Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Środa 22-11-2017, imieniny Cecylii, Marka
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Czekamy tygodnie czy miesiące na pierwsze złamania ? Czekamy tygodnie czy miesiące na pierwsze złamania ?

Zupa myśliwska na koniec lata

 
Elbląg, Zupa myśliwska na koniec lata (fot. Michał Skroboszewski)
Rek

„Lato pełne smaków” przechodzi do historii. Dzisiaj w Bibliotece Elbląskiej uczestnicy tego smakowitego cyklu mogli skosztować zupy myśliwskiej w wykonaniu Łukasza Nowotczyńskiego. Ale to nie koniec działań biblioteki skierowanych do seniorów. Zobacz więcej zdjęć.

- Zupa jest przygotowana częściowo na bazie starej receptury, którą znaleźliśmy w restauracji, kiedy rozpoczęliśmy swoją działalność. Nie była ona do końca czytelna, trochę pokombinowaliśmy, trochę dodaliśmy i otrzymaliśmy smaczną zupę – mówił Łukasz Nowotczyński z jednej z elbląskich restauracji, który dziś gotował na ostatnim w tym roku „Lecie pełnym smaków” w Bibliotece Elbląskiej.
     Zupa na bazie mięsa z dzika i jelenia nie jest daniem, którym możemy się objadać na co dzień. Do tego naturalne zioła: cząber, natka pietruszki, tymianek. Z przypraw też tylko naturalne: sól, pieprz ziarnisty. Zagęszczona ciemnym chlebem razowym. I gotowe. Oczekiwanie na to, aż zupa się ugotuje, uczestnicy ostatniego spotkania z cyklu „Lato pełne smaków” umilali sobie spontanicznymi występami artystycznymi. Było wspólne odśpiewanie „Szła dzieweczka do laseczka”, artystyczne monologi (m. in. o klubie seniora „Nad Jarem) i... dowcipy.
     Organizatorom „Lata pełnego smaku” udało się zintegrować elbląskich seniorów. Spotkania na dziedzińcu w bibliotece nie są już „sztywnymi wykładami”, na których uczestnicy z namaszczeniem słuchają, co prelegent ma ciekawego do powiedzenia. Samoczynnie przekształciły się w spotkania, podczas których można przede wszystkim miło spędzić czas. Koniec lata nie oznacza jednak końca aktywności seniorów w Bibliotece Elbląskiej.
     - 21 września chciałam zaprosić na spotkanie z seniorami. Będziemy rozmawiać o kulturze. Myślę, że takie spotkania będziemy organizować przez cały rok – mówiła Teresa Urban, przewodnicząca Elbląskiej rady Seniorów.
     Niespodziankę dla seniorów szykuje też Jacek Nowiński, dyrektor Biblioteki Elbląskiej, który chciałby przekształcić filię biblioteki przy ul. Piłsudskiego w miejsce przyjazne starszym osobom.

  (fot. MS, archiwum portEl.pl) (fot. MS, archiwum portEl.pl)


     - Zrobilibyśmy tam Bibliotekę Seniora. Chciałbym tam też zrobić zimowy ogród. Poza tym można by tam urządzić profesjonalną kuchnię, gdzie odbywałyby się warsztaty kulinarne. Nie potrzeba na to wcale dużych pieniędzy. Na wiosnę można by było złożyć projekt, ale potrzebna jest wasza pomoc w nagłośnieniu tej sprawy – Jacek Nowiński, dyrektor Biblioteki Elbląskiej przedstawił seniorom swoją wizję.
     Na koniec spotkania i „Letnich smaków” uczestnicy ze smakiem spałaszowali zupę. I nie ma się co dziwić popularności polowań w dawnych czasach, skoro potem myśliwi mogli się raczyć tak smacznym daniem.

Sebastian Malicki
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • a gdziesz to podziala sie popisujaca sie rozkrzyczana elblaska celebrytka Janina W? wstydzaca sie swego imienia i nazywajaca sie Nina. .. jaki spokoj nastal. .. .nikt nie popisuje sie i nie krzyczy w czasie imprez. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5 4
    MariannaG(2017-08-31)
  • Lukasz z Ciebie to wyrosl swietny chlop !
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    4 2
    (2017-08-31)
  • Co dla jednego ,,smaczne,, to dla drugiego obrzydliwe. Już sama wizja myśliwego , który rządny krwi leśnych zwierząt pcha się do lasu w celu uśmiercania dla przyjemności (tzw.odstrzał) odraża i za żadne skarby nie dotknełabym tej strasznej ,,zupy myśliwskiej,,. Smacznego.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    0 2
    [*](2017-09-01)
  • @[*] - taa, lepsze kurczaki z fipronilem. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    1 0
    (2017-09-01)
  • @[*] - czyli znowu jarzynowa na obiad
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    0 0
    (2017-09-01)
  • proponuję Tobie koleżanko poczytać o myślistwie i regulacji gatunku a następnie zatudnić się do ubojni drobiu - tam zobaczysz humanitarne uśmiercanie np. kurczaków, jak są podwieszone za nogi i jadą na taśmie gdzie następnie są traktowane wrzątkiem a potem ludzie wyrywają im pióra, a potem na żywca humanitarnie odcinają głowy i td aż w końcu TY kupujesz np skrzydełka. naprawdę polecam pracę w ubojni drobiu
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    gosc0606(2017-09-01)
Reklama