Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Czwartek 18-01-2018, imieniny Małgorzaty, Piotra
 
Rek

UWAGA!

Niezłe ziółko z oliwą, czyli seniorzy rządzą w kuchni

 
Elbląg, Niezłe ziółko z oliwą, czyli seniorzy rządzą w kuchni (fot. Michał Skroboszewski)
Rek

Niby banalna rzecz: wystarczy wsypać dowolne zioło np. bazylię albo tymianek, albo co kto lubi, zalać oliwą, podgrzać do trzydziestu stopni i... Po kilku minutach mamy aromatyzowaną oliwę, w której wystarczy zamoczyć bagietkę, otrzymując pyszną przekąskę, którą można się zajadać, aż się uszy będą trzęsły. Tajemnice ziół i oliwy odkrywał dziś przed elbląskimi seniorkami Przemysław Zwański, wicemistrz Polski w gastronomii molekularnej. Zobacz zdjęcia.

- Kuchnia molekularna to wykorzystanie wiedzy z zakresu fizyki, biochemii, biologii, którą wykorzystujemy, żeby uzyskać lepsze walory smakowe potraw – mówi Przemysław Zwański.
     Prostym przykładem może być gotowanie marchewki. Jej smak tracimy gotując „klasycznie”. Podczas gotowania próżniowego cały smak warzywa zostaje w marchewce. Do takiego gotowania niestety trzeba mieć specjalistyczny sprzęt. - Część rzeczy można jednak odtworzyć w „zwykłej” kuchni, niedużym kosztem – tłumaczył wicemistrz Polski w gastronomii molekularnej.
     Dziś jednak w roli głównej były zioła i oliwa, zwyczajna do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Na stoliku kucharza można było zobaczyć prawie wszystkie zioła: od popularnej bazylii, poprzez tymianek, pietruszkę do oregano. Przemysław Zwański opowiadał o właściwościach poszczególnych ziół, a uczestnicy – pod czujnym okiem mistrza – przyrządzały oliwę. Którą następnie wszyscy z apetytem jedli. Komentarz był jeden: „Pyszne”. - Zioła zostały trochę zapomniane w naszej kuchni, trzeba sobie o nich przypomnieć. To przecież prawdziwa „bomba zdrowotna” - dodaje Przemysław Zwański.

  (fot. MS) (fot. MS)


     Spotkanie odbyło się na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej w ramach cyklu „Zielone lato w Bibliotece”. To już kolejne spotkanie zorganizowane w Elbląskim Centrum Informacji Dla Seniora. - Chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Dotrzeć do seniorów z ważnymi dla nich informacjami i jednocześnie „pobawić się” z ziołami – mówi Anna Górniak, koordynator projektu „Zielone lato w Bibliotece”.
     Spotkania cieszą się dużą popularnością wśród elblążan. Warto dodać, że nie są przeznaczone tylko dla seniorów, ale także dla ludzi zainteresowanych kuchnią. Chociaż pora spotkania sprzyja osobom, które mają czwartki wolne. - To jest super. Namawiam wszystkich, żeby tu przychodzili – mówi Stefania Lepiesza, prezes Kluby Seniora w SM „Zakrzewo”.
     - Przez całe życie z kuchnią nie bardzo miałam do czynienia. A przy takich spotkaniach można się paru nowych rzeczy dowiedzieć – dodaje Krystyna Opalińska, która spotkaliśmy na dziedzińcu biblioteki.
     Spotkania przy Elbląskim Centrum Informacji Dla Seniora odbywają się w każdy czwartek o godz. 11.

Sebastian Malicki
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama