Czwartek 13-12-2018, imieniny Łucji, Otylii
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Rek

Piekarskie wypieki miały swoje święto

Elbląg, Piekarskie wypieki miały swoje święto Święto piekarskich wypieków (fot. AD)
Rek

Chleb odmieniany przez wszelkie przypadki i rodzaje był głównym bohaterem sobotniego (25 września) Święta Chleba. Po raz piąty do Elbląga zjechali twórcy smacznych wypieków oraz miłośnicy naturalnych, swojskich smaków. I choć był to dzień poświęcony wyrobom piekarniczym, to oprócz strawy dla ciała, nie zabrakło również atrakcji dla ducha. Zobacz fotoreportaż.

Od Bramy Targowej po ulicę Wigilijną - cały Stary Rynek został podczas piątego Święta Chleba opanowany przez chlebowych oraz około chlebowych pasjonatów. Chleby, bochny, bułki, obwarzanki, rogale. Razowce, litewskie, staropolskie, kujawskie. Puchate, miękkie, chrupiące, z różnorodnymi dodatkami lub zwykłe, proste. A do tego jeszcze podstawy dobrego, smacznego wypieku: zakwas chlebowy oraz mąka. A jak chleb, to i coś do niego. Nie zabrakło więc stoisk z aromatycznymi, swojskimi wędlinami, miodem czy też z zakwasem chlebowym oraz innymi nalewkami. A do tego wyroby rękodzielnicze, stoiska ze "starociami" i moc innych straganów.
     Nie dało się nie zauważyć, że pozytywna moda na własne wypieki piekarnicze dotarła i do Elbląga. Świadczyć o tym mogą na przykład rozmowy zasłyszane przy Chlebowym Stanowisku Edukacyjno - Konsultacyjnym. Tu klienci, jeden przez drugiego, a to dopytywali się jak zrobić taki sam smaczny chleb, jakim można było poczęstować się na stoisku (To czarnuszka jest tak aromatyczna? Pierwsze słyszę! Następnym razem i ja dodam czarnuszki do swojego chleba), a to brali zakwas chlebowy (tak się rozpędziłam z pieczeniem, że z poprzedniego zakwasu zapomniałam odłożyć trochę na rozczyn!). Nie zabrakło jednak chętnych do debiutu. Z przejęciem słuchali porad Katarzyny Mielnickiej, która - jak nazwa stanowiska wskazuje - cierpliwie radziła amatorom swojskich wypieków, jak zrobić pyszny chleb. Ze swojej praktyki wie, że kluczem do sukcesu jest dobry zakwas. Uczciwie podkreślała, że do udanego wypieku potrzeba jeszcze, oprócz dobrego zakwasu, dużo czasu oraz dużo cierpliwości. Przekonywała jednak, że nie warto się zniechęcać. Zapytaliśmy więc co jest tak magnetycznego w domowym pieczeniu chleba?
     - Domowy wypiek pieczywa to nasza pasja rodzinna. To świetna sprawa, bo dzięki temu jesteśmy świadomi tego, co jemy. W zalewie produktów naszpikowanych "chemią", tworzymy coś, co jest zdrowe. Jesteśmy autorami naszej powszedniej, codziennej, podstawowej strawy. A cała procedura pieczenia chleba, mimo, że czasochłonna, jest bardzo sympatyczna - podkreślała.
     Piąte Święto Chleba, to także dzień oficjalnej premiery dukata o nominale 8 piekarczyków. Mieszkańcy mogli nie tylko zobaczyć jak w powiększeniu, szczegółowo wygląda nasza moneta (fot. niżej), ale przede wszystkim nabyć pamiątkę na stoisku elbląskiego Muzeum.

 


     A oprócz tego występy, koncerty, konkursy i zabawy dla całych rodzin. Można było na przykład poznać tajniki wyrobu piernika, a także samemu zrobić piernikową figurkę. Ze światem toruńskich pierników zapoznawali elblążan przedstawiciele Żywego Muzeum Piernika z Torunia. Wyjątkowo, specjalnie dla nas, kilka sekretów aromatycznego wypieku, zdradziła Jolanta Szwebs z tego Muzeum:
     - Podstawą udanego, smacznego wypieku jest przede wszystkim dobry miód. Nie może oczywiście zabraknąć pięciu podstawowych przypraw: pieprzu, od którego zresztą pochodzi nazwa piernika, goździków, cynamonu, który nadaje piernikom kolor, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Można dodać również kardamon, anyż, ale to nie jest już niezbędne. Do tego należy dodać mąki pszennej oraz żytniej. A także - ewentualnie, gdy pierniki przygotowywane są dla dorosłych łasuchów - trochę gorzałki. Składniki należy połączyć i wyrobić ciasto. I choć w przepisie mistrza piernikowych wypieków, zaznaczono, że ciasto powinno być przygotowane po narodzinach córki, a pierniki z niego robić na jej wesele, to teraz jednak wystarczy by ciasto zamiast tych 15 lat odczekało około trzech miesięcy. To jest dobry czas, by przyprawy się "przegryzły", połączyły w idealną kompozycję. Jeśli więc ktoś marzy o własnoręcznie przygotowanych piernikach, które ozdobią tegoroczne bożonarodzeniowe drzewko powinien już zacząć przygotowania - wyjaśniała Jolanta Szwebs.
     Odwiedzającym sprzyjała pogoda, organizatorom dopisała publiczność - nieczęsto na elbląskiej starówce można zobaczyć tylu gości. Szkoda, że tak rzadko można doświadczyć, jak to miejsce tętni życiem.

kos
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • A gdzie zdjęcia z imprezy z WORD????? Taka impreza była !!!!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    gfkyugh(2010-09-26)
  • A ciasteczkowy potwór z PIEKARNI BIELANY był tam. Ciekawe czy ktoś z tej piekarni jeszcze coś kupuje?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-09-26)
  • Jak byś poszukał to byś napewno znalazł zdjęcia z imprezy w WORD
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    dfghj(2010-09-26)
  • na elblaskie starowce nic nie ma ciekawego! tylko przyjezdni jak to turysci ogladaja co tutaj sie wybudowalo itp mieszkancy maja inne problemy: brak pracy albo zmienieniu jej na lepsza, znudzeni sa aglomercja, brakiem mozliwosci rozwoju. takze ja kwidzialem co pokazywal iw tvp info ze mamy muzeum i starowce to skrecalem sie ze smiechu. A czym mieszkancy elblaga maja zyc? Starowka? hehe pracy! potrzeba! zmiana! uczelni! rozwoju! a nie polityki co za nudna reklama miasta. wstyd! elblag to wies
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-09-27)
  • takze ja kwidzialem co pokazywal iw tvp info ze mamy muzeum i starowce to skrecalem sie ze smiechu. A czym mieszkancy elblaga maja zyc? Starowka? hehe pracy! potrzeba! zmiana! uczelni! rozwoju! a nie polityki co za nudna reklama miasta. wstyd! elblag to wies
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-09-27)
  • takze jak widzialem co pokazywali w t. v. p. inf. o ze mamy m. uzeum i starowce to skrecalem sie ze smiechu. A czym mieszkancy elblaga maja zyc? Starowka? hehe pracy! potrzeba! zmiana! uczelni! rozwoju! a nie polityki co za nudna reklama miasta. wstyd! elblag to prowincja
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-09-27)
  • 10 złotych za maleńki bocheneczek prawdziwego, smacznego chleba to i nie dziwota że bardziej zaradne panie domu zakasują rękawy i same zaczynają wypiekać chleb.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Hero(2010-09-27)
  • Fajnie, że w Elblagu od kilku lat odbywa się miejska wersja Swięta Plonów tradycyjnie na wsi nazywana Dożynkami. Jak nie ma lepszych pomysłow to zawsze warto sięgnąc do tradycji.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    Hero(2010-09-27)
  • Świetna impreza!!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-09-27)
  • Bardzo sympatyczna impreza, trochę dopracować i można imprezować:)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-09-27)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Okulary korekcyjne Oscar Ventura
Okulary korekcyjne GIANFRANCO FERRE
optyk Elbląg, okulista Elbląg, badanie wzroku
Okulary korekcyjne XAVIER GARCIA