UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Niesie zdrowie i smak (Opowieści z lasu, odc. 150)

 
Elbląg, Owoce dzikiej róży zimą
Owoce dzikiej róży zimą (fot. federicomaderno/Pixabay)

 Jej owoce to prawdziwa bomba witaminowa i bogate źrodło doskonale przyswajalnej witaminy C. Ceni się je również za walory smakowe i wykorzystuje do wyrobu dżemów, konfitur, soków, nalewek czy win. Dzika róża rośnie w całym kraju, choć w górach można ją spotkać rzadziej.

Jak podaje Encyklopedia Leśna dzika róża rośnie na brzegach lasów, przy miedzach, przydrożach, na brzegach rowów, nieużytkach, nasypach. Ten bujny krzew osiąga trzy metry wysokości, ma hakowato zagięte ciernie oraz jajowate listki. Swoją sławę zawdzięcza jednak owocom, które mają podłużny lub okrągły kształt.
       "To, co potocznie nazywa się owocem róży, w rzeczywistości jest jej owocem rzekomym (pozornym), zwanym też pseudoowocem. Dopiero pod barwną, mięsistą okrywą znajdują się twarde orzeszki stanowiące owoce właściwe. Do celów przetwórczych używa się okryw owoców szupinkowych, czyli pseudoowocni" – czytamy w artykule "Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym" autorstwa Andrzeja Cendrowskiego, Stanisława Kalisza i Marty Mitek (umieszczony na łamach dwumiesięcznika "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", wydawanego przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2012, 4 (83), s. 25).
       To właśnie wspomniane okrywy, które nazywamy owocami, są źródłem wit. A, B1, B2, E, K, PP, a szczególnie wit. C.
       "Niewątpliwie owoce róży są najbogatszym ze wszystkich zbadanych dotąd na całej kuli ziemskiej źródeł wit. C. Stwierdzono, że kilogram dojrzałych owoców zawiera jej tyle, co 10 kilogramów cytryn! (już 2-3 owoce mogą pokryć dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka). Sto gramów miąższu owoców róży ma w sobie często aż pół grama kwasu askorbinowego" – podają Marcin Scelina i Edward Marszałek w publikacji "Krzewmy krzewy" (Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2015, s.80).
       Krzew jest odporny na mrozy, a pozostawione na zimę owocę spełniają jeszcze jedną, ważną rolę.
       - Stanowią one bazę pokarmową dla ptaków, które żywią się nimi w tym trudniejszym okresie, a ponadto rozsiewają krzew – uzupełnia Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg.
       Do przetwórstwa wykorzystuje się również płatki kwiatów – są one miododajne, pojawiają się od maja do lipca, mają kolor biały lub różowy (za "Krzewmy krzewy").
       "Konfitury i nadzienia cukiernicze z płatków róż cenione są z uwagi na specyficzne cechy sensoryczne. (...) Pachnące płatki róży dodaje się do sałatek, szarlotek i placków z wiśniami. Ponadto płatki stosowane są do aromatyzowania syropów, octu, napojów i słodyczy. W formie kandyzowanej płatki róż używane są do dekoracji wyrobów cukierniczych" – czytamy we wspomnianym artykule na łamach dwumiesięcznika "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" (s.28-29).
       Płatki są także wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny.
       "Służą one do produkcji olejków eterycznych, które wchodzą później w skład perfum, wód toaletowych, mydeł, masek, kremów i balsamów" – wylicza Elżbieta Gwóźdź na łamach portalu ekologia.pl.
      
       Uwaga! Z okazji 150 odcinka "Opowieści z lasu" mamy dla Was konkurs, który organizujemy razem z Nadleśnictwem Elbląg. Szczegółów wypatrujcie w poniedziałek, 21 stycznia!
oprac. mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem (od najstarszych opinii)
Pokazuj od
najnowszych
Pokazuj od budzących
największe emocje
  • Czy robiąc cokolwiek z owoców dzikiej róży trzeba pozbyć się nasionka ze śRODKA?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 0
    Bimbrownik amator (2019-01-20)
  • Pomylił dziką różę z głogiem??? . .
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 2
    (2019-01-20)
  • normalnie wrzucasz do aparatury. tylko ta dzika róża cholernie kłuje, nie lepiej ci od sasiada jabłek na bimber pozbierać?wiesz ile to owoców trzeba narwać?a takie jabłko to jak ze 20 takich od dzikej rózy(zalezy jaki krzak trafisz). ja tam nie robiłem jeszcze tego bo u mnie nie ma kto pić, winko kiedyś z winogron, to garściami rwiesz, róże zrywałem na dżem, rękawice musisz mieć dobre. Ale jak chcesz narwać na bimber to szacuneczek.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2019-01-20)
  • YOU TUBE :Czy Paweł Adamowicz żyje? Media podają błędne nazwisko sprawcy? - Rafał Orłowski i Damian Bieńko
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2019-01-21)
  • Jak chcesz dowiedzieć sie o produkcji alkoholi to wejdz na www.wino.org.pl/forum/ tam wszystko jest napisane
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    autoch(2019-01-21)
Reklama