Poniedziałek 20-08-2018, imieniny Bernarda, Sobiesława
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Na dachu Biblioteki Elblaskiej Na dachu Biblioteki Elblaskiej

Zupa myśliwska na koniec lata

 
Elbląg, Zupa myśliwska na koniec lata (fot. Michał Skroboszewski)
Rek

„Lato pełne smaków” przechodzi do historii. Dzisiaj w Bibliotece Elbląskiej uczestnicy tego smakowitego cyklu mogli skosztować zupy myśliwskiej w wykonaniu Łukasza Nowotczyńskiego. Ale to nie koniec działań biblioteki skierowanych do seniorów. Zobacz więcej zdjęć.

- Zupa jest przygotowana częściowo na bazie starej receptury, którą znaleźliśmy w restauracji, kiedy rozpoczęliśmy swoją działalność. Nie była ona do końca czytelna, trochę pokombinowaliśmy, trochę dodaliśmy i otrzymaliśmy smaczną zupę – mówił Łukasz Nowotczyński z jednej z elbląskich restauracji, który dziś gotował na ostatnim w tym roku „Lecie pełnym smaków” w Bibliotece Elbląskiej.
     Zupa na bazie mięsa z dzika i jelenia nie jest daniem, którym możemy się objadać na co dzień. Do tego naturalne zioła: cząber, natka pietruszki, tymianek. Z przypraw też tylko naturalne: sól, pieprz ziarnisty. Zagęszczona ciemnym chlebem razowym. I gotowe. Oczekiwanie na to, aż zupa się ugotuje, uczestnicy ostatniego spotkania z cyklu „Lato pełne smaków” umilali sobie spontanicznymi występami artystycznymi. Było wspólne odśpiewanie „Szła dzieweczka do laseczka”, artystyczne monologi (m. in. o klubie seniora „Nad Jarem) i... dowcipy.
     Organizatorom „Lata pełnego smaku” udało się zintegrować elbląskich seniorów. Spotkania na dziedzińcu w bibliotece nie są już „sztywnymi wykładami”, na których uczestnicy z namaszczeniem słuchają, co prelegent ma ciekawego do powiedzenia. Samoczynnie przekształciły się w spotkania, podczas których można przede wszystkim miło spędzić czas. Koniec lata nie oznacza jednak końca aktywności seniorów w Bibliotece Elbląskiej.
     - 21 września chciałam zaprosić na spotkanie z seniorami. Będziemy rozmawiać o kulturze. Myślę, że takie spotkania będziemy organizować przez cały rok – mówiła Teresa Urban, przewodnicząca Elbląskiej rady Seniorów.
     Niespodziankę dla seniorów szykuje też Jacek Nowiński, dyrektor Biblioteki Elbląskiej, który chciałby przekształcić filię biblioteki przy ul. Piłsudskiego w miejsce przyjazne starszym osobom.

  (fot. MS, archiwum portEl.pl) (fot. MS, archiwum portEl.pl)


     - Zrobilibyśmy tam Bibliotekę Seniora. Chciałbym tam też zrobić zimowy ogród. Poza tym można by tam urządzić profesjonalną kuchnię, gdzie odbywałyby się warsztaty kulinarne. Nie potrzeba na to wcale dużych pieniędzy. Na wiosnę można by było złożyć projekt, ale potrzebna jest wasza pomoc w nagłośnieniu tej sprawy – Jacek Nowiński, dyrektor Biblioteki Elbląskiej przedstawił seniorom swoją wizję.
     Na koniec spotkania i „Letnich smaków” uczestnicy ze smakiem spałaszowali zupę. I nie ma się co dziwić popularności polowań w dawnych czasach, skoro potem myśliwi mogli się raczyć tak smacznym daniem.

Sebastian Malicki
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • a gdziesz to podziala sie popisujaca sie rozkrzyczana elblaska celebrytka Janina W? wstydzaca sie swego imienia i nazywajaca sie Nina. .. jaki spokoj nastal. .. .nikt nie popisuje sie i nie krzyczy w czasie imprez. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5 4
    MariannaG(2017-08-31)
  • Lukasz z Ciebie to wyrosl swietny chlop !
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    4 2
    (2017-08-31)
  • Co dla jednego ,,smaczne,, to dla drugiego obrzydliwe. Już sama wizja myśliwego , który rządny krwi leśnych zwierząt pcha się do lasu w celu uśmiercania dla przyjemności (tzw.odstrzał) odraża i za żadne skarby nie dotknełabym tej strasznej ,,zupy myśliwskiej,,. Smacznego.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    0 2
    [*](2017-09-01)
  • @[*] - taa, lepsze kurczaki z fipronilem. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    1 0
    (2017-09-01)
  • @[*] - czyli znowu jarzynowa na obiad
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    0 0
    (2017-09-01)
  • proponuję Tobie koleżanko poczytać o myślistwie i regulacji gatunku a następnie zatudnić się do ubojni drobiu - tam zobaczysz humanitarne uśmiercanie np. kurczaków, jak są podwieszone za nogi i jadą na taśmie gdzie następnie są traktowane wrzątkiem a potem ludzie wyrywają im pióra, a potem na żywca humanitarnie odcinają głowy i td aż w końcu TY kupujesz np skrzydełka. naprawdę polecam pracę w ubojni drobiu
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    gosc0606(2017-09-01)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Pieczątki Firmowe
Powrót Do Szkoły
Szkolna Wyprawka
Pieczątki Trodat