W środę 21 marca w Zespole Szkół Gospodarczych zostanie rozegrany XVII Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. W konkursie weźmie udział 22 uczestników reprezentujących 11 szkół naszego województwa. Tematem tegorocznej edycji konkursu są „Wariacje pierogowe”.
– „Mistrz Szkolnej Patelni” jest konkursem wojewódzkim organizowanym od 1995 roku – mówi Katarzyna Gliniecka z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. – Jest to bardzo ważny turniej dla uczniów szkół gastronomicznych, pozwalający na doskonalenie umiejętności praktycznych, rozwijanie uzdolnień i zainteresowań kulinarnych. Kształtuje on również twórcze postawy wśród uczestników, promuje potrawy kuchni staropolskiej, bardzo często połączone z elementami nowoczesnej kuchni. Udział w konkursie przyczynia się również do promowania adeptów sztuki kulinarnej wśród przyszłych pracodawców.
Rokrocznie konkurs organizuje ta szkoła, której przedstawiciele zwyciężyli w poprzedniej edycji: – W tym roku zaszczyt organizacji konkursu przypadł naszej szkole, dzięki laureatom XVI edycji – Natalii Antoniuk i Karolowi Szycy, którzy reprezentowali nasz Zespół Szkół Gospodarczych podczas ubiegłorocznego konkursu w Olsztynie – wyjaśnia Katarzyna Gliniecka. – Jest to trzecia edycja wojewódzkiego konkurs organizowana w Elblągu.
Tematem tegorocznego XVII Wojewódzkiego Konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” są „Wariacje pierogowe”.
W konkursie weźmie udział 22 uczestników z 11 szkół województwa warmińsko-mazurskiego, są to: Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku, Zespół Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w Mrągowie, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Morągu, Zespół Szkół nr 6 w Ełku, Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie, Zespół Szkół Zawodowych w Braniewie, Zespół Szkół Zawodowych w Ostródzie i Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu.
Harmonogram zawodów:
godz. 8 – oficjalne otwarcie konkursu (aula szkolna) przez dyrektora ZSG Marię Dobosz, losowanie tur, numerów pracowni konkursowych i stanowisk pracy
godz. 9-13 – wykonywanie potraw konkursowych (w dwóch turach)
godz. 12 – prezentacja zaproszonym gościom pracowni gastronomicznych po modernizacji oraz nowo wybudowanej części hotelowej ZSG
godz. 13.40 – ogłoszenie wyników i uroczyste zakończenie konkursu.
W tym roku konkursowe jury tworzą: Dariusz Struciński, szef kuchni „Anders Resort&Spa” w Starych Jabłonkach; Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku; Jakub Dąbrowski, Elbląski Klub Kulinarny, właściciel Restauracja „Viki Lektiko”; Mateusz Dziwosz, „Sheraton” Gdańsk (absolwent naszego ZSG); Agnieszka Malinowska, gospodarstwo agroturystyczne „Vitalis” w Zastawnie; Bogumił Redliński, Restauracja „Złota Arka”; prof. Jerzy Borowski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie; Grażyna Dywańska, Kuratorium Oświaty; Hanna Rakoczy i Wiesława Rakoczy, Koło Gospodyń Wiejskich w Suchaczu.
Rokrocznie konkurs organizuje ta szkoła, której przedstawiciele zwyciężyli w poprzedniej edycji: – W tym roku zaszczyt organizacji konkursu przypadł naszej szkole, dzięki laureatom XVI edycji – Natalii Antoniuk i Karolowi Szycy, którzy reprezentowali nasz Zespół Szkół Gospodarczych podczas ubiegłorocznego konkursu w Olsztynie – wyjaśnia Katarzyna Gliniecka. – Jest to trzecia edycja wojewódzkiego konkurs organizowana w Elblągu.
Tematem tegorocznego XVII Wojewódzkiego Konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” są „Wariacje pierogowe”.
W konkursie weźmie udział 22 uczestników z 11 szkół województwa warmińsko-mazurskiego, są to: Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku, Zespół Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w Mrągowie, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Morągu, Zespół Szkół nr 6 w Ełku, Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie, Zespół Szkół Zawodowych w Braniewie, Zespół Szkół Zawodowych w Ostródzie i Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu.
Harmonogram zawodów:
godz. 8 – oficjalne otwarcie konkursu (aula szkolna) przez dyrektora ZSG Marię Dobosz, losowanie tur, numerów pracowni konkursowych i stanowisk pracy
godz. 9-13 – wykonywanie potraw konkursowych (w dwóch turach)
godz. 12 – prezentacja zaproszonym gościom pracowni gastronomicznych po modernizacji oraz nowo wybudowanej części hotelowej ZSG
godz. 13.40 – ogłoszenie wyników i uroczyste zakończenie konkursu.
W tym roku konkursowe jury tworzą: Dariusz Struciński, szef kuchni „Anders Resort&Spa” w Starych Jabłonkach; Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku; Jakub Dąbrowski, Elbląski Klub Kulinarny, właściciel Restauracja „Viki Lektiko”; Mateusz Dziwosz, „Sheraton” Gdańsk (absolwent naszego ZSG); Agnieszka Malinowska, gospodarstwo agroturystyczne „Vitalis” w Zastawnie; Bogumił Redliński, Restauracja „Złota Arka”; prof. Jerzy Borowski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie; Grażyna Dywańska, Kuratorium Oświaty; Hanna Rakoczy i Wiesława Rakoczy, Koło Gospodyń Wiejskich w Suchaczu.
PD