UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Złota recepta na szczęście

 
Elbląg, Złota recepta na szczęście
Miód jest dobry na wszystko (fot. WS)

Rzepakowy, lipowy, akacjowy, wrzosowy, spadziowy, gryczany, wielokwiatowy, ale przede wszystkim pożywny, smaczny i zdrowy. Miód, bo o nim tu mowa, a także inne produkty pochodzenia pszczelego królowały w miniony weekend w Karczowiskach Górnych. Zobacz fotoreportaż.

Okazją do ich prezentacji były IX Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności, organizowane od lat przez Cecylię i Waldemara Badeńskich z Karczowisk Górnych. Coroczna impreza to okazja do zapoznania się z bogactwem produktów pochodzenia pszczelego – miodów naturalnych, miodów pitnych, leków i kosmetyków na bazie pyłku kwiatowego i propolisu oraz przedmiotów z wosku pszczelego. Na targach prezentowany jest również sprzęt pszczelarski. Ważne miejsce zajmuje tu także zdrowa żywność. Oprócz miodu można było kupić chleb, ciasta, wędliny i kiełbasy oraz ryby z ekologicznych gospodarstw. Były też stoiska z rękodziełem. Prezentacjom produktów towarzyszyły występy zespołów folklorystycznych.
     
     Najlepsza apteka to pszczela pasieka
     
- Wszystkie miody mają przede wszystkim właściwości odżywcze, wzmacniają odporność zarówno gdy stosujemy je wewnętrznie, jaki i zewnętrznie. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się propolis, który ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jest właściwie naturalnym antybiotykiem. Leczy rany zewnętrzne, nawet poważne odmrożenia i odleżyny. Stosowany wewnętrznie, sprawdza się genialnie przy problemach z przewodem pokarmowym. Mamy kapsułki, które osłaniają żołądek, a oprócz tego wzmacniają odporność. To jest patent zabrany pszczołom, bo one propolisem właśnie się leczą, propolisem uszczelniają sobie ule chroniąc się przed chorobami – wyjaśnia Edyta Wisła ze stoiska z naturalnymi produktami pszczelimi firmy Łysoń. - Mamy też w ofercie kosmetyki z dodatkiem miodu i na bazie wosku pszczelego. Wosk z kolei nawilża i chroni skórę, jako baza kosmetyków takie jego działanie sprawdza się doskonale.
     Produkty miodo- i pszczelopochodne cieszą się coraz większą popularnością wśród kupujących. Godny pochwały jest fakt, że coraz częściej sięgamy po produkty naturalne. Propagowaniu tego trendu służą właśnie takie targi.
     - Oprócz miodu sprzedajemy pyłek kwiatowy, pierzgę i propolis – wylicza Barbara Badeńska. - W ulu robotnice karmią pierzgą królowe, to jest naturalna multiwitamina. To się spożywa na sucho, można to też rozpuścić w letniej wodzie. Jednak żeby działało jak lekarstwo należy stosować je systematycznie przez okres dwóch tygodni. Natomiast propolis należy rozpuścić w spirytusie, to jest do użytku zewnętrznego i wewnętrznego. Smarujemy tym każdą ranę, każdy pryszcz, skaleczenie i oparzenie. A wewnętrznie przyjmujemy 25 kropli na czczo.
     
     Miodowy weekend
     
Miód można wykorzystywać na wiele sposobów. Leczy i poprawia nastrój. W kuchni służy jako dodatek do mięs, surówek i deserów. Podobno smakuje nawet z zielonym ogórkiem.
     - Rano na śniadanie bierze pani ogórka, wyjmuje pani pesteczki, leje pani miodu i z bułeczką pani zjada. Pełny brzuch, zero kalorii, bo ogórek to jest woda, a miód nie ma kalorii, miód ma tylko same dobroci, same cukry proste – usłyszałam od jednego z wystawców, ale wolałam hojnie skropionego złotym, gęstym płynem wafelka.
     Smakoszy miodowych produktów nie brakowało. Przez dwa dni do podelbląskich Karczowisk przyjechały setki, a nawet tysiące osób. Długa kolejka ustawiała się przy stoisku organizatorów targów, państwa Badeńskich.
     - W tym roku ludzie najchętniej kupują miód akacjowy i gryczany - wyjaśnia jedna z organizatorek. - Miód gryczany działa przede wszystkim na naczynia krwionośne, oczyszcza żyły ze złogów. A miód akacjowy leczy nerki i układ moczowy. Ma swój specyficzny smak, to takie prawdziwe miodzio, nie gryzie w język w odróżnieniu od miodu lipowego.
     Działania pozostałych miodów: wielokwiatowy leczy stany alergiczne, serce i naczynia krwionośne, dodaje energii fizycznej i psychicznej; spadziowy działa na dolne drogi oddechowe i przewód pokarmowy, leczy choroby serca; lipowy eliminuje przeziębienia i pomaga zwalczać stres; rzepakowy leczy stany zapalne dróg oddechowych, schorzenia wątroby i dróg żółciowych, a wrzosowy – nerki i drogi moczowe, pomaga zwalczyć stany zapalne jamy ustnej i gardła.
     - Ostatni wzrosło zainteresowanie naszymi produktami - dodaje Badeńska. - W porównaniu z poprzednim rokiem mieliśmy dużo więcej klientów. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że młodzi ludzie zaczynają doceniać miód, kupują go, wiedzą do czego i jak go stosować.
     Oprócz miodów tradycyjnych można tu było kupić miód pitny, grzaniec i piwo miodowe. Wszystko pysznie słodkie.
     
     Na koniec ekspercka porada, jak odróżnić naturalny miód dobrej jakości od tego mniej naturalnego:
     Miód prawdziwy można poznać po tym jak się krystalizuje. Często w sklepach spotykamy miód, który ma warstwy – a nie może ich mieć. Miód zaczyna się krystalizować w słoiku od dołu, w całości powinna to być cała skrystalizowana masa.
Olga Kaszubska
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama