Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 21-11-2017, imieniny Janusza, Konrada
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Chwila oddechu Chwila oddechu

Obchody ,,Tygodnia Żytniego Chleba”

Elbląg, Obchody ,,Tygodnia Żytniego Chleba” (fot. nadesłane)

Chleb to podstawa codziennego pożywienia. Ma zaspokajać nie tylko głód, ale również wspomagać zdrowie. A skoro tak dużo go zjadamy, powinien być najwyższej jakości. W SP 19 w Elblągu podjęto się popularyzacji zdrowego odżywiania, w szczególności spożywania zdrowego chleba.

By pokazać uczniom jak ważny jest chleb, oraz jak istotne jest wybranie do codziennych posiłków zdrowego pieczywa, w "dziewiętnastce" zorganizowano ,,Tydzień Żytniego Chleba”.
     Kiedy udajemy się po pieczywo, często szukamy jasnego, pulchnego, lekko zarumienionego bochenka. Nie zwracamy uwagi na ciemne i ciężkie wypieki z mąki żytniej i razowej. Dzięki przychylności elbląskiej piekarni PSS Społem, która ufundowała wyroby piekarskie na akcję "Tygodnia Żytniego Chleba", zorganizowaliśmy prezentację i degustację różnego rodzaju pieczywa. Chleby, bułki i rogale z przewagą pieczywa żytniego, pszenno-żytniego z mąki orkiszowej, z dodatkami warzyw (rogale) i owoców (chlebek turecki) zachwyciły podniebienia zaproszonych gości, uczniów, rodziców i wszystkich pracowników szkoły.
     Mamy nadzieję, że poprzez degustację, w najprostszy z możliwych sposobów, podnieśliśmy świadomość dzieci i dorosłych na temat właściwości zdrowotnych chleba żytniego, zdrowego odżywiania i mądrego kupowania.

Ewa Piotrowska
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • a czy Tydzień Żytniego Chleba też jest z okazji Baltic Cup? pytam profilaktycznie, bo przecież zedług Portela nic innego się w tym mieście nie dzieje:(
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    :((((2010-10-23)
  • W sklepach ze zdrową żywnością jest chleb pieczony na zakwasie. Ciekawy jestem. które piekarnie elbląskie pieką taki chleb / na zakwasie/, bo chyba nie jest to standardem. A inicjatywa "chlebowa" zorganizowana w Szkole Nr 19 super chwalebna.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    zjadacz razowego(2010-10-23)
  • Za czasów tzw. "komuny" nie trzeba było szukać sklepów ze "zdrową" żywnością bo w każdym sklepie była zdrowa żywność a chleb był tylko na zakwasie i bez tzw. polepszaczy. Był tak pyszny, że człowiek nieraz doniósł do domu tylko pół bochenka, bo pół zjadł już po drodze. Teraz w pogoni za zyskiem ludzie karmieni są czymś co tylko z wyglądu przypomina chleb.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    antypolepszacz(2010-10-24)
  • Święta prawda. Postęp techniczny nie tylko w sprzęcie, ale i do żołądków nam sie dobiera :( A firmy farmaceutyczne zacieraja ręce nie od dziś - od dawna. Więcej polepszaczy więcej konserwantów, więcej chemii, więcej łatwizny i. .. .kasy.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    zjadacz razowego(2010-10-24)
Reklama