Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 22-08-2017, imieniny Marii, Cezarego
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Lato w mieście Lato w mieście

O zdrowej żywności w SOSW nr 2

 
Elbląg, O zdrowej żywności w SOSW nr 2 fot. nadesłana
Rek

20 marca w Ośrodku Szkolno - Wychowawczym Nr 2 w Elblągu odbyło się spotkanie ekologiczne pod hasłem „Festiwal Zdrowej Żywności”.

W spotkaniu wzięli udział zaproszeni goście: Wiesława Kamińska - przedstawiciel Departamentu Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska w Elblągu, Wiesława Kamińska – konsultant do spraw ekologii przy WMODN, Jarosław Mytych – Nadleśnictwo Elbląg, Krystyna Folejewska – były Prezes Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, rodzice uczniów.
     Celem spotkania było promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem codziennego spożywania warzyw i owoców, które są bogactwem niezbędnych składników odżywczych.
     Pogadanka wprowadzająca w temat miała na celu przekonać uczniów i wszystkich uczestników spotkania jak istotne jest zwracanie uwagi na to co jedzą dzieci na regularność posiłków, urozmaicanie posiłków, wzbogacanie w warzywa i owoce, które są najlepszym źródłem witamin. Pomocą naukową spotkania była Piramida Żywieniowa.
     Następnie odbyła się prezentacja przygotowanych przez uczniów pod kierunkiem nauczycieli i rodziców potraw ekologicznych składających się głównie z warzyw i owoców krajowych. Prezentując potrawy uczniowie wyjaśniali jaka jest ich wartość odżywcza, jakie zawierają witaminy i składniki mineralne. Były wierszyki, hasła, rymowanki i piosenka witająca wiosnę.
     Różnorodność potraw była ogromna. Od kolorowych kanapek, sałatek z kiełkami soi, owocowych szaszłyków, ciasta z ekologicznych jabłek, orzechów włoskich, chipsów jabłkowych, sałatki wielowarzywnej, babeczek z pastą jajeczną, jabłek z gospodarstwa ekologicznego, surówki z białej kapusty oraz chleba własnego wypieku z masłem ziołowo-czosnkowym. Na stołach królowała wyhodowana przez uczniów rzeżucha i szczypior. Stół wyglądał bajkowo i zachęcał wszystkich do degustacji potraw.
     Osoby dorosłe po degustacji potraw zgłaszały się po przepisy. Uczniowie chętnie rozdawali przygotowane na karteczkach przepisy kulinarne.
     Było zdrowo i kolorowo, wiosennie i radośnie.

Elżbieta Gołąb, nauczyciel przyrody w SOSW Nr 2 w Elblągu
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama