Dzięki odpowiedniemu dla danej choroby odżywianiu jesteśmy w stanie wspomóc organizm w walce z nią.
     
     - Słyszałam o osobie, która za pomocą terapii Gersona zwyciężyła nowotwór.
     
- Wśród moich znajomych jest również osoba, która wygrała walkę z chorobą dzięki tej terapii. Terapia Gersona jest znana na świecie i uznawana za bardzo skuteczną. Jej celem jest odbudowa sił obronnych całego organizmu poprzez oczyszczenie go i odżywienie. Organizm ma wtedy „więcej” siły do walki z chorobą. Celem terapii jest walka z przyczyną a nie skutkiem choroby.
     Każdy, u kogo zdiagnozowano raka, przechodzi przez tę próbę na swój sposób. Trzeba jednak pamiętać, że dieta odgrywa główną rolę w rozwoju choroby nowotworowej. Dlatego warto zreformować swoje podejście do odżywiania.
     
     - Jesteśmy teraz w ciągłym biegu i nie mamy czasu na gotowanie. Ile złego niesie ze sobą jedzenie fast foodów?
     
- Fast foody są po prostu kaloryczne i mało wartościowe, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Wszyscy wiemy, że spożywanie tego typu żywności prowadzi do wielu schorzeń, takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca oraz zaparcia.
     
     - Myśli Pani, że w naszych sklepach można znaleźć w ogóle jakieś zdrowe jedzenie?
     
- Tak. Ponieważ jest coraz większe zainteresowanie zdrową żywnością. W sklepach jest coraz większy wybór. Można bez problemu kupić ekologiczną mąkę, makaron, płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, kasze, dobre oleje i wiele innych produktów. Po warzywa, owoce, mięso najlepiej udać się na lokalny rynek i produkty kupować od zaufanych rolników. Niektórzy mówią, że zdrowa dieta jest droga, ale jeśli zrezygnujemy z napojów gazowanych, chipsów i wielu innych niezdrowych produktów, to tak naprawdę wydamy tyle samo lub mniej. Jest z pewnością bardziej czasochłonna, ale może lepiej poświęcić trochę więcej czasu na zakupy i przygotowanie posiłków niż na stanie w kolejkach do lekarza i w rezultacie wydawanie bardzo dużej ilości pieniędzy na lekarstwa.
     
     - Słodycze. Dlaczego nie można ich jeść w nadmiarze?
     
- Cukier spożywany w nadmiernych ilościach prowadzi do szeregu chorób, między innymi otyłości, hipoglikemii, cukrzycy, chorób serca, a także do osłabienia układu odpornościowego, próchnicy zębów i utraty kości. Przyczynia się do powstania opryszczki, infekcji drożdżycowych. Osłabia pamięć i ogranicza zdolność koncentracji. U dzieci powoduje nadpobudliwość.
     Trzeba pamiętać, że cukier to nie tylko słodycze. Cukier i inne chemiczne słodziki są dodawane niemal do wszystkiego. Można znaleźć je w chlebie, płatkach śniadaniowych, sosach do sałatek, zupach, wędlinach, żywności w puszkach czy napojach gazowanych, dlatego warto przygotowywać posiłki w domu. Najlepszym źródłem naturalnego smaku słodkiego są węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste zboża, warzywa i rośliny strączkowe.
     
     - Mówi się, że mleko nie jest zdrowe. Dlaczego?
     
Mleko ma złą opinię wśród wielu terapeutów żywieniowych i konsumentów z powodu coraz częściej występujących alergii i nietolerancji. Poza tym społeczeństwa krajów rozwijających się, borykające się z otyłością i problemami związanymi z nadmiarem śluzu w organizmie (częste przeziębienia, astma, alergie, zapalenia zatok,guzy, cysty, zaparcia, problemy z okrężnicą, nadmierny wzrost drożdży) przejadają się nabiałem, mięsem, cukrem i tłuszczem.
     W takich przypadkach oczywistym rozwiązaniem jest unikanie spożywania produktów nabiałowych, jak również ograniczenie spożycia mięsa, cukru i tłuszczu na rzecz warzyw i pełnoziarnistych zbóż.
     
     - Czego absolutnie w sklepach nie kupować. Na co uważać robiąc zakupy?
     
- Nie kupować wysoko przetworzonych produktów i czytać etykiety na opakowaniach.
     
     - Po 30., 40. roku życia metabolizm zwalnia. Jak się odżywiać, by utrzymać szczupłą sylwetkę?
     
- Zapotrzebowanie kaloryczne organizmu zmniejsza się wraz z wiekiem. My jednak nie zmniejszamy ilości pożywienia, dziwiąc się, że przecież jemy tak samo i tyjemy. Dodatkowo prowadzimy siedząco-jeżdżący tryb życia. Po pracy szybkie zakupy, odbieramy dzieci z przedszkoli i szkół, gotujemy szybki obiad lub kupujemy coś gotowego i zmęczeni po całym dniu odpoczywamy przed telewizorem, często sięgając po cukierki, ciastka czy też słodkie napoje. W rezultacie tyjemy. W takiej sytuacji bardzo ważne jest wprowadzenie regularnych posiłków dostosowanych do wieku, wzrostu i masy ciała oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Może to być basen, szybki spacer, bieganie, siłownia.
     
     - Jak powinna wyglądać dieta małego dziecka, młodego człowieka, a jak dorosłego?
     
- Przede wszystkim zdrowa, pełnowartościowa, dostosowana kalorycznie do wieku stanu zdrowia i aktywności fizycznej.
     - A dlaczego tym szczuplejszym trudniej jest schudnąć niż tym bardziej „przy kości”?
     - Jak już wspomniałam, zapotrzebowanie energetyczne organizmu uzależnione jest od wieku, wzrostu, masy ciała i płci. Im „większa” jest osoba, tym większe jest zapotrzebowanie energetyczne i tym większą redukcję można zastosować. Np. jeśli zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2800 kcal na dobę, to redukując dzienne zapotrzebowanie o około 800 kcal można zmniejszyć wagę o 4 kg miesięcznie stosując pełnowartościową dietę 2000 kcal dziennie.
     
     - Przychodzą do Pani pacjenci z problemem anoreksji?
     
- Tak, anoreksji i bulimii. Są to zawsze bardzo trudne przypadki, wymagające czasu i współpracy rodziny i wielu specjalistów: lekarza, dietetyka, psychoterapeuty. Ważną rolę w terapii pełni dietetyk. Często osoby z anoreksją są skrajnie niedożywione, a ich posiłkiem jest tylko liść sałaty lub suchy kawałek chleba. Głównym celem leczenia dietetycznego jest przywrócenie prawidłowej masy ciała oraz leczenie fizycznych następstw niedożywienia.
     
     - Otyłe dzieci - to bardzo częsty problem. Czy rodzice nie zdają sobie sprawy, jak wielką krzywdę robią swoim dzieciom przekarmiając je?
     
- Często nie zdają sobie z tego sprawy. Otyłość przez wielu rodziców nie jest uważana za chorobę. W niektórych rodzinach panuje jeszcze takie przekonanie, że pulchne dziecko to zdrowe dziecko i że z tego wyrośnie. Tymczasem nadwaga i otyłość stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, szczególnie młodego organizmu. Otyłość u dzieci i młodzieży stwarza ryzyko chorób układu oddechowego, endokrynologicznego, stłuszczenia wątroby, nieprawidłowości ortopedycznych i zaburzeń psychicznych, a w wieku późniejszym cukrzycy II typu i schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
     Małe dzieci nie robią zakupów, ani nie przygotowują posiłków. To złe nawyki żywieniowe rodziców powodują otyłość u dzieci: nieprawidłowy sposób żywienia, przekarmianie, nieregularność posiłków i podjadanie między posiłkami.
     Często przekarmianie zaczyna się już w niemowlęctwie, jeśli dziecko dostaje jeść nie tylko wtedy, gdy jest głodne, ale także wtedy, gdy ma to uspokoić jego płacz. Starsze dzieci nagradzane są słodyczami za dobre zachowanie, wyniki w nauce, za zjedzenie całego obiadu. Dbajmy o nasze dzieci, pamiętając o przesłaniu Hipokratesa „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Podpis elektroniczny zestaw na 1 rok (bez czytnika)
Podpis elektroniczny zestaw na 2 lata
Podpis elektroniczny zestaw na 2 lata Mini
Podpis elektroniczny zestaw na 1 rok