Piątek 16-11-2018, imieniny Małgorzaty, Gertrudy
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Dary lasu Dary lasu

Niezłe ziółko z oliwą, czyli seniorzy rządzą w kuchni

 
Elbląg, Niezłe ziółko z oliwą, czyli seniorzy rządzą w kuchni (fot. Michał Skroboszewski)
Rek

Niby banalna rzecz: wystarczy wsypać dowolne zioło np. bazylię albo tymianek, albo co kto lubi, zalać oliwą, podgrzać do trzydziestu stopni i... Po kilku minutach mamy aromatyzowaną oliwę, w której wystarczy zamoczyć bagietkę, otrzymując pyszną przekąskę, którą można się zajadać, aż się uszy będą trzęsły. Tajemnice ziół i oliwy odkrywał dziś przed elbląskimi seniorkami Przemysław Zwański, wicemistrz Polski w gastronomii molekularnej. Zobacz zdjęcia.

- Kuchnia molekularna to wykorzystanie wiedzy z zakresu fizyki, biochemii, biologii, którą wykorzystujemy, żeby uzyskać lepsze walory smakowe potraw – mówi Przemysław Zwański.
     Prostym przykładem może być gotowanie marchewki. Jej smak tracimy gotując „klasycznie”. Podczas gotowania próżniowego cały smak warzywa zostaje w marchewce. Do takiego gotowania niestety trzeba mieć specjalistyczny sprzęt. - Część rzeczy można jednak odtworzyć w „zwykłej” kuchni, niedużym kosztem – tłumaczył wicemistrz Polski w gastronomii molekularnej.
     Dziś jednak w roli głównej były zioła i oliwa, zwyczajna do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Na stoliku kucharza można było zobaczyć prawie wszystkie zioła: od popularnej bazylii, poprzez tymianek, pietruszkę do oregano. Przemysław Zwański opowiadał o właściwościach poszczególnych ziół, a uczestnicy – pod czujnym okiem mistrza – przyrządzały oliwę. Którą następnie wszyscy z apetytem jedli. Komentarz był jeden: „Pyszne”. - Zioła zostały trochę zapomniane w naszej kuchni, trzeba sobie o nich przypomnieć. To przecież prawdziwa „bomba zdrowotna” - dodaje Przemysław Zwański.

  (fot. MS) (fot. MS)


     Spotkanie odbyło się na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej w ramach cyklu „Zielone lato w Bibliotece”. To już kolejne spotkanie zorganizowane w Elbląskim Centrum Informacji Dla Seniora. - Chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Dotrzeć do seniorów z ważnymi dla nich informacjami i jednocześnie „pobawić się” z ziołami – mówi Anna Górniak, koordynator projektu „Zielone lato w Bibliotece”.
     Spotkania cieszą się dużą popularnością wśród elblążan. Warto dodać, że nie są przeznaczone tylko dla seniorów, ale także dla ludzi zainteresowanych kuchnią. Chociaż pora spotkania sprzyja osobom, które mają czwartki wolne. - To jest super. Namawiam wszystkich, żeby tu przychodzili – mówi Stefania Lepiesza, prezes Kluby Seniora w SM „Zakrzewo”.
     - Przez całe życie z kuchnią nie bardzo miałam do czynienia. A przy takich spotkaniach można się paru nowych rzeczy dowiedzieć – dodaje Krystyna Opalińska, która spotkaliśmy na dziedzińcu biblioteki.
     Spotkania przy Elbląskim Centrum Informacji Dla Seniora odbywają się w każdy czwartek o godz. 11.

Sebastian Malicki
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

T-shirt biały z Twoim nadrukiem DTG PROMOCJA
Naszywka HERB ELBLĄGA
Naszywka GODŁO
Naszywki