Poniedziałek 16-07-2018, imieniny Marii, Eustachego
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Dwa światy Dwa światy

Uroczy, leśny rozbójnik (Opowieści z lasu, odc. 32)

 
Elbląg, Uroczy, leśny rozbójnik (Opowieści z lasu, odc. 32)
Rek

Niech nie zwiodą was jej słodkie oczka i mordka pluszaczka. Kuna leśna, nazywana również tumakiem, potrafi nieźle narozrabiać. Jest smukła, gibka i szybka jak błyskawica. Kiedy spotkamy ją na ziemi, prędko ucieknie w gąszcze. Jeśli jednak siedzi na drzewie, to może się w nas wpatrywać godzinami. 

Kuna leśna prowadzi nocny tryb życia i to właśnie wtedy poluje. W jej krótkie łapki i pozornie niegroźny pyszczek wpadają głównie gryzonie myszowate, a także wiewiórki, ptaki, ich pisklaki oraz jaja, owady, płazy, a nawet ryby. Rozmiar terenu, na którym zdobywa pożywienie, jest różny. Podaje się, że może być to obszar od pięciu do 23 km kw. Kuny znakują go wydzielinami gruczołowymi, a także odchodami. Zamieszkuje niemal całą Europę i północną Azję. 
     - Można ją również zaobserwować w lasach Nadleśnictwa Elbląg, lecz nie jest to łatwe zadanie, ze względu na porę jej aktywności - wyjaśnia Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg.
     Generalnie tumaki żyją samotnie, poza okresem, w którym łączą się w pary, a potem wychowują młode. Ciekawostką może być fakt, że u kun występuje zjawisko tzw. ciąży przedłużonej.
     - Okres godowy kuny mają na przełomie lipca i sierpnia, a ciąża trwa dziewięć miesięcy. Przez większość tego czasu zapłodniona komórka się nie rozwija, następuje to dopiero zimą – wyjaśna Jan Piotrowski. - Chodzi o to, by młode kuny nie pojawiły się w najtrudniejszym okresie roku, jakim jest zima.
     Młode rodzą się wiosnę, w kwietniu lub w maju, zazwyczaj w miocie liczącym od trzech do pięciu osobników. Osiągają samodzielność po ok. sześciu miesiącach i dopiero wtedy rodzina się rozpada.
     
     Podczas tworzenia artykułu skorzystałam z informacji zawartych na stronie lowiecki.pl. 

Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Okulary przeciwsłoneczne DEFRAME
Okulary korekcyjne JUST CAVALLI
Okulary korekcyjne GIANFRANCO FERRE
Okulary przeciwsłoneczne DEFRAME