Poniedziałek 15-10-2018, imieniny Teresy, Florentyny
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Wielokran Absztyfikant - pierwszy craftowy pub w Elblągu

 

 W 2011 r. w Polsce wybuchła piwna rewolucja za sprawą Ataku Chmielu, czyli piwa w stylu IPA. Polacy zobaczyli, że piwo to nie tylko wysoko odfermentowany eurolager z wielkich koncernów. W większych aglomeracjach miejskich zaczęły pojawiać się tak zwane multitapy, puby które oferują wyszynk wielu rodzajów piw z małych, rzemieślniczych browarów. Minęło parę lat i Elbląg doczekał się stałego punktu z „craftami”, na ulicy Rzeźnickiej. 4 sierpnia (sobota) otworzy się Wielokran Absztyfikant, oficjalny pub Browaru Absztyfikant, małego lokalnego browaru, który w 2016 roku założył elblążanin Łukasz Szynkiewicz.

 Wszystko zaczęło się z pasji. Zanim w 2011 roku zacząłem warzyć w domu, na małym 30-litrowym garnku, przez blisko pół roku czytałem różnego rodzaju fora internetowe i książki. Pierwszym piwem jakie uwarzyłem była angielska IPA, mocno goryczkowe, z dużą ilością chmielu. Z biegiem czasu zacząłem wysyłać piwa na konkursy, po paru sukcesach nawiązałem współpracę z Browarem Staromiejskim w Toruniu, a potem z Browarem Olimp, Bytów i Czarna Owca. Dwa lata temu postanowiłem, żeby zacząć warzyć komercyjnie na swój rachunek, pod marką Browar Absztyfikant. Kolejnym krokiem jest pokazanie elblążanom jak bardzo zróżnicowany jest świat piw, że piwo sensorycznie może być ciekawsze od wina i że piwa, które spotykamy na co dzień, to nie są najlepsze piwa na świecie - tłumaczy Łukasz Szynkiewicz.

 


     Lokal wydaje się być przytulny, sporo drewna, cegły, projekty graficzne etykiet piw na ścianach, centralnie od wejścia wita nas duży bar, a obok spora drewniana szyszka chmielu. Za barem znajduje się pomieszczenie chłodni, w którym będą magazynowane beczki. Piwo z chłodni będzie wyszynkowane z ośmiu kranów w temperaturze ok. 8oC, przekrój serwowanych piw będzie bardzo zróżnicowany, od lekkich pilsów, przez mocno chmielone IPA, aż po esencjonalne, ciemne imperial stouty. Oprócz piwa będzie można zamówić cięższe alkohole, a także kawę speciality.
     
     - Kawa speciality to też novum na rynku elbląskim, większość kaw na rynku jest po prostu zbyt przepalona, żeby ukryć defekty ziaren zbieranych przemysłowo. Dobra kawa, palona pod metody przelewowe będzie dużo jaśniejsza. W lokalu będziemy serwować kawę pochodzącą z najlepszych polskich i zagranicznych palarni, parzoną w dripie v60, Aeropessie oraz Fellow Prismo - dodaje właściciel.
     W lokalu będzie można pograć w gry planszowe, będą odbywały się turnieje w KLASK, a także poczytać książkę, obejrzeć mecz czy posłuchać dobrej muzyki.
     
     Oficjalne otwarcie, 4 sierpnia, godz. 16:00, ulica Rzeźnicka 10-11 C.
     Zapraszamy także na nasz profil.

----reklama----
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl