UWAGA!

Szczupak w wędzonym boczku

 Elbląg, Szczupak w wędzonym boczku
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Kamil Mróz z Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 600 g filetów z szczupaka bez skóry, 40 ml oleju do smażenia, 60 g masła, 6 długich liści pora, 3 torebki ryżu (po 100g), sól, pieprz do smaku, kilka listków natki pietruszki, 30 g szalotek, 100 ml białego wytrawnego wina, 200 ml wywaru rybnego, 100 ml ciemnego wywaru mięsnego, 50 ml śmietanki 36%, świeży tymianek i rozmaryn.
     Sposób przygotowania: Oczyszczone filety ze szczupaka podzielić na porcje. Pory dokładnie umyć, sparzyć we wrzątku, schłodzić w wodzie z lodem. Pokroić wzdłuż na cienkie paski. Szalotki pokroić w kostki. Porcje szczupaka posypać świeżo zmielonym pieprzem, zawinąć każdą porcję w plaster boczku i zawiązać porem. Na patelni rozgrzać olej, dodać trochę masła i obsmażyć szczupaka, dołożyć małą gałązkę rozmarynu i tymianku oraz wstawić na ok. 6 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotować jasny i ciemny sos. W małym garnku zeszklić na maśle szalotki, wlać białe wino i odparować, następnie dodać wywar rybny, kilka rozmarynu i tymianku oraz zredukować do konsystencji syropu. Następnie dodać śmietankę, chwilę pogotować i zagęścić masłem. Całość przecedzić, doprawić do smaku, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. W drugim małym garnku zredukować ciemny wywar mięsny do konsystencji syropu, dodać odrobinę masła i doprawić do smaku.
     Sposób podania: Szczupaka ułożyć na talerzu, dookoła polać jasnym sosem i nitką ciemnego sosu. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama