Niedziela 16-12-2018, imieniny Albiny, Zdzisława
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek

Sanepid sprawdzi, czy gastronomia wie o alergenach

 
Elbląg, Sanepid sprawdzi, czy gastronomia wie o alergenach (fot. AD)
Rek

Każdy lokal gastronomiczny musi podawać informację, czy w sprzedawanym jedzeniu znajdują się składniki, które mogą powodować alergię. Wielu elbląskich restauratorów o tym nie wie. Sanepid zapowiada, że wkrótce rozpocznie akcję informacyjną na ten temat.

Obowiązek podawania informacji o użytych w jedzeniu alergenach nakłada na wszystkich właścicieli punktów gastronomicznych unijna dyrektywa, które w Polsce weszła w życie w grudniu ubiegłego roku. Zgodnie z nią każdy klient musi być poinformowany, czy w danym daniu nie ma nawet śladowych ilości orzechów, mleka, jaj, sera, glutenu, łubinu, sezamu, owoców morza, selera, gorczycy czy też pochodnych takiej żywności. Problem w tym, że wielu restauratorów nie ma pojęcia o tym obowiązku, mimo że przepisy weszły w życie w grudniu ubiegłego roku.
     - Jakie alergeny? Kupuję półprodukty do naszej kuchni zawsze u tych samych dostawców i nikt nawet nie wspomniał o tych nowych przepisach - pyta zaskoczony jeden z elbląskich restauratorów. - Na opakowaniach producenci często piszą takie informacje, znajdują się one nawet na butelce coli pewnie dla świętego spokoju, by się nikt nie przyczepił. No ale cóż, jak trzeba, to będę to robił – dodaje.
     To, czy przedsiębiorcy przestrzegają nowych przepisów, będzie sprawdzał Sanepid. Za łamanie dyrektywy grożą wysokie grzywny, sięgające nawet trzykrotnego miesięcznego dochodu brutto. Ale jak wyjaśnia Marek Jarosz, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Elblągu, kar na razie nie będzie, za to wkrótce rozpocznie się akcja informacyjna na ten temat.
     - Nasi pracownicy przy okazji rutynowych kontroli w punktach gastronomicznych będą przypominać o obowiązku podawania informacji o alergenach w żywności nieopakowanej. Dla nas to też nowość, czekamy jeszcze na wytyczne z naszego resortu, na co powinniśmy zwracać uwagę, kontrolując punkty gastronomiczne pod tym kątem. Wkrótce rozpoczniemy akcję informacyjną na ten temat – zapowiada Marek Jarosz.
     
     
     
RG
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • to jest śmieszne. To znaczy tylko tyle, że producent musi napisać, że jego produkt może zawierać alergeny. Nie zawiera, ale może.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    1 2
    (2015-03-12)
  • A Powcy mają 500% poparcia!!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 1
    gratulacje.(2015-03-12)
  • Obowiązkowo chcę wiedzieć ile jest śladowych ilości orzeszków ziemnych i soi w schabowym, a jeszcze bardziej ile jest antybiotyku i hormonu wzrostu w cudownym piersiątku z kaczusi.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3 1
    degustman(2015-03-12)
  • "Osoby zainteresowane założeniem własnego przedsiębiorstwa mogą skorzystać z nietypowej oferty Ośrodka OWIES (ekologiczny) w Elblągu. Bezpłatne, 2-dniowe szkolenie prowadzone będzie w oparciu o grę symulacyjną, która pozwoli uczestnikom wcielić się rolę przedsiębiorcy. Szkolenie odbędzie się 25-26 marca, zgłoszenia przyjmowane są do 17 marca. "
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3 0
    rabarbar2015(2015-03-12)
  • Polska to kraj terroru społecznego, Nakazy - Zakazy i pełno Urzędników udawadniających swoją przydatność
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 2
    (2015-03-13)
  • Chyba juz nie macie narawde o czym pisac lepiej napiszcie zeby restauratorzy dostosowali ceny do zarobków ludzi w Elblagu bo jak na razie to większość ma ceny z kosmosu
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 6
    (2015-03-13)
  • Jak można dostosować ceny do zarobków? Ceny ustala się analizując cenę zakupu produktów, koszt wykonania, marża i kilka innych czynników. Restauratorzy też muszą zarobić, po to zakładali biznes. Czasami warto się zastanowić zamawiając danie (lub dwa) za 12-14 zł, z czego to "coś" zostało przygotowane.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3 1
    zBRANŻY(2015-03-13)
  • A może niech się wypowiedzą ci co mają alergię na produkty w jedzeniu. Ja mam uczulenie na białko jaja. Unikam więc restauracji gdyż w makaronie, sosikach, majonezie, panierce. .. .. itd. JEST. A gdybym wiedział, że w jakimś daniu nie ma tego składnika, to bym zamówił. Może inni też wtedy wybiorą się do restauracji z rodziną. I wbrew pozorom będzie wiecej klientów ? Jakoś zakaz palenia nie odstraszył palaczy. A zaczęli przychodzić niepalacy.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6 1
    (2015-03-13)
  • normalne danie musi kosztowac na poziomie 20 zl / jesli jest rzetelnie przygotowane / reszta po 12 zł to wyroby obiado podobne, kto ma pojecie o kuchni o tym wie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    kucharek(2015-03-15)
  • Bardzo dobrze. Większość elbląskich restauratorów nie ma pojęcia czym jest np. gluten ! To śmieszne, jak można tego nie wiedzieć prowadząc restaurację. Coraz więcej ludzi w Polsce cierpi na alergię i nietolerancję pokarmową - czas żeby i oni mogli chodzić do restauracji bez obawy o to, co jest w ich daniu.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 0
    (2015-03-15)
  • Dla osób np. chorych na celiakię to "może" ma wielkie znaczenie !
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    1 0
    (2015-03-15)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Żarówki LED
Kalendarz Książkowy z Grawerem
Pieczątki Firmowe
Kalendarz Książkowy A5 Firmowy