UWAGA!

Polędwiczki po staropolsku w sosie borowikowym

 Elbląg, Polędwiczki po staropolsku w sosie borowikowym
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Maciej Moroń z Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 1 kg polędwiczek wieprzowych, 4 opakowania szpinaku, 100 g borowików, 1 pęczek szczypioru, 1 cukinia, sól, pieprz, cząber, rozmaryn, czosnek do smaku, 0,5 kg ziemniaków, 1 jabłko, 6 pomidorków koktajlowych, 100 g masła, 0,5 l oleju, 250 ml śmietanki 30%, 1 jajo, 0,1 kg mąki, 0,1 l mleka, 1 kostka bulionowa, 1 op. sosu grzybowego.
     Sposób przygotowania: Oczyszczoną, umytą polędwiczkę podsmażamy z dwóch stron, następnie dusimy. Szpinak podsmażamy na maśle i odrobinie oleju, po chwili dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Ziemniaki i cukinię myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski, dodajemy starte na tarce jabłko i mieszamy z jajkiem, mąką i mlekiem, dodajemy sól i pieprz. Smażymy cienkie, okrągłe placki. Do wrzącego bulionu dodajemy grzyby pokrojone w paseczki, dodajemy sos grzybowy oraz odrobinę śmietanki do zagęszczenia. Podsmażamy na oleju pomidorki koktajlowe, aby uzyskały ciemniejszą barwę. Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama