UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Szatany też są jadalne. Trzeba je poddać długiej obróbce termiczne. W Bieszczadach je dawniej podobno jadali. Tak jak olszówki. Ja też je jadłam w dzieciństwie. babcia przyrządzała w lekkiej zalewie octowej z dużą ilości cebulki. Pychota. Borowik złotopory też jest jadalny. Tak jak i ponury. I ceglastopory. Wszystkie wymagają dłuższej obróbki termicznej i tyle. Są znakomite. Jadłam, jadam, żyję. Są ciężkostrawne. Po prostu. Borowik szlachetny tez jest niestrawny na surowo. A goryczą zatruwa goryczak żółciowy. Podobny do Podgrzybka. Ale ma różowy spód i żółtawą nóżkę. Młode osobniki znakomicie imitują podgrzybki lub koźlarze bo mają jeszcze niewybarwione spód i nóżkę. I wtedy można się pomylić.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5
    1
    Szurniętaćwierćmykolożka(2016-07-31)
  • @Szurniętaćwierćmykolożka - Nie ma takiego grzyba szatan. Szatanem zwą regionalne różne Nie jadalne grzyby. Borowik szatański jest grzybek trującym tak jak borowik zoltopory i nie wprowadzaj w błąd czytelników.
Reklama