Środa 20-06-2018, imieniny Bogny, Florentyny
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Jedz, pij, baw się

 
Elbląg, Jedz, pij, baw się Kusza chleby ze smalcem, a do tego ogórek (fot. Michał Skroboszewski)
Rek

Kiełbasy z Warmii, chleby z Gdyni, góralskie wódki ze Szczyrku, sery jabłkowe z Wilna. Na Bulwarze Zygmunta Augusta trwa Jarmark Smaki Regionów. To, co mają najlepszego oferują producenci, którzy do Elbląga przyjechali z różnych regionów Polski, ale i z krajów sąsiadujących. Chińskie prowincje również goszczą, bo, jak niemal na każdym jarmarku, jest i stoisko z "chińszczyzną". Ale próżno szukać tu sajgonek. Zobacz zdjęcia.

- Mam chlebek naturalny, na zakwasie. Pszenny, żytni, śródziemnomorski na ostro, z żurawinką i tradycyjny. A do tego smalczyk. Wszystko smaczne, nasze i naturalne - zachwala Kamila z Gdyni.
     Na Bulwarze Zygmunta Augusta stanie dziś (24 czerwca) ok. 50 stoisk, na których producenci wyrobów regionalnych będą oferować do sprzedaży to, co mają najlepszego. Zakupy będzie można robić przez trzy dni, bo jarmark towarzyszy obchodom Dni Elbląga. Póki co, stoisk jest ponad 20. Co na nich znajdziemy? Otóż wyroby wędliniarskie, a na stołach goszczą m.in.: kiełbasa krucha, palcówka, kabanosy, boczek wędzony, kiełbasa rzeźnika. Są i góralskie wódki regionalne ze Szczyrku. Dalej wyroby wileńskie, wśród których sprzedawca zachwala ser jabłkowy: - Znakomity do wina czerwonego, do brandy, do whisky. Taka jakby zakąska. Są sery: słodko-ostry z papryką, z dodatkiem pomarańczy, wiśni, ale i bez dodatków - przekonuje kupujących.

  To dopiero początek jarmarku (fot. MS) To dopiero początek jarmarku (fot. MS)


     Idąc szlakiem serowym - są i polskie wyroby z pomidorem, czosnkiem, kminkiem. Na jarmarku goszczą także konopie - dla zdrowia polecany jest np. makaron.
     Jarmark to nie tylko kulinaria. Można kupić np. kapelusze, apaszki, ręcznie wykonane kolczyki, szmaciane maskotki, drewniane zawieszki. Tuż obok - smakujące w każdym regionie - rurki z kremem no, i oczywiście "chińszczyzna" (bynajmniej nie sajgonki, a raczej zabawki i różne gadżety ).
     Jarmark dopiero się rozkręca. To, co tam jeszcze stanie będzie można ocenić w najbliższych godzinach. I tak do niedzieli w godz. 11-20.

A
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Fototapety z dmuchawcami
Fototapety do biura
Fototapeta z ludźmi
Fototapety dziecięce