Niby banalna rzecz: wystarczy wsypać dowolne zioło np. bazylię albo tymianek, albo co kto lubi, zalać oliwą, podgrzać do trzydziestu stopni i... Po kilku minutach mamy aromatyzowaną oliwę, w której wystarczy zamoczyć bagietkę, otrzymując pyszną przekąskę, którą można się zajadać, aż się uszy będą trzęsły. Tajemnice ziół i oliwy odkrywał dziś przed elbląskimi seniorkami Przemysław Zwański, wicemistrz Polski w gastronomii molekularnej. Zobacz zdjęcia.
Prostym przykładem może być gotowanie marchewki. Jej smak tracimy gotując „klasycznie”. Podczas gotowania próżniowego cały smak warzywa zostaje w marchewce. Do takiego gotowania niestety trzeba mieć specjalistyczny sprzęt. - Część rzeczy można jednak odtworzyć w „zwykłej” kuchni, niedużym kosztem – tłumaczył wicemistrz Polski w gastronomii molekularnej.
Dziś jednak w roli głównej były zioła i oliwa, zwyczajna do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Na stoliku kucharza można było zobaczyć prawie wszystkie zioła: od popularnej bazylii, poprzez tymianek, pietruszkę do oregano. Przemysław Zwański opowiadał o właściwościach poszczególnych ziół, a uczestnicy – pod czujnym okiem mistrza – przyrządzały oliwę. Którą następnie wszyscy z apetytem jedli. Komentarz był jeden: „Pyszne”. - Zioła zostały trochę zapomniane w naszej kuchni, trzeba sobie o nich przypomnieć. To przecież prawdziwa „bomba zdrowotna” - dodaje Przemysław Zwański.
Spotkanie odbyło się na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej w ramach cyklu „Zielone lato w Bibliotece”. To już kolejne spotkanie zorganizowane w Elbląskim Centrum Informacji Dla Seniora. - Chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Dotrzeć do seniorów z ważnymi dla nich informacjami i jednocześnie „pobawić się” z ziołami – mówi Anna Górniak, koordynator projektu „Zielone lato w Bibliotece”.
Spotkania cieszą się dużą popularnością wśród elblążan. Warto dodać, że nie są przeznaczone tylko dla seniorów, ale także dla ludzi zainteresowanych kuchnią. Chociaż pora spotkania sprzyja osobom, które mają czwartki wolne. - To jest super. Namawiam wszystkich, żeby tu przychodzili – mówi Stefania Lepiesza, prezes Kluby Seniora w SM „Zakrzewo”.
- Przez całe życie z kuchnią nie bardzo miałam do czynienia. A przy takich spotkaniach można się paru nowych rzeczy dowiedzieć – dodaje Krystyna Opalińska, która spotkaliśmy na dziedzińcu biblioteki.
Spotkania przy Elbląskim Centrum Informacji Dla Seniora odbywają się w każdy czwartek o godz. 11.