Piątek 21-09-2018, imieniny Mateusza, Hipolita
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Obchody ,,Tygodnia Żytniego Chleba”

Elbląg, Obchody ,,Tygodnia Żytniego Chleba” (fot. nadesłane)

Chleb to podstawa codziennego pożywienia. Ma zaspokajać nie tylko głód, ale również wspomagać zdrowie. A skoro tak dużo go zjadamy, powinien być najwyższej jakości. W SP 19 w Elblągu podjęto się popularyzacji zdrowego odżywiania, w szczególności spożywania zdrowego chleba.

By pokazać uczniom jak ważny jest chleb, oraz jak istotne jest wybranie do codziennych posiłków zdrowego pieczywa, w "dziewiętnastce" zorganizowano ,,Tydzień Żytniego Chleba”.
     Kiedy udajemy się po pieczywo, często szukamy jasnego, pulchnego, lekko zarumienionego bochenka. Nie zwracamy uwagi na ciemne i ciężkie wypieki z mąki żytniej i razowej. Dzięki przychylności elbląskiej piekarni PSS Społem, która ufundowała wyroby piekarskie na akcję "Tygodnia Żytniego Chleba", zorganizowaliśmy prezentację i degustację różnego rodzaju pieczywa. Chleby, bułki i rogale z przewagą pieczywa żytniego, pszenno-żytniego z mąki orkiszowej, z dodatkami warzyw (rogale) i owoców (chlebek turecki) zachwyciły podniebienia zaproszonych gości, uczniów, rodziców i wszystkich pracowników szkoły.
     Mamy nadzieję, że poprzez degustację, w najprostszy z możliwych sposobów, podnieśliśmy świadomość dzieci i dorosłych na temat właściwości zdrowotnych chleba żytniego, zdrowego odżywiania i mądrego kupowania.

Ewa Piotrowska
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • a czy Tydzień Żytniego Chleba też jest z okazji Baltic Cup? pytam profilaktycznie, bo przecież zedług Portela nic innego się w tym mieście nie dzieje:(
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    :((((2010-10-23)
  • W sklepach ze zdrową żywnością jest chleb pieczony na zakwasie. Ciekawy jestem. które piekarnie elbląskie pieką taki chleb / na zakwasie/, bo chyba nie jest to standardem. A inicjatywa "chlebowa" zorganizowana w Szkole Nr 19 super chwalebna.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    zjadacz razowego(2010-10-23)
  • Za czasów tzw. "komuny" nie trzeba było szukać sklepów ze "zdrową" żywnością bo w każdym sklepie była zdrowa żywność a chleb był tylko na zakwasie i bez tzw. polepszaczy. Był tak pyszny, że człowiek nieraz doniósł do domu tylko pół bochenka, bo pół zjadł już po drodze. Teraz w pogoni za zyskiem ludzie karmieni są czymś co tylko z wyglądu przypomina chleb.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    antypolepszacz(2010-10-24)
  • Święta prawda. Postęp techniczny nie tylko w sprzęcie, ale i do żołądków nam sie dobiera :( A firmy farmaceutyczne zacieraja ręce nie od dziś - od dawna. Więcej polepszaczy więcej konserwantów, więcej chemii, więcej łatwizny i. .. .kasy.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    zjadacz razowego(2010-10-24)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Krewetkarium
karma p. falista
Karma dla papug średnich
ichtovit