Środa 19-12-2018, imieniny Dariusza, Urbana
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek

Z miłości do gotowania

Dodaj do
zakładek
Wersja
do druku
Podaj
dalej
2015-06-09
Aktualizowany 2015-06-23 07:00
 
Elbląg, Z miłości do gotowania Jak zupa to tylko na tym, co lokalne...

Stare powiedzenie mówi, że jesteśmy tym, co jemy. Warto więc wybierać tak, żeby na naszym talerzu lądowały rzeczy smaczne, zdrowe i naturalne. O tym, dlaczego warto czerpać z tradycji i kupować od lokalnych dostawców, a także jakie niespodzianki czekają na klientów od 1 lipca mówi Marta Makowska- Gnyp, współwłaścicielka lokalu Kurczę na Telefon.

- Idzie lato, w tym czasie wiele osób lubi jeść na zewnątrz. U was też się tak da?
     
- Marta Makowska- Gnyp: Oczywiście. Mamy ogródek na zewnątrz, dodatkowo od 1 lipca będzie można napić się dobrego, regionalnego piwa. Lipiec to dla nas miesiąc rewolucji i dużych zmian. Właśnie wtedy wprowadzamy możliwość organizowania wszelkich imprez okolicznościowych. Otwieramy salę bankietową na 40 osób na której przewidujemy organizację imprez okolicznościowych takich jak komunie, chrzciny, spotkania firmowe itp. Do dyspozycji naszych gości oddajemy nasze zwięźle skonstruowane menu, jak również możliwość uzgodnienia własnego menu, jeśli będzie taka wola klienta.
     
     - Gotujecie dla elblążan od dawna, wasze kurczaki z rożna znają chyba wszyscy w tym mieście...

     - To prawda. Ich sekretem jest specjalna mieszanka naturalnych przypraw, komponowana i modyfikowana tylko przez naszą rodzinę. Tak robiła moja teściowa, tak robię i ja. Wiemy, że to nasza sztandarowa potrawa, dlatego nie moglibyśmy sobie pozwolić na to, żeby cokolwiek zmieniać, a już zwłaszcza na coś, co zawiera glutaminian sodu.
     
     - Widać, że lubicie dobrze dać zjeść. Czego szukacie w kuchni, co was fascynuje?
     - Przede wszystkim stawiamy na naturalność i świadome gotowanie.To dzięki temu, że mamy czas by osobiście odwiedzać nasz elbląski rynek i selekcjonować odpowiednie warzywa prosto z pola. Nasz swojski rosół smakuje tak, jak smakuje. Gotujemy go na kilku mięsach, w odpowiednim dla niego czasie, dosmaczając tylko naturalnymi ziołami i przyprawami . Dla naszych klientów każdego dnia przygotowujemy trzy rodzaje surówek jako dodatek do naszych dań. Cieszą sie one ogromnym powodzeniem. Uczciwe gotowanie z całą pewnością się opłaca, nie tylko ze względów ekonomicznych, ale i dlatego, że klient, który zje smacznie i zdrowo z pewnością wróci do nas.
     
     - Pomimo, że jesteście trochę na uboczu?
     - Ja bym powiedziała, że zwłaszcza dlatego. W naszym przypadku taka lokalizacja to zaleta, a nie wada. Dlaczego? Dlatego, że nasze menu opiera się na domowej kuchni. Szukamy różnych smaków, łączymy i kombinujemy, ale wciąż obracamy się w temacie kuchni tradycyjnej. Po prostu gotujemy jak u mamy. I tak też czują się u nas klienci - przychodzą, mogą spokojnie usiąść i nie przejmować się ani tym, co mają na sobie, ani tym, czy serwetka idealnie leży na kolanach.

  Dobry smak to dobre, naturalne składniki Dobry smak to dobre, naturalne składniki


     - A propos kuchni domowej – ostatnio bardzo popularne są tzw. dania dnia. W Kurczę na Telefon też można to znaleźć?
     - Oczywiście, że tak. Postawiliśmy na takie rozwiązanie rok temu i to się sprawdziło. Klienci bardzo cenią sobie nasze obiady pod względem jakości, ilości oraz zawsze z niecierpliwością czekają na deser dnia. Nasze smakołyki nie giną na talerzu, lecz dopełniają sedna smaku. Każdemu zestawowi towarzyszy kompot gotowany z owoców sezonowych lub kompoty, które wekujemy w okresie letnim. Obiad dnia kosztuje u nas 15 zł. Wiele osób może myśli sobie, że skoro dania są takie tanie, to ich jakość pozostawia do życzenia. U nas tak nie jest. Wiem, co mówię, bo tak się złożyło, że nie tylko zarządzam swoją firmą, ale i w niej pracuję. Gotuję, doprawiam, uczę innych, a jak trzeba chwytam za ścierkę i zmywam podłogę. Nie jestem szefem, który stoi z boku i tylko pokazuje palcem. W każdym razie taki obiad dnia warto sobie zarezerwować, bo jest tylu chętnych, że pod koniec dnia takiego zestawu po prostu już nie ma. 
     
     - No dobrze, kuchnia tradycyjna to jedno. A jak ktoś lubi fast foody będzie mógł coś u was zjeść czy wyjdzie głodny?
     - Typowych fast foodów, które często charakteryzuje sztuczna bułka czy kotlet wyrabiany z mięsa niewiadomego pochodzenia, u nas nie ma. Mamy za to coś, co lubię nazywać posiłkiem dla młodego człowieka. To sporych rozmiarów bułka z sezamem, którą opiekamy na chrupiąco i wypełniamy ją sałatą, ogórekiem świeżym i kiszonym, pomidorem, sosami naturalnymi, cebulą, ćwiartką kurczaka z rozgrzanego rożna lub karkówką w ziołach z grilla. Przypomina to oczywiście hamburgera, ale klient świadomy wie, co u nas je.
     
     Kurczę na Telefon Makowscy to lokal, który znajdziemy przy ul. Bema 16. Jako jeden z pierwszych zaoferował klientom dowóz jedzenia do domu. Tak też jest do dziś - wystarczy zadzwonić pod numer 55 233 33 33, od wtorku do piątku między godz. 11 a 21. W sobotę i niedzielę od godz. 10 do 20. 
     Dla tych, którzy wolą po prostu przyjść od wtorku do piątku mogą to zrobić od godz. 11 do 21, a w sobotę i niedzielę od godz. 12 do 20. 
     

--------Artykuł sponsorowany-------
,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl