Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Poniedziałek 18-12-2017, imieniny Bogusława, Gracjana
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Spotkałam Mikołaja Spotkałam Mikołaja

Co się kryje w puszce?

Jak twierdzą inspektorzy PIH, jakość konserw mięsnych i drobiowych znajdujących się w dyskontach nie jest zadowalająca. Według nich, występują znaczne rozbieżności w porównaniu z obowiązującymi normami.

Państwowa Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę jakości i prawidłowości oznakowania mięsa i przetworów mięsnych oraz drobiu i przetworów drobiowych w dużych elbląskich sklepach.
     Kontrolę przeprowadzono w trzech sklepach: dwóch na terenie Elbląga i jednym w Pasłęku. Badaniom poddano 10 partii mięsa i przetworów mięsnych oraz 8 partii konserw. Zakwestionowano 4 partie konserw. Przebadano także 8 partii konserw drobiowych, z czego aż 6 nie odpowiadało wymaganiom PIH. Konserwy miały niższą zawartość białka, a tym samym za dużą zawartość skrobi. W jednej konserwie z pasztetem drobiowym z pieczarkami nie było czuć smaku pieczarek. Inspektorzy wyczuli natomiast smak zjełczałego tłuszczu. Nie zakwestionowano żadnej partii mięsa i przetworów mięsnych oraz drobiu i przetworów drobiowych nie paczkowanych. W zakresie zgodności masy netto z deklarowaną na etykiecie opakowania, kontrolerzy stwierdzili, że w przypadku konserwy mięsnej "Przysmak grudziądzki" masa rzeczywista od deklarowanej była niższa prawie o 5,7 g. Inspektorzy PIH sprawdzili również prawidłowość oznakowania mięsa, wędlin i konserw. Na 6 partiach konserw brakowało określeń "najlepiej spożyć przed końcem..." Kierownicy dyskontów wycofali natychmiast zakwestionowane partie ze sprzedaży. W kontrolowanych sklepach nie stwierdzono towarów przeterminowanych.
     Producenci zakwestionowanych partii towarów tłumaczą, że przyczyną ich niewłaściwej jakości jest niedopełnienie obowiązków przez pracowników nadzorujących proces produkcyjny.

IG
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama