Środa 24-10-2018, imieniny Antoniego, Marcina
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Uczniowskie kreacje wigilijne

 
Elbląg, Uczniowskie kreacje wigilijne fot. Anna Dembińska
Rek

Dziś (10 grudnia) w Zespole Szkół Gospodarczych odbył się konkurs na aranżację stołu wigilijnego. Zdolne uczennice zaprezentowały sześć świątecznie udekorowanych stołów, ich dzieła spotkały się z wielkim uznaniem konkursowego jury. Zobacz zdjęcia.

Jury za najlepiej zaaranżowany stół jednogłośnie uznało stolik numer IV przygotowany przez uczennice klasy czwartej, Martę Brzozowską i Milenę Kijewską. Gustownie dobrana zastawa i dekoracje przykuły szczególną uwagę znawców świata gastronomii i sztuk dekoratorskich.
– To najlepszy stół i pod względem doboru menu, i ułożenia zastawy i sztućców – mówi członek jury, przedstawicielka firmy dekoratorskiej Dorota Prus. – Stół ten wyróżnia się na tle innych pod względem estetycznym i wizualnym, uczennice nie zapomniały także o pokrowcach na krzesła. Kolorystyka jest również harmonijna – aranżacja w bieli i bordo ładnie się tu prezentuje. Fajny jest również pomysł na dekoracje, które są dobrze dobrane i minimalistyczne. Wszystko tutaj współgra.
     Jedynym „ale” jury było złe ułożenie bieżników, które przy dwuosobowym stoliku powinny leżeć przodem do osób siedzących.
     Jury uznało poziom konkursu za wysoki, twierdząc, że uczniowskie aranżacje spokojnie mogłyby zdobić wnętrza lokalnych hoteli czy restauracji:
– Uważamy, że poziom konkursu był wysoki – mówi Dorota Prus. – Bardzo dobrze wypadły szczególnie trzy stoły. Aranżacje są na tak wysokim poziomie, że można by było wykonać je w restauracji czy hotelu. Uczniowie bardzo się postarali, własnoręcznie wykonali ozdoby, jak choineczki z szyszek czy aniołki z makaronu i z serwetek. Wykazali się też kreatywnością, niektórzy wypożyczyli bowiem elementy zastawy z firm cateringowych.
     Uczniowie przygotowali swe prace już wczoraj. Dziś mieli zaledwie pół godziny na „dopieszczenie” szczegółów i dopracowanie niuansów.
     Konkurs na aranżacje stołów bożonarodzeniowych odbywa się w szkole co dwa lata.
– Młodzież odpowiednio wcześnie przygotowuje się do tego konkursu – mówią nauczycielki przedmiotów zawodowych i organizatorki konkursu, Agnieszka Banaszczuk i Dorota Olejnik. – Uczniowie mogli skorzystać z zastawy szkolnej, jak również wypożyczyć ją z zakładów gastronomicznych zaprzyjaźnionych z naszą szkołą. Niektórzy skorzystali z tej pomocy. Uczniowie pracowali parami. Dziś oglądamy efekty ich pracy, z której jesteśmy bardzo zadowolone, bowiem stoły naprawdę zachwyciły i nas, i jury.
     Jury bardzo wnikliwie oceniało dobór właściwej zastawy i menu czy ułożenie sztućców, a także dopasowanie szkła do poszczególnych napojów.
– Jeżeli chodzi o nakrycie stołów, oceniając je braliśmy pod uwagę menu i tu skupialiśmy się na tym, z czego się ono składa, jaki jest dobór potraw, jak są nakryte sztućce, jaki jest dobór porcelany, jaki jest jej rodzaj. Braliśmy także pod uwagę dopasowanie szkła do poszczególnych trunków – mówi manager gastronomii Dariusz Łamejka. – Jeżeli chodzi o aranżację stołów, skupialiśmy się na nakryciu obrusów, dopasowaniu zwisów obrusów do przywieszek, tzw. skirtingów, ułożenie bieżników, dopasowanie dekoracji do danej uroczystości. Zauważyliśmy, że klasy starsze mają większe doświadczenie i troszeczkę odbiegają poziomem od klas młodszych, jednak te mają jeszcze czas, żeby się wszystkiego nauczyć na praktykach. Sam kończyłem szkołę gastronomiczną i przechodziłem przez tego typu egzaminy, stąd wiem, że teoria teorią, a praktyka praktyką. Jeżeli kelner ma nauczyć się prawidłowo nosić tacę, to nigdy nie nauczy się tego na plastikowych butelkach. Jeżeli nie będzie miał praktyki w restauracji i nie będzie czuł, że nakrywa stół dla gościa, to nie będzie się zastanawiał, czy i jakie popełnia błędy.
     Uczniowie pomysłów na aranżację szukali głównie w Internecie, wertowali też książki i śledzili programy telewizyjne. Nie są im obce dziwnie brzmiące dla laika określenia, takie jak skirting, laufer, goblet czy molton. Z pewnością uczniowska wiedza i umiejętności przydadzą się w domu podczas przygotowań do nadchodzących świąt.
     Laureaci konkursu:
     1. Marta Brzozowska i Milena Kijewska
     2. Patrycja Giec i Maria Molska
     3. Joanna Szwagierek i Paulina Rocławska
     

dk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

karma p. falista
Fretka
Agama brodata
Artemia