UWAGA!

Barszcz na dowód przyjaźni

 Elbląg, Barszcz ugotowali Józef Sadkiewicz, Grzegorz Russak, pomagał prezydent Witold Wróblewski
Barszcz ugotowali Józef Sadkiewicz, Grzegorz Russak, pomagał prezydent Witold Wróblewski (fot. Michał Skroboszewski)

150 litrów barszczu ukraińskiego ugotowali dziś dr Józef Sadkiewicz i dr Grzegorz Russak. Dla zmokniętych i zziębniętych elblążan i turystów, którzy odwiedzili Elbląskie Dni Chleba, zupa była jak balsam dla duszy. Barszcz nalewał i wydawał prezydent Witold Wróblewski. Zobacz zdjęcia z drugiego dnia Elbląskiego Święta Chleba. 

Barszcz ukraiński to danie, którym którym od dziesiątków lat zajadali się mieszkańcy Kresów Wschodnich. Pewną ciekawostką jest fakt, że na Ukrainie danie, które dziś obok Ratusza Staromiejskiego gotowali dr Józef Sadkiewicz i dr Grzegorz Russak, nazywa się barszczem... polskim. - Te klimaty zawsze się mieszały. Pamiętajmy, że mieliśmy „wędrówkę ludów” i różne smaki są wspólne – mówił dr Józef Sadkiewicz, jeden z kucharzy, którzy dziś gotowali na Starym Mieście.
       Jak zwał, tak zwał, najważniejsze, żeby zupa była smaczna i pożywna. Elblążanie ustawili się po nią w długiej kolejce. - Tajemnicą jest przedwojenny przepis z kuchni wykwintnej. Ugotowana na wywarze cielęcym, musi być kiełbasa, odrobinę białej kapusty, botwinka, musi być śmietana, mówimy bowiem o przepisach przedwojennych, gdzie zawsze dodawano śmietanę. Do tego doprawić tak jak potrzeba i sukces murowany. Nie można zapomnieć też o buraku. – dr Józef Sadkiewicz zdradził tajemnicę dobrego barszczu.
       To oczywiście nie wszystkie składniki, które pływały w zupie rozdawanej dziś elblążanom. Barszcz ubogaciły jeszcze m.in. fasola i marchew. Wybór dania nie był przypadkowy. W tym roku przypada bowiem 25-lecie podpisania umowy partnerskiej pomiędzy Elblągiem a ukraińskim Tarnopolem. I jak się dowiedzieliśmy, Ukraińcy chwalili barszcz przyrządzony na Elbląskim Święcie Chleba.
      
       Zobacz, co nas czeka w niedzielę, podczas trzeciego dnia Elbląskiego Święta Chleba
      
       Niedziela
      
9:00 - 20:00 Jarmark produktów regionalnych - jarmark z regionalnymi wypiekami, produktami żywnościowymi oraz rękodziełem i sztuką ludową - Stare Miasto
       od 13:00 Wspólne gotowanie i biesiadowanie przy wielkiej patelni, dr Józef Sadkiewicz, dr Grzegorz Russak - Stary Rynek przed Ratuszem Staromiejskim
       9:00 - 17:00 Obóz rycerski - bulwar Zygmunta Augusta
       9:00 - 20:00 Wesołe miasteczko - park zabaw dla dzieci i młodzieży - Wyspa Spichrzów
       10:50 Otwarcie trzeciego dnia Elbląskiego Święta Chleba - plac przy katedrze
       11:00 Międzynarodowy Turniej Miast Partnerskich Elbląga o Łopatę Piekarczyka - przed Ratuszem Staromiejskim
       11:00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Malbork - plac przy katedrze
       11:00 - 15:00 I Międzynarodowy Turniej Rycerski ”Metr" - Wyspa Spichrzów
       10:00 - 17:00 Targi Przedsiębiorczości Społecznej: zdrowie - rękodzieło - warsztaty – pokazy (org. ESWIP) - Bulwar Zygmunta Augusta
       11:00 - 18:00 Animacje dla dzieci w namiocie - Stowarzyszenie Przyjaciół Elbląga i okolic ART-Kreatywni - Plac przy katedrze
       12:00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Szuwary” - plac przy katedrze
       12:00 - 18:00 „Rodzinnie – kulturalnie” - miasteczko interaktywne wraz z happeningami animacyjnymi - Spółdzielnia Socjalna IDEA - plac przy katedrze
       13:00 Występ zespołu Integraton - plac przy katedrze
       14:00 Występ zespołu muzycznego „EL-Music” - plac przy katedrze
       16:00 Występ Bartosza Krzywdy „Młodzi i Krzywda” - plac przy katedrze
       17:30 Slavica dance - słowiański fitness - Babska Wyspa Strefa Pozytywnej Energii - plac przy katedrze
       18:00 Występ zespołu Szalone i Szalone Małolaty - plac przy katedrze
Sebastian Malicki

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama