UWAGA!

Smacznie i zdrowo w Święto Chleba

 Elbląg, Smacznie i zdrowo w Święto Chleba

Podczas XI Elbląskiego Święta Chleba serdecznie zapraszamy na wspólne gotowanie prowadzone przez mistrzów kuchni - dr Grzegorza Russaka oraz dr Józefa Sadkiewicza.

Przy Ratuszu Staromiejskim stanie wielki gar, w którym w sobotę (3 września) gotowana będzie zupa piwna na bazie produkowanego w Elblągu piwa, a w niedzielę (4 września) bigos przygotowany według receptury regionalnej. Dla uczestników jarmarku przygotowane będą również inne kulinarne niespodzianki. Degustacje potraw rozpoczynać się będą o godz. 14.
       Elblążanie będą mogli również skorzystać z wiedzy znanego w Polsce mistrza kuchni. W piątek, 2 września o godz. 17 w Ratuszu Staromiejskim odbędzie się wykład otwarty dr Józefa Sadkiewicza pt. „Twoje zdrowie w Twoich rękach”. Poświęcony on będzie zasadom zdrowego żywienia. Jak na Święto Chleba przystało, podczas spotkania nie zabraknie oczywiście informacji na temat pieczywa. Wstęp na spotkanie bezpłatny.
       Dr Józef Sadkiewicz - adiunkt na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej w Zakładzie Technologii Żywności. Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej. Prezes i współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. w Bydgoszczy. Pomysłodawca i organizator zajęć interaktywnych, edukacyjno- szkoleniowych realizowanych we własnym Instytucie Sadkiewicza CPKZ dla kucharzy, myśliwych, piekarzy i studentów, nauczycieli akademickich.
       Dzięki tym wszystkim działaniom Instytut pod marką Sadkiewicz z biegiem lat stał się bezpieczną przystanią dla wszelkiego rodzaju działań promujących rynki żywności opartych na lokalnych zasobach surowców w branży piekarskiej i kulinarnej.
       W swojej działalności promuje i wytwarza produkty według starych receptur. Kieruje się mottem „powracamy do korzeni smaków”, dbając o to, by były zrobione z naturalnych składników, pochodziły od producentów regionalnych oraz z okolicznych gospodarstw ekologicznych.
       Pomysłodawca nowego trendu (autorskiego) tzw. żywienia zrównoważonego - Ortho Kuchni według dr Sadkiewicza, które koncentruje się na niedoborze w organizmie i doprowadza „zaniedbanym i nie zaopatrywanym” komórkom niezbędne dla zdrowia naturalne odżywcze substancje, których im brakuje. W ten sposób zapewnione zostaje optymalne funkcjonowanie organizmu, który chwilowo utracił stan naturalnej równowagi.
       W Ortho-Kuchni według dr Sadkiewicza dania przygotowywane są z potraw bioróżnorodnych, nieprzetworzonych, niemodyfikowanych, niefortyfikowanych, stosując naturalne dary matki ziemi to jest witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, tłuszcze i białka w zrównoważonej kombinacji substancji naturalnych, aby człowiek nie cierpiał z powodu ich braku, prowadząc do wielu chorób.
       Dr Sadkiewicz zaprasza do współpracy ludzi nauki i sztuki – dietetyków, piekarzy, pasjonatów gotowania i sztuki kulinarnej. Jego misją jest zwiększenie zainteresowania producentów i konsumentów żywnością wysokiej jakości. Członek m.in. Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, Stowarzyszenia na rzecz Nauki i Technologii Żywności ICC Polska oraz Bydgoskiego Towarzystwa Naukowego.
      
Joanna Urbaniak, rzecznik prasowy prezydenta Elbląga

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama