Poniedziałek 10-12-2018, imieniny Bogdana, Julii
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Święconka pełna symboli

 
Elbląg, Święconka pełna symboli fot. Anna Dembińska, arch. portEl
Rek

Przygotowując święconkę, warto włożyć do koszyczka te pokarmy, które kapłan lub diakon pobłogosławi. W tradycyjnym koszyczku nie powinno zabraknąć chleba, jaj i mięsa. Pozostałe przysmaki, choć nie przedstawiają tak głębokiej symboliki religijnej, znajdują swoje uzasadnienie w polskiej tradycji i upodobaniach rodzinnych. Zobacz zdjęcia ze święcenia pokarmów w parafii przy Agrykoli.

Poświęcone pokarmy, od których rozpoczynamy w niedzielę wielkanocne śniadanie, mają swoją głębszą symbolikę. Przypominana o niej specjalna modlitwa wypowiadana przez kapłana lub diakona podczas błogosławieństwa zawartości koszyczków, która nawiązuje do opisanych w Biblii wydarzeń - rozmnożenia przez Chrystusa chleba i nakarmienia słuchających go ludzi na pustkowiu oraz połamania chleba podczas ostatniej wieczerzy, przed męką. Dlatego chleb symbolizuje w święconce ciało Chrystusa.
     Na pamiątkę baranka paschalnego i świątecznych potraw, jakie Jezus Chrystus spożywał z apostołami podczas ostatniej wieczerzy błogosławione są wędliny, które w koszyczku są symbolem dostatku. Dawniej wierzono, że poświęcona wędlina spożyta podczas wielkanocnego śniadania przynosi zdrowie i płodność. Typową polską kiełbaską wkładaną do święconego była kiełbasa biała, którą spożywano z poświęconym chrzanem, symbolizującym siłę i chroniącym przed chorobami.
     Jako znak nowego życia, które zostało odnowione przez zmartwychwstanie Chrystusa celebrans błogosławi jajka, którymi według tradycji wiele rodzin dzieli się podobnie jak opłatkiem składając świąteczne życzenia. Jajko w święconce to symbol odradzającego się życia, pomyślności i błogosławieństwa.
     W świątecznych koszyczkach swoje miejsce znajdują również ser żółty, ciasto i sól, które według tradycji polskiej symbolizują pierwociny płodów ziemi i pokarmów, za które chrześcijanie dziękują Stwórcy i bez których trudno byłoby się obejść. Ser symbolizuje rozwój stad zwierząt gospodarskich, ponieważ wyrabiany jest z mleka krów, kóz i owiec. Ciasta, przede wszystkim mazurki i wielkanocne baby, są według tradycji symbolem doskonałości i wszelkich umiejętności. Sól to symbol prawdy i oczyszczenia.
     Oprócz siedmiu wymienionych pokarmów, do koszyków wędrują także ulubione w danej rodzinie smakołyki, takie jak: owoce, baranki z cukru, czekolady, masła lub wędliny oraz ciasteczka. Koszyczki zdobi się często gałązką zimozielonego bukszpanu lub barwinkiem, co ma przypominać o pokonaniu przez Chrystusa śmierci.
     Rodzinny spacer ze święconką jest też okazją do kultywowania staropolskiej tradycji odwiedzania grobów Pańskich, które przygotowywane są w kościołach i zachęcają do chwili refleksji nad życiem i tym, co nieuchronne, czyli śmiercią.
     Zgodnie ze starym polskim obyczajem popołudnie i wieczór wielkosobotni są już wstępem do obchodów świątecznych Wielkanocy, chociaż jeszcze nacechowanych powagą i skupieniem. Wieczorne nabożeństwo Wigilii Paschalnej, połączone z uroczystym wniesieniem paschału, poświęceniem wody chrzcielnej i odnowieniem obietnic chrztu, jest już wstępem do wielkanocnego świętowania.
     W tym roku poświęcenie pokarmów w katedrze św. Mikołaja odbywa się w godz. 10-17 co pół godziny.
mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

T-shirt biały z Twoim nadrukiem DTG PROMOCJA
Naszywka HERB ELBLĄGA
Ręcznik z haftem
Polar z haftem