Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 18-11-2017, imieniny Karoliny, Romana
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

W drogę W drogę

Rewolucja w „gastronomiku”

Elbląg, Rewolucja w „gastronomiku” O inwestycjach przeprowadzonych w elbląskim "gastronomiku" opowiadała gościom Maria Dobosz, dyrektor szkoły (fot. WS)
Rek

To pracownie na miarę XXI, takie, których pozazdrościć mogą nawet profesjonalni restauratorzy i hotelarze. Wyposażone w wysokiej klasy sprzęt: kuchnia, pracownia czekolady, kremów i mas, sala restauracyjna, a nawet hotelowe pokoje i apartamenty już za kilka tygodni zapełnią się uczniami. - Ten remont to prawdziwa rewolucja – przyznaje Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. Zobacz fotoreportaż.

Dziś (25 października) nastąpiło uroczyste zakończenie realizacji projektu „Budowa, rozbudowa i unowocześnienie bazy szkolnictwa zawodowego, gastronomiczno-hotelarskiego z uwzględnieniem dostosowania do standardów unijnych w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu". Na prace budowlane, modernizacyjne oraz na wyposażenie wydano ponad 9 mln zł. Wykonawcą była firma Elzambud. Prace trwały od kwietnia do października tego roku. Ich efekt robi wrażenie. Pracownie zawodowe, w których praktyczne umiejętności nabywać będą przyszli kucharze, piekarze, cukiernicy czy kelnerzy stoją na wysokim poziomie. Młodzież uczy się języków obcych, ze szczególnym ukierunkowaniem na słownictwo branżowe, więc świat stoi przed nią otworem. Absolwenci elbląskiego „gastronomika” śmiało będą mogli podejmować pracę w kraju i zagranicą.
     - W Elblągu udało nam się stworzyć nowoczesny model edukacji – podkreślał podczas dzisiejszej uroczystości Artur Zieliński, wiceprezydent Elbląga. – Mamy bogatą ofertę w zakresie kształcenia zawodowego. Cieszy się ona zainteresowaniem młodzieży, na co wskazują ostatnie nabory do szkół ponadgimnazjalnych. Dzięki otrzymanym funduszom ta szkoła jest na wskroś nowoczesna i spełnia wymogi unijne. Wyposażenie nie ustępuje temu, którym dysponują nawet renomowane hotele i restauracje w Europie – dodał wiceprezydent.
     - Turystyka musi być obszarem, w który wejdziemy i który da nam miejsca pracy – dodał Grzegorz Nowaczyk, członek zarządu województwa. – Dlatego ten projekt jest tak ważny. Usługi hotelarskie czy restauracyjne muszą być świadczone na najwyższym poziomie. Ta szkoła otrzymała nowoczesne narzędzia, dzięki którym będzie mogła wykształcić nowoczesną kadrę.
     Bez remontu i doposażenia trudno byłoby „gastronomikowi”, szkole z ponad 60-letnią tradycją, wejść w nowoczesność. Budynek z lat 30-tych ubiegłego stulecia wymagał pomoc. Ponadto sprzęt znajdujący się w pracowniach odbiegał od standardów europejskich.
     - W kwietniu rozpoczęły się prace remontowe – mówiła Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. – Po zdjęciu instalacji, posadzek i starej glazury zostały gołe mury i ziemia. Tempo prac było kosmiczne i już we wrześniu zobaczyliśmy efekty. Ten remont to prawdziwa rewolucja – dodała.

 


     Uczniowie mają do dyspozycji trzy pracownie do sporządzania potraw z różnych surowców; pracownię cukierniczo-piekarniczą (wypieki ciast i pieczywa); pracownię czekolady (tu sporządzane będą wyroby czekoladowe, a także elementy dekoracji); pracownię kremów i mas; pracownię obsługi konsumenta (tu adepci kelnerstwa będą dobierać szkło, ustawiać naczynia, dobierać obrusy i serwetki, a także uczyć się zasady obsługi klienta); pracownię kuchni profesjonalnej, pracownię sali restauracyjnej, pracownię sensoryczną (to fenomen na skalę europejską – tu młodzież będzie uczyć się oceny jakości produktów). Jest też pracownia hotelarska (nowość!), na którą składa się 6 pokoi oraz dwa apartamenty plus recepcja. Są także pracownie: mikrobiologiczna, chemiczna, audiowizualna.
     Wszystkie świetnie wyposażone, nowoczesne, za kilkanaście dni wypełnią się uczniami.
     - Dzięki zaangażowaniu prezydenta Elbląga udało się także uporządkować teren wokół szkoły – pojawiła się zieleń, zmodernizowaliśmy boisko z nową bieżnią – podkreśla dyrektor Maria Dobosz. – Ponadto wymieniona została instalacja CO, jest nowa instalacja wentylacyjna, wodno-kanalizacyjna i częściowo wymieniona została elektryczna. Jest też podjazd dla osób niepełnosprawnych. Stwarzamy takie warunki, by nasz uczeń mógł chodzić z podniesioną głową i miał pewność, że nie ustępuje w niczym innym – dodała.
     
     Projekt „Budowa, rozbudowa i unowocześnienie bazy szkolnictwa zawodowego, gastronomiczno-hotelarskiego z uwzględnieniem dostosowania do standardów unijnych w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu" współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach RPO Warmia i mazury na lata 2007-2013. Całkowity koszt realizacji: 9. 322. 810 zł – dofinansowanie ze środków unijnych – 5. 870. 066 zł.

A
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama