Sobota 21-07-2018, imieniny Daniela, Wawrzyńca
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

O zdrowej żywności w SOSW nr 2

 
Elbląg, O zdrowej żywności w SOSW nr 2 fot. nadesłana
Rek

20 marca w Ośrodku Szkolno - Wychowawczym Nr 2 w Elblągu odbyło się spotkanie ekologiczne pod hasłem „Festiwal Zdrowej Żywności”.

W spotkaniu wzięli udział zaproszeni goście: Wiesława Kamińska - przedstawiciel Departamentu Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska w Elblągu, Wiesława Kamińska – konsultant do spraw ekologii przy WMODN, Jarosław Mytych – Nadleśnictwo Elbląg, Krystyna Folejewska – były Prezes Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, rodzice uczniów.
     Celem spotkania było promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem codziennego spożywania warzyw i owoców, które są bogactwem niezbędnych składników odżywczych.
     Pogadanka wprowadzająca w temat miała na celu przekonać uczniów i wszystkich uczestników spotkania jak istotne jest zwracanie uwagi na to co jedzą dzieci na regularność posiłków, urozmaicanie posiłków, wzbogacanie w warzywa i owoce, które są najlepszym źródłem witamin. Pomocą naukową spotkania była Piramida Żywieniowa.
     Następnie odbyła się prezentacja przygotowanych przez uczniów pod kierunkiem nauczycieli i rodziców potraw ekologicznych składających się głównie z warzyw i owoców krajowych. Prezentując potrawy uczniowie wyjaśniali jaka jest ich wartość odżywcza, jakie zawierają witaminy i składniki mineralne. Były wierszyki, hasła, rymowanki i piosenka witająca wiosnę.
     Różnorodność potraw była ogromna. Od kolorowych kanapek, sałatek z kiełkami soi, owocowych szaszłyków, ciasta z ekologicznych jabłek, orzechów włoskich, chipsów jabłkowych, sałatki wielowarzywnej, babeczek z pastą jajeczną, jabłek z gospodarstwa ekologicznego, surówki z białej kapusty oraz chleba własnego wypieku z masłem ziołowo-czosnkowym. Na stołach królowała wyhodowana przez uczniów rzeżucha i szczypior. Stół wyglądał bajkowo i zachęcał wszystkich do degustacji potraw.
     Osoby dorosłe po degustacji potraw zgłaszały się po przepisy. Uczniowie chętnie rozdawali przygotowane na karteczkach przepisy kulinarne.
     Było zdrowo i kolorowo, wiosennie i radośnie.

Elżbieta Gołąb, nauczyciel przyrody w SOSW Nr 2 w Elblągu
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Okulary przeciwsłoneczne Roberto Cavalli
Płyn Hayne
Okulary korekcyjne CHRISTIAN LACROIX
Okulary przeciwsłoneczne DEFRAME