Środa 26-09-2018, imieniny Kosmy, Damiana
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Sowa radzi, jak podać kaczkę

 
Elbląg, Sowa radzi, jak podać kaczkę fot. dk
Rek

Była pierś z kaczki ze śliwkami, były także przekąski: hummus, tapenade z czarnych oliwek i torcik z pumpernikla, a na deser kardamonowy torcik bezowy. Młodzież z Zespołu Szkół Gospodarczych pod okiem trzech szefów kuchni poznawała dziś tajniki gotowania. Gwiazdą spotkania był Robert Sowa, znany kucharz, restaurator, autor książek kucharskich. Zobacz więcej zdjęć.

O karierze w gastronomii marzy prawie każdy uczestnik warsztatów prowadzonych dziś przez prawdziwego mistrza. Kto, jak nie on, jest przykładem na to, że w tej dziedzinie można osiągnąć naprawdę dużo. Jak sam powiedział, największym wyzwaniem dla młodzieży nie będzie fakt zmierzenia się z wykonaniem nowych dań. A raczej świadomość, że będzie musiała zjeść to, co przed chwilą sama przyrządziła. - Ja mam zawsze taką jedną teorię. Żeby każdy kucharz zawsze tak przygotowywał dania, by później sam chciał je zjeść – zdradza Robert Sowa.
     Uczniowie pod okiem mistrza i dwóch innych szefów kuchni przygotowywali dziś różnego rodzaju mini-zakąski takie jak hiszpańskie tapase, greckie meze czy włoskie antipasti, hiszpańskie tapenade z czarnych oliwek, humus czy involtini. Gwoździem programu była marynowana pieczona pierś z kaczki ze śliwkami w przyprawach korzennych, ze śliwowicą i miodem. Na deser zaserwowano bezę z kremem mascarpone ze świeżymi owocami. - To deser, który obecnie zdetronizował kultowe tiramisu – mówi kucharski guru. - Jest to ciekawe menu, które dzisiaj ma bardzo duże powodzenie na różnego rodzaju galach, imprezach, wydarzeniach kulinarnych. Ważne jest więc to, by przyszli kucharze potrafili takie dania i desery przyrządzić.

  fot. dk fot. dk


     Na pytanie, jak przygotować szybki obiad, mistrz kuchni odpowiada: - Myślę, że kaczkę, którą dziś przygotujemy, można przyrządzić szybko i bez żadnego problemu. Najpierw trzeba ją zamarynować w oleju rzepakowym, musztardzie miodowej i przyprawach korzennych. W myśl mojego kulinarnego powiedzenia, im dłużej będziemy marynować tym lepiej. Musi to więc potrwać przynajmniej godzinę. Potem kaczkę smażymy na suchej nagrzanej patelni, wkładamy do pieca z termoobiegiem na 15 minut, pieczmy w temperaturze 180 stopni. Gdy kaczka będzie gotowa, polewamy ją sosem nazywanym karmelizowane śliwki z dodatkiem masła, miodu, cukru i kardamonu – podaje jednym tchem przepis na pyszna kaczkę. - Gdy jednak nie lubi się gotować, proponuję zmiksować cieciorkę, pastę sezamową, sok z cytryny i czosnek, dodać do tego sól i pieprz i otrzymamy popularny do bólu dziś wśród kobiet humus.
     Na zajęcia z mistrzem gotowania cieszyli się uczniowie elbląskiego gastronomika. - Gotowanie jest dziedziną, w której mogę się wykazać – mówi Magdalena Wiatr z klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych. - Mogę być wtedy kreatywna. Mogę to, co czuję, pokazać na talerzu. Najlepiej czuję się w przyrządzaniu dań domowych takich jak schabowy czy rosół. Dobrze wychodzą mi też pierogi z twarogiem i szpinakiem – dodaje.
     - Liczę na to, że dziś nauczę się czegoś nowego – mówi Karolina Guziołek z klasy drugiej. - Cieszę się, że nauczę się przygotować nowy deser i przyrządzać kaczkę. Gotowanie jest moją pasją. Od małego chciałam gotować, dlatego wybrałam szkołę gastronomiczną.
     Na pytanie, czy wśród uczniów znajdują się szczególnie uzdolnieni w dziedzinie gastronomii, nauczycielka przedmiotów zawodowych Katarzyna Gliniecka odpowiada: - Są to jednostki i to właśnie one reprezentują naszą szkołę w konkursach. Wiele osób jest zainteresowanych gotowaniem, ale naprawdę uzdolnionych jest niewiele. Fajnie, że chcą się szkolić, bo muszą zdobywać też inną wiedzę, nie tylko tę szkolną. Spotkanie z Robertem Sową jest dla młodzieży bardzo motywujące. Zobaczą różne sztuczki kucharskie, które można stosować, o których nie mieli pojęcia. Już są w szoku, że tyle dań muszą przygotować w półtorej godziny. Każdy uczeń otrzyma certyfikat uczestnictwa w warsztatach a najlepszy z nich weźmie udział w konkursie pn. Kulinarny Talent Roberta Sowy, który odbędzie się podczas targów EuroGastro w Warszawie.

dk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

AMK Zabudowa baru
AMK Kuchnia 5
AMK Szkło ozdobne 9
Promocja RATY 0%