Wtorek 17-07-2018, imieniny Anety, Jadwigi, Bogdana
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Radosna twórczość elbląskich drogowców Radosna twórczość elbląskich drogowców

Sowa radzi, jak podać kaczkę

 
Elbląg, Sowa radzi, jak podać kaczkę fot. dk
Rek

Była pierś z kaczki ze śliwkami, były także przekąski: hummus, tapenade z czarnych oliwek i torcik z pumpernikla, a na deser kardamonowy torcik bezowy. Młodzież z Zespołu Szkół Gospodarczych pod okiem trzech szefów kuchni poznawała dziś tajniki gotowania. Gwiazdą spotkania był Robert Sowa, znany kucharz, restaurator, autor książek kucharskich. Zobacz więcej zdjęć.

O karierze w gastronomii marzy prawie każdy uczestnik warsztatów prowadzonych dziś przez prawdziwego mistrza. Kto, jak nie on, jest przykładem na to, że w tej dziedzinie można osiągnąć naprawdę dużo. Jak sam powiedział, największym wyzwaniem dla młodzieży nie będzie fakt zmierzenia się z wykonaniem nowych dań. A raczej świadomość, że będzie musiała zjeść to, co przed chwilą sama przyrządziła. - Ja mam zawsze taką jedną teorię. Żeby każdy kucharz zawsze tak przygotowywał dania, by później sam chciał je zjeść – zdradza Robert Sowa.
     Uczniowie pod okiem mistrza i dwóch innych szefów kuchni przygotowywali dziś różnego rodzaju mini-zakąski takie jak hiszpańskie tapase, greckie meze czy włoskie antipasti, hiszpańskie tapenade z czarnych oliwek, humus czy involtini. Gwoździem programu była marynowana pieczona pierś z kaczki ze śliwkami w przyprawach korzennych, ze śliwowicą i miodem. Na deser zaserwowano bezę z kremem mascarpone ze świeżymi owocami. - To deser, który obecnie zdetronizował kultowe tiramisu – mówi kucharski guru. - Jest to ciekawe menu, które dzisiaj ma bardzo duże powodzenie na różnego rodzaju galach, imprezach, wydarzeniach kulinarnych. Ważne jest więc to, by przyszli kucharze potrafili takie dania i desery przyrządzić.

  fot. dk fot. dk


     Na pytanie, jak przygotować szybki obiad, mistrz kuchni odpowiada: - Myślę, że kaczkę, którą dziś przygotujemy, można przyrządzić szybko i bez żadnego problemu. Najpierw trzeba ją zamarynować w oleju rzepakowym, musztardzie miodowej i przyprawach korzennych. W myśl mojego kulinarnego powiedzenia, im dłużej będziemy marynować tym lepiej. Musi to więc potrwać przynajmniej godzinę. Potem kaczkę smażymy na suchej nagrzanej patelni, wkładamy do pieca z termoobiegiem na 15 minut, pieczmy w temperaturze 180 stopni. Gdy kaczka będzie gotowa, polewamy ją sosem nazywanym karmelizowane śliwki z dodatkiem masła, miodu, cukru i kardamonu – podaje jednym tchem przepis na pyszna kaczkę. - Gdy jednak nie lubi się gotować, proponuję zmiksować cieciorkę, pastę sezamową, sok z cytryny i czosnek, dodać do tego sól i pieprz i otrzymamy popularny do bólu dziś wśród kobiet humus.
     Na zajęcia z mistrzem gotowania cieszyli się uczniowie elbląskiego gastronomika. - Gotowanie jest dziedziną, w której mogę się wykazać – mówi Magdalena Wiatr z klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych. - Mogę być wtedy kreatywna. Mogę to, co czuję, pokazać na talerzu. Najlepiej czuję się w przyrządzaniu dań domowych takich jak schabowy czy rosół. Dobrze wychodzą mi też pierogi z twarogiem i szpinakiem – dodaje.
     - Liczę na to, że dziś nauczę się czegoś nowego – mówi Karolina Guziołek z klasy drugiej. - Cieszę się, że nauczę się przygotować nowy deser i przyrządzać kaczkę. Gotowanie jest moją pasją. Od małego chciałam gotować, dlatego wybrałam szkołę gastronomiczną.
     Na pytanie, czy wśród uczniów znajdują się szczególnie uzdolnieni w dziedzinie gastronomii, nauczycielka przedmiotów zawodowych Katarzyna Gliniecka odpowiada: - Są to jednostki i to właśnie one reprezentują naszą szkołę w konkursach. Wiele osób jest zainteresowanych gotowaniem, ale naprawdę uzdolnionych jest niewiele. Fajnie, że chcą się szkolić, bo muszą zdobywać też inną wiedzę, nie tylko tę szkolną. Spotkanie z Robertem Sową jest dla młodzieży bardzo motywujące. Zobaczą różne sztuczki kucharskie, które można stosować, o których nie mieli pojęcia. Już są w szoku, że tyle dań muszą przygotować w półtorej godziny. Każdy uczeń otrzyma certyfikat uczestnictwa w warsztatach a najlepszy z nich weźmie udział w konkursie pn. Kulinarny Talent Roberta Sowy, który odbędzie się podczas targów EuroGastro w Warszawie.

dk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Pomoc w przypadku szkody komunikacyjnej
Autoryzowany Serwis Citroen Hadm Gramatowski
Samochody używane HADM Gramatowski
Oryginalne części Peugeot - HADM Gramatowski