Niedziela 16-12-2018, imieniny Albiny, Zdzisława
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek

Wielkanoc w tradycyjnym wydaniu

Elbląg, Wielkanoc w tradycyjnym wydaniu Fot. J. Kozłowska-Dyrla.

Wielu elblążan sobotnie popołudnie spędziło w „Światowidzie”. Każdy mógł kupić stroiki, pisanki, palmy i inne wyroby świąteczne, a także skosztować tradycyjnego żuru ugotowanego przez Elbląski Klub Kulinarny. Podczas imprezy można było podglądać dziennikarzy i znanych elblążan w „szale twórczym” malujących pisanki. Zobacz fotoreportaż Pawła Serockiego.

„Wielkanoc 2009. Pogrzeb żuru i śledzia” rozpoczął kolorowy pochód kuglarzy, bębniarzy i aktorów, którzy maszerując od Placu Jagiellończyka przez ulice Gwiezdną i Teatralną do centrum kultury oznajmiali mieszkańcom miasta o zbliżającej się imprezie. A w holu „Światowida” czekały na elblążan stoiska twórców ludowych, kucharze z dobrymi radami na temat przygotowania tradycyjnego żuru, a na maluchów – instruktor plastyki, który pokazywał różne techniki plastyczne i malował dziecięce buzie.
     Trzy elbląskie firmy gastronomiczne – Restauracja Hotelu Młyn, Smakpol oraz współorganizator imprezy, firma Celebra, rywalizowały ze sobą w konkursie na najciekawiej przystrojony stół wielkanocny. Najbardziej świąteczny okazał się stół przygotowany przez firmę Smakpol. Jury podkreślało, że wszystkie stoły są piękne i różnica w ocenie wynosiła zaledwie kilka punktów. Wybrano jednak przygotowany w najbardziej tradycyjnym stylu.

 


     Przy jednym stole spotkali się też dziennikarze elbląskich mediów oraz znani elblążanie – politycy, szefowie firm i ks. Andrzej Kilanowski. Wszyscy malowali pisanki – nie tylko tradycyjną metodą, ale też na płótnie, szkle i na papierze pastelami. - Prace okazały się na tyle ciekawe, że zdecydowaliśmy się przekazać je na zbożny cel, ale o szczegółach poinformujemy niebawem mówi rzecznik prasowy J. Kozłowska-Dyrla.
     
     Relacja Marty Hajkowicz:

Oprac. Anieze
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kuchnia inna niż inne
Kuchnia nowoczesna III
Kuchnia nowoczesna II
Kuchnia, a aneks kuchenny