Niedziela 16-12-2018, imieniny Albiny, Zdzisława
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek

Wariacje pierogowe – zobacz!

 
Elbląg, Wariacje pierogowe – zobacz!
Rek

Pierogi i pierożki z przeróżnymi – mniej lub bardziej tradycyjnymi – dodatkami były bohaterami XVII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. W konkursie, który odbył się w Zespole Szkół Gospodarczych, wystartowało 22 uczestników z 11 szkół gastronomicznych województwa.

Poprzednia edycja konkursu miała miejsce w Olsztynie. Dzięki temu, że wygrali ją uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu – Natalia Antoniuk i Karol Szyca, w tym roku prawo organizacji turnieju przypadło właśnie ZSG.
     W elbląskim gastronomiku o chochlę pierwszeństwa walczyli przedstawiciele Zespołu Szkół Zawodowych z Giżycka, Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 2 z Mrągowa, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych z Olsztyna, Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących z Morąga, Zespołu Szkół nr 6 z Ełku, Zespołu Szkół nr 2 z Mrągowa, Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych z Lidzbarka Warmińskiego, Zespołu Szkół nr 2 ze Szczytnie, Zespołu Szkół Zawodowych z Braniewa, Zespołu Szkół Zawodowych z Ostródy oraz ekipa gospodarzy.
     Ekipa eswiatowid.pl rozmawiała z jedną z organizatorek Katarzyną Gliniecką, jurorami: szefem kuchni restauracji „Malinowy Ogród” w Gdańsku Rafałem Kwidzińskim, szefem kuchni hotelu „Młyn” w Elblągu Piotrem Misztalem, szefem kuchni i właścicielem elbląskiej restauracji „Złota Arka” Bogumiłem Redlickim oraz uczestnikami: Karoliną Kloss i Mateuszem Połubińskim z Zespołu Szkół nr 2 z Mrągowa, Mateuszem Dziewitem z Zespołu Szkół nr 6 z Ełku, a także Krzysztofem Stefaniukiem i Robertem Biercewiczem z Zespołu Szkół Zawodowych z Giżycka.
     
     Felieton Agnieszki Jarzębskiej i Tomasza Misiuka.
     

     Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Szkolnej Patelni wywalczył Krystian Nadolski z Zespołu Szkół Zawodowych z Ostródy, który przygotował „pierogi szpinakowe nadziewane wędzoną sieją z bukietem warzyw i serowym kozim sosem”. Miejsce drugie zajął Marcin Kalinowski z ZSG w Elblągu za „Wodę i ogień – pierożki gryczane nadziane sandaczem na sosie szpinakowym, w towarzystwie czerwonego wulkanu, tryskające cytrynowym kawiorem”, miejsce trzecie – Kamil Misiak, także z ZSG w Elblągu, za „pierożki nadziewane duszoną kaczką, podawane na sosie żurkowym”. Dyplom Uśmiechniętego Pieroga – nagrodę specjalną za najbardziej smakowite danie – „pierogi ze szpinakiem, suszonym pomidorem, kaparami i twarogiem” jury przyznało Rafałowi Murzynowi z Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w Mrągowie.
eswiatowid.pl
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
  • Gratuluje zwycięstwa, pomysłów i smakowitych pierogów. Oby można było się z nimi (pierogami) spotkać na co dzień. Specjalne podziękowania dla Jurorów i Organizatorów. Warto wspierać młode talenty. Przecież i Wy kiedyś też byliście na stracie! No i fajnie iż w Elblągu jest taka, ,smaczna, ,szkoła
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    klm(2012-03-24)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Okulary przeciwsłoneczne DEFRAME
Okulary przeciwsłoneczne DEFRAME
optyk Elbląg, okulista Elbląg, badanie wzroku
Soczewki progresywne 390zł