Miód gryczany, akacjowy, lipowy czy spadziowy, świeczki z pszczelego wosku, a nawet propolisowa guma do żucia czy miodowe trunki – Karczowiska Górne raz do roku stają się regionalną stolicą tego złotego przysmaku. Zobacz więcej zdjęć z XIII Targów Pszczelarskich i Tradycyjnej Żywności.
Ta edycja jest również wyjątkowa pod innym względem – to właśnie teraz Regionalny Związek Pszczelarzy w Elblągu obchodzi 40- lecie istnienia.
- Pszczoły istnieją od 600 tys. lat. Są takie małe, a tak pracowite. I bardzo pomagają ludziom – mówił Marian Badeński, prezes Związku. Podziękował również wszystkim, którzy do niego należą za "wspólną pracę na rzecz pszczół i wspólny sukces".
To dzięki naszemu zaangażowaniu i pasji do pszczoły miodnej obchodzimy dziś 40- lecie Związku – mówił Badeński. - Naszą pracą i determinacją położyliśmy podwaliny pod nowoczesną gospodarkę pszczelarską na miarę XXI wieku.
Pierwsi zrzeszeni pszczelarze w regionie pojawili się już w latach 40., tuż po wojnie. Jednakże za datę powstanie uznaje się rok 1975. Wtedy też zmieniła się struktura państwa - powstało 49 województw – i pojawił się Wojewódzki Związek Pszczelarski.
Tak zwanym rolniczym zrzeszeniem branżowym, czyli organizacją dobrowolną, niezależną i samorządną, o charakterze społeczno- zawodowym, Związek Pszczelarzy stał się w 2001 r.
Obecnie RZP to 11 kół terenowych i ok. 5 tysięcy osób.
Program – niedziela (2 sierpnia)
godz. 9.30 - Msza Św. Polowa
godz. 10.30 - Otwarcie drugiego dnia targów
godz. 11 - Zgadywanka fotograficzna-konkurs dla dzieci
godz. 11.30 - Pokaz bartnictwa-wchodzenie na drzewo za pomocą leziwa
godz. 12 - Pokaz lotów modeli samolotów
godz. 13.30 - Sergiej Kriuczkov i Riverboat Ramblers Swing Orchestra
godz. 16 - Losowanie kuponów parkingowych
godz. 17 - Zakończenie targów
godz. 11 - Jak założyć własną pasiekę - wykład teoretyczny
godz. 14 - Jak założyć własną pasiekę - zajęcia praktyczne