Sobota 17-11-2018, imieniny Elżbiety, Samueli
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Próba syntezy

Grażyna Nawrolska, szefowa wykopalisk na elbląskiej starówce, pracuje nad obszernym katalogiem najważniejszych zabytków, jakie w ciągu minionego ćwierćwiecza zostały znalezione na Starym Mieście.

Praca jest iście benedyktyńska, bo chodzi o kilkaset tysięcy przedmiotów związanych z życiem i pracy dawnych mieszkańców.
     - Nie będzie to typowy katalog, bo oprócz dużej ilości około 1300 zdjęć i 200 - 300 rysunków, będą w nim również krótkie teksty poświęcone poszczególnym kategoriom zabytków - zapowiada Grażyna Nawrolska. - Dlatego pomagają nam m.in. naukowcy z Poznania, Warszawy i Gdańska.
     Przygotowanie katalogu zajmie co najmniej dwa lata. Już teraz wiadomo jednak, że publikacja wywoła spore zainteresowanie w świecie naukowym, bo elbląska starówka uważana jest za największy archeologiczny poligon w Europie. Nigdzie bowiem w tak dużym zakresie nie badano pozostałości miast sprzed wieków.
     - Z tego, co wiem, podobny katalog ma w Europie na razie tylko Amsterdam - dodaje Grażyna Nawrolska.
SZ
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kuchnia inna niż inne
RTV + SZAFA
Kuchnia klasyczna
Kuchnia nowoczesna III