Pierogi i pierożki z przeróżnymi – mniej lub bardziej tradycyjnymi – dodatkami były bohaterami XVII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. W konkursie, który odbył się w Zespole Szkół Gospodarczych, wystartowało 22 uczestników z 11 szkół gastronomicznych województwa.
Poprzednia edycja konkursu miała miejsce w Olsztynie. Dzięki temu, że wygrali ją uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu – Natalia Antoniuk i Karol Szyca, w tym roku prawo organizacji turnieju przypadło właśnie ZSG.
W elbląskim gastronomiku o chochlę pierwszeństwa walczyli przedstawiciele Zespołu Szkół Zawodowych z Giżycka, Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 2 z Mrągowa, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych z Olsztyna, Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących z Morąga, Zespołu Szkół nr 6 z Ełku, Zespołu Szkół nr 2 z Mrągowa, Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych z Lidzbarka Warmińskiego, Zespołu Szkół nr 2 ze Szczytnie, Zespołu Szkół Zawodowych z Braniewa, Zespołu Szkół Zawodowych z Ostródy oraz ekipa gospodarzy.
Ekipa eswiatowid.pl rozmawiała z jedną z organizatorek Katarzyną Gliniecką, jurorami: szefem kuchni restauracji „Malinowy Ogród” w Gdańsku Rafałem Kwidzińskim, szefem kuchni hotelu „Młyn” w Elblągu Piotrem Misztalem, szefem kuchni i właścicielem elbląskiej restauracji „Złota Arka” Bogumiłem Redlickim oraz uczestnikami: Karoliną Kloss i Mateuszem Połubińskim z Zespołu Szkół nr 2 z Mrągowa, Mateuszem Dziewitem z Zespołu Szkół nr 6 z Ełku, a także Krzysztofem Stefaniukiem i Robertem Biercewiczem z Zespołu Szkół Zawodowych z Giżycka.
Felieton Agnieszki Jarzębskiej i Tomasza Misiuka.
Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Szkolnej Patelni wywalczył Krystian Nadolski z Zespołu Szkół Zawodowych z Ostródy, który przygotował „pierogi szpinakowe nadziewane wędzoną sieją z bukietem warzyw i serowym kozim sosem”. Miejsce drugie zajął Marcin Kalinowski z ZSG w Elblągu za „Wodę i ogień – pierożki gryczane nadziane sandaczem na sosie szpinakowym, w towarzystwie czerwonego wulkanu, tryskające cytrynowym kawiorem”, miejsce trzecie – Kamil Misiak, także z ZSG w Elblągu, za „pierożki nadziewane duszoną kaczką, podawane na sosie żurkowym”. Dyplom Uśmiechniętego Pieroga – nagrodę specjalną za najbardziej smakowite danie – „pierogi ze szpinakiem, suszonym pomidorem, kaparami i twarogiem” jury przyznało Rafałowi Murzynowi z Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w Mrągowie.
W elbląskim gastronomiku o chochlę pierwszeństwa walczyli przedstawiciele Zespołu Szkół Zawodowych z Giżycka, Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 2 z Mrągowa, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych z Olsztyna, Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących z Morąga, Zespołu Szkół nr 6 z Ełku, Zespołu Szkół nr 2 z Mrągowa, Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych z Lidzbarka Warmińskiego, Zespołu Szkół nr 2 ze Szczytnie, Zespołu Szkół Zawodowych z Braniewa, Zespołu Szkół Zawodowych z Ostródy oraz ekipa gospodarzy.
Ekipa eswiatowid.pl rozmawiała z jedną z organizatorek Katarzyną Gliniecką, jurorami: szefem kuchni restauracji „Malinowy Ogród” w Gdańsku Rafałem Kwidzińskim, szefem kuchni hotelu „Młyn” w Elblągu Piotrem Misztalem, szefem kuchni i właścicielem elbląskiej restauracji „Złota Arka” Bogumiłem Redlickim oraz uczestnikami: Karoliną Kloss i Mateuszem Połubińskim z Zespołu Szkół nr 2 z Mrągowa, Mateuszem Dziewitem z Zespołu Szkół nr 6 z Ełku, a także Krzysztofem Stefaniukiem i Robertem Biercewiczem z Zespołu Szkół Zawodowych z Giżycka.
Felieton Agnieszki Jarzębskiej i Tomasza Misiuka.
Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Szkolnej Patelni wywalczył Krystian Nadolski z Zespołu Szkół Zawodowych z Ostródy, który przygotował „pierogi szpinakowe nadziewane wędzoną sieją z bukietem warzyw i serowym kozim sosem”. Miejsce drugie zajął Marcin Kalinowski z ZSG w Elblągu za „Wodę i ogień – pierożki gryczane nadziane sandaczem na sosie szpinakowym, w towarzystwie czerwonego wulkanu, tryskające cytrynowym kawiorem”, miejsce trzecie – Kamil Misiak, także z ZSG w Elblągu, za „pierożki nadziewane duszoną kaczką, podawane na sosie żurkowym”. Dyplom Uśmiechniętego Pieroga – nagrodę specjalną za najbardziej smakowite danie – „pierogi ze szpinakiem, suszonym pomidorem, kaparami i twarogiem” jury przyznało Rafałowi Murzynowi z Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w Mrągowie.
eswiatowid.pl