Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 21-11-2017, imieniny Janusza, Konrada
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Pogoda nie ma znaczenia Pogoda nie ma znaczenia

Warszawski sen młodej elblążanki

 
Elbląg, Warszawski sen młodej elblążanki Kamila Siwko i Mateusz Gessler (fot. Agnieszka Pawowicz)
Rek

Kamila Siwko pochodzi z Elbląga, gdzie przez wiele lat pracowała w gastronomii. Chcąc jednak coś zmienić w swoim życiu, wyjechała do stolicy, stawiając wszystko na jedną kartę. Szczęście jej dopisało - od niedawna jest managerką jednej z najmodniejszych warszawskich restauracji, której właścicielem jest Mateusz Gessler.

Agnieszka Pawowicz: - Dlaczego postanowiłaś opuścić rodzinne miasto?
Kamila Siwko: - W Elblągu nie widziałam większych perspektyw. Co prawda, pracowałam przez wiele lat w gastronomii, podejmowałam też różnego rodzaju prace dorywcze, ale chciałam czegoś więcej i stąd mój przyjazd do Warszawy – tu jest więcej możliwości.

- Miałaś jakiś plan przyjeżdżając do stolicy?
- Nie, właściwie przyjechałam tutaj w ciemno. Postawiłam wszystko na jedną kartę – nie czekała tu na mnie żadna praca, mieszkania też nie miałam, więc na początku pomieszkiwałam u koleżanki. Nie ukrywam, że było ciężko. Życie w Warszawie jest dużo droższe niż w Elblągu, ale i zarobki są lepsze. Bardzo chciałam znaleźć pracę w gastronomii więc pierwszym miejscem, do którego złożyłam CV była arabska knajpa. Po 3 godzinach dostałam telefon, żebym przyszła do pracy. Miałam dużo szczęścia.

- Jak więc to się stało, że zostałaś managerką w restauracji Mateusza Gesslera?
- To był czysty przypadek. Mateusza poznałam właśnie w tej arabskiej knajpce, w której pracowałam jako kelnerka, był on tam częstym gościem. Z racji tego, że podobało mu się w jaki sposób pracuję, to ciągle powtarzał, że kiedyś mnie stamtąd zabierze i da mi szansę na poszerzenie perspektyw. Tak też się stało. Po 4 latach rzuciłam kelnerowanie i zaczęłam pracę tutaj, jako główny manager. W zasadzie otwieraliśmy tę knajpę razem, wspólnymi siłami tworzyliśmy to miejsce od podstaw. Cały kompleks, w którym mieści się nasza restauracja, jest nowym miejscem na mapie Warszawy, zaczynałam tutaj pracę, gdy wokół był jeszcze plac budowy. Mateusz rzucił mnie na głęboką wodę, nie miałam w tym żadnego doświadczenia. Jednak wszystko wyszło bardzo dobrze. No i teraz prowadzę jedną z najmodniejszych knajp w Warszawie. To trochę taki warszawski sen. Nigdy nie sądziłam, że dojdę do miejsca, w którym jestem teraz. Jestem Mateuszowi bardzo wdzięczna i będę mu za to dziękować do końca życia.

- Czym zajmujesz się w swojej pracy?
- Manager zajmuje się ogólnie prowadzeniem restauracji, czyli rekrutacją pracowników, ustalaniem grafiku pracy. Jestem też odpowiedzialna za zamówienia, mam również bezpośredni kontakt z gośćmi. Z racji tego, że jest to bardzo modna knajpa to przychodzi tutaj dużo znanych osobistości, dzięki temu można poznać naprawdę fajnych ludzi. Generalnie można powiedzieć, że jestem twarzą tej restauracji, co prawda nie taką, jak Mateusz, tego mu nie odbiorę (śmiech).

- Czy otrzymujesz inne propozycje pracy?
- Odkąd zaczęłam tutaj pracować, to przychodzi do nas wielu ludzi, którzy otwierają swoje knajpy i faktycznie oferują mi, żebym przeszła do nich, ale nie ma takiej możliwości. Po pierwsze, za bardzo kocham to, co aktualnie robię, a po drugie jestem zbyt wdzięczna Mateuszowi i nie potrafiłabym tego wszystkiego rzucić. Z kolei na dwa etaty nie ma szans, bo pracuję tutaj od rana do wieczora.

- Czy pracując w restauracji nauczyłaś się gotować?
- Absolutnie nie, do gotowania mam dwie lewe ręce (śmiech). Co prawda podpatruję pracę kucharzy, ale jakoś mnie do tego nie ciągnie. O wiele bardziej wolę jeść, mamy między innymi przepyszny antrykot oraz kaczkę, która jest naszym hitem.

- Jaki prywatnie jest Mateusz Gessler?
- Mateusz jest bardzo kontaktowy, otwarty i za to ludzie go cenią. Mimo że posiada aż trzy restauracje w Warszawie to „oddaje się" im w stu procentach. Przebywa w nich 24 godziny na dobę. Prócz tego, że jest właścicielem, to również pracuje w kuchni, a także serwuje dania gościom i rozmawia z nimi. To bardzo pozytywna osoba, ludzie go kochają.

- Planujesz wrócić do Elbląga?
- Co jakiś czas odwiedzam swoje rodzinne miasto, ale nie zamierzam wracać do Elbląga. Tutaj – w Warszawie – czuję się jak w domu. Mam tu wszystko: mieszkanie, pracę, którą kocham i przyjaciół. Nie mogę narzekać.

Agnieszka Pawowicz
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • Artykuł chyba do inspiracji dla elblaskich maturzystów 2017,po otrzymaniu świadectwa wsiadac w POLSKIEGO BUSA i jak najdalej od Elblaga albo Elblag to takie dno, że lepiej kelnerowac w wawie, nie rozumiem. .. Po Gdansku sie ciezko jeździ a Warszawa to jak Pekin, a w naszym Elblązkowie 3 minuty i jestes na 2 koncu miasta, piwo w knajpie za 6 zł drink niewiele drozszy zyc nie umierac! Ostatnio byłem ze znajomymi w centrum wawy na kolacji, zamawaim drinka(wodkę z grejfrutem) a kelner mi mówi 75 zł:) Mówie do niego chyba mnie pomyliłeś z celnikiem z Gronowa czy Grzechotek kolego:)heheh więc zamówlem mineralną :), ale i tak rachunek nas po prostu pier. po kieszeni- jak to w wawie
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    31 9
    dominujacysamiec(2017-05-03)
  • To o czym ten. .. sen? Bo nie kumam? Ktoś wyjechał w nieznane, a to dobre?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    30 6
    wist(2017-05-03)
  • A to Rafał nie chciał pomóc, oj brzydko, brzydko, że Kamilka aż do Wa-wy uciekła.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    29 2
    poli-szynel(2017-05-03)
  • Gosciu nie znasz dziewczyny to nie gadaj. Moze ty za darmo nie dostales pracy. Zal dupe sciska ze zauwazono dziewczyne I nie musi w tym zasranym eg siedziec.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    4 20
    Kij ci do tego(2017-05-03)
  • Magda Gessler zawsze powtarza ze menager tez musi umiec gotować, czuc smak i miec duzo informacji o potrawach. Wiec duzo jeszcze przed panią
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    30 2
    (2017-05-03)
  • Mateusz Gessler - a kto to w ogóle jest?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    29 5
    antykacap(2017-05-03)
  • Nie zamierzam wracać do Elbląga. I to jest fajne. Znam jeszcze parę osób które nie chcą wracać do Elbląga. Może redakcja zechce o nich napisać. Czy warto ? A warto było pisać o takiej jednej, która pracuje u nijakiego Gesslera ? Który zaistniał dzięki nazwisku i dzięki ciotce, wujkowi i temu, że lży gości restauracji.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    23 6
    (2017-05-03)
  • Mało kogo obchodzą te twoje żale.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    6 10
    (2017-05-03)
  • kogo interesuje jakas podaj woda kamilka
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    31 2
    ksksk(2017-05-03)
  • Dostała prace i to jest ten sen ??? Ludzie oprzytomnijcie co to za wyczyn ? Jeden pracuje u Gesslera inny u Kulczyka. Temat na artykuł żenujący. Może coś o elbląskich firmach będących wiodącymi w swojej branży.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    44 3
    (2017-05-03)
  • Droga wolna :). Takich lokalnych patriotow nam brakuje jak nic!!! Tylko wyjechac z EB i sie tym szczycic, szczyt glupoty!!! Przyjedz, zaproś pupilka i tu otworz restauracje!!! To bedzie dopiero wyczyn!!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    43 2
    foodmen(2017-05-03)
  • A jeszcze inny u Wójcika :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    9 1
    antykacap(2017-05-03)
Reklama