Poniedziałek 18-06-2018, imieniny Elżbiety, Marka
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Mały, niepozorny, a jadowity (Opowieści z lasu, odc.17)

 
Elbląg, Mały, niepozorny, a jadowity (Opowieści z lasu, odc.17) Rzęsorek rzeczek
Rek

Choć wygląda jak maskotka, jest agresywnym samotnikiem, który nie znosi obecności konkurentów. To świetny nurek, który potrafi popłynąć nawet na głębokość 2,5 metrów, a także koczownik – w jednym miejscu przebywa nie dłużej niż dwa, trzy miesiące. Rzęsorek rzeczek, z rodziny ryjówkowatych, jest również jednym z najbardziej płodnych ssaków.

Rzęsorek rzeczek to ssak zaliczany do rodziny ryjówkowatych, największy polski przedstawiciel tej rodziny. Wielkość jego ciała sięga maksymalnie do 10 cm, natomiast ogon potrafi urosnąć do 7,2 cm. Nie jest to również zwierzę ciężkie – maksymalna waga to 18 gramów.
     - To jedyny jadowity ssak w Polsce, jego ślina zawiera jad, który paraliżuje ofiary. Rzęsorek zjada owady oraz inne bezkręgowce, a także m.in. ryby. Ponad połowę jego pożywienia stanowią organizmy wodne – opowiada Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. - Ten mały ssak preferuje dzienny styl życia, co jest wyjątkiem wśród ryjówkowatych. Żyje samotnie, łączy się w pary jedynie w okresie godowym.
     Trwa on od maja do września, w tym czasie samica rodzi od dwóch do trzech miotów, w każdym z nich jest 15 młodych.
     - W Nadleśnictwie Elbląg można go spotkać nad Jeziorem Druzno, a także na Wysoczyźnie Elbląskiej – dodaje Jan Piotrowski.
     W Polsce objęty całkowitą ochroną gatunkową, podobnie jak wszystkie ryjówkowate.

Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Bezpłatne badanie wzroku
optyk Elbląg, okulista Elbląg, badanie wzroku
Okulary korekcyjne GIANFRANCO FERRE
OKULARY PRZECIWSŁONECZNE,