UWAGA!

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-miodowym

 Elbląg, Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo-miodowym
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Paweł Szymański z Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 1 kg piersi z kurczaka, 250 ml miodu (mały słoiczek), 0,5 kg pomarańczy, 0,5 kg mandarynek, delikat do mięs, sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy do smaku, olej do smażenia.
     Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Następnie zalać marynatą składającą się z oleju, delikatu do mięs, soli, pieprzu, liścia laurowego. Odstawić na ok. 30 minut, aż mięso przejdzie marynatą. Następnie pierś z kurczaka podsmażyć na złoty kolor. Na drugą patelnię wlać miód i czekać, aż się rozpuści. Później dodać pomarańcze (bez skór i błon) i, mieszając, czekać, aż sos będzie miał właściwą konsystencję i smak. Pierś z kurczaka ładnie ułożyć na talerzu, udekorować i polać sosem.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama