UWAGA!

Górale w Izbie Staropolskiej

Od 16 do 20 listopada gośćmi Izby Staropolskiej prowadzonej przez firmę Celebra będzie kapela góralska z Białego Dunajca.

Na te dni restauracja przygotowała specjalne menu ze specjałami kuchni góralskiej. Można będzie skosztować między innymi: „kwaśnicy, oscypków smazonych z zurawinami, zeberek pieconych z grulami i kapustom, klusky mysiatej i bombolków z miodem”.
     - Są to pierwsze spotkania z kuchnią regionalną. Chcemy nimi zainicjować cykl prezentacji kuchni innych regionów - mówi właściciel firmy Lesław Wyszyński. – Wszak kuchnia polska składa się z kuchni regionalnych.
     Od 16 do 20 listopada gości Izby Staropolskiej górale będą witać „herbatą z prondem”, a prócz prezentacji dań kuchni góralskiej będzie grała kapela, górale będą zabawiać gości opowiadaniem i tańcami… Muzykanci kapeli posługują się gwarą, więc Izba Staropolska przygotowała na tę okazję słownik gwary góralskiej.
     W ciągu dnia kapela będzie jeździła wozem konnym po mieście, przygrywając i zapraszając gości do Izby Staropolskiej.
     
PD

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama